Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un campus școală scout: "Stejarul din Borzești". De la metodologie la o aleasă spiritualitate

Între 18 și 25 iulie 2011, 20 de persoane, tineri și vârstnici, catolici și ortodocși, au participat la un campus școală inclus în procesul de formare metodologică pentru viitori lideri la grupa de vârstă a temerarilor. Au fost participanți din Pildești, București "Sfânta Tereza", Onești, Valea Lupului, Bacău "Fericitul Ieremia", și din Brăila, Constanța - aceștia fiind ortodocși doritori să cunoască "ambientul propus de un astfel de campus școală. Formatori au fost: pr. Alois Hîrja, asistent spiritual general ASCRO, și Laura Hen, reprezentată și formatoare a ONCR.

Itinerarul formativ i-a purtat pe participanți pe următorul traseu; biserica din Ștefan cel Mare, mănăstirea fraților capucini din Borzești, surorile lui Isus Răscumpărătorul - cei care ne-au găzduit, ne-au permis să celebrăm sacramentele și ne-au dat mărturii despre carismele și vocațiile personale. Bucuriile trăite datorită minunatelor peisaje întâlnite au fost îmbogățite cu temele ținute de formatori și de împărtășirea propriilor cunoștințe. Încântarea, așa cum au mărturisit participanții, a atins culmi sublime în hike-ul ce a avut ca punct de pornire sfânta Liturghie la sanctuarul "Fericitului Ieremia Valahul" din Onești și ca țintă Târgu Ocna, punctele de explorare fiind Bogdana, Satu Nou, Pârgărești, Nicorești, Pârâul Boghii. Cu resurse minime, participanții în cele 24 de ore au parcurs pe jos distanța Onești-Târgu Ocna, "descurcându-se în necunoscut" dar acumulând o mulțime de impresii, experiențe de neuitat, după propriile mărturii. Catehezele și sacramentele au fost izvoarele ce au alimentat motivațiile formative, curajul explorării și implicarea extraordinară a tuturor ca obiectivul "de a lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o" să-l realizăm cu ajutorul celui care este creator, formator și împlinitorul a toate, adică bunul Dumnezeu.

La Târgu Ocna, găzduiți fiind de surorile de Parma, temele au curs și au fost îndulcite de jocuri, împlinirea creativă și plină de umor a misiunilor zilnice, de programul religios zilnic, de programul animat de patrule seara, de vegherea de pe Măgura și de întâlnirea cu "persoanele cu probleme" de la căminul din localitate.

Evaluările finale și "lacrimile" de la despărțire au confirmat ceea ce tot timpul s-a trăit: prietenii noi și plăcute, achiziții tematice colorate în mod viu cu bucurii și satisfacții, trăiri intense și de neuitat. S-a voit un campus de formare metodologică și s-a reușit realizarea unui campus în care metodologia a atins și un nivel elevat de spiritualitate.

Pr. dr. Alois Hîrja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-25 iulie: Borzești: Un campus școală scout: "Stejarul din Borzești"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat