Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Funeraliile pr. Alexandru Suceu, OFMConv.

Miercuri, 27 iulie 2011, a avut loc la Buruienești înmormântarea pr. Alexandru Suceu, OFMConv.

Moartea este și va rămâne o provocare pentru toți oamenii din lume. Multe lucruri sunt nesigure în această viață, dar ea face parte din certitudinile acestei lumi. Mai devreme sau mai târziu, într-un moment știut doar de Dumnezeu, se va apropia și ne va chema și pe noi. Domnul ne cere, în acest sens, să veghem, să-l ascultăm, să ne găsim bucuria în el și să trăim în prezența sa, să nu obosim în a semăna binele, pentru că în eternitate, dincolo de această lume, tot ceea ce am făcut pentru Domnul și pentru aproapele ne va aduce roade veșnice.

Între timp, constatăm că Domnul cheamă la el și persoane mai tinere și vârstnici, și bogați și săraci, oameni despre care nu am auzit, dar și persoane dragi, apropiate, care ne-au făcut bine. În acest sens, după ce în ziua de 23 iulie 2011 am primit vestea tristă a morții confratelui nostru pr. Alexandru Suceu, OFMConv., în dimineața zilei de miercuri, 27 iulie 2011 ne-am adunat, într-un număr mare, în biserica din Buruienești, locul natal al părintelui, pentru a-i aduce Domnului recunoștința noastră pentru acest confrate, dar și pentru a ne ruga ca Domnul să-i dăruiască odihna și pacea sa veșnică.

Biserica a fost plină. Au participat credincioși din Parohia Buruienești, credincioși din parohiile unde a păstorit, rudele, circa 80 de confrați preoți. Ne-am adunat cu toții în jurul episcopului nostru, Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie și rugăciunile de înmormântare a părintelui Alexandru.

Preasfințitul Petru Gherghel a ținut să-i mulțumească bunului Dumnezeu, încă de la începutul sfintei Liturghii, pentru tot angajamentul cu care părintele și-a trăit preoția sa spre binele sufletelor. A ținut să reamintească faptul că Diecezei de Iași comunitatea din Buruienești i-a dat exemple frumoase de trăire a credinței și că acum, prin moartea părintelui Alexandru, se alătură și el acestora.

În predică, părintele Iosif Bisoc, parohul comunității din Buruienești, a reamintit aportul pe care părintele l-a avut în formarea studenților, în perioada 1992-1996, cât a fost rector și profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, dar a ținut să evidențieze și faptul că credința părintelui l-a ajutat și i-a adus acestuia seninătate și pace în timpul suferințelor sale din ultima parte a vieții.

Spre sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România, a ținut să-i mulțumească bunului Dumnezeu, în numele fraților Provinciei, pentru tot ceea ce părintele a făcut pentru Provincie, mai ales ca rector și profesor. De asemenea, a ținut să mulțumească tuturor acelora care, în ultimii ani de viață, când părintele a fost încercat de boală și suferință, i-au stat aproape, l-au susținut și ajutat.

După cuvântul părintelui provincial, PS Petru Gherghel a ținut să mai mulțumească odată pentru tot binele făcut de părintele, invitându-ne pe noi toți să ne rugăm pentru ca Domnul să-l facă părtaș de răsplata slujitorului credincios.

A urmat apoi procesiunea spre cimitir, unde, după ce ne-am rugat împreună cu episcopul nostru pentru odihna a părintelui răposat, trupul său a fost depus în mormântul pregătit, de unde avem speranța că Isus, Preotul Veșnic, îl va ridica către slava fără de sfârșit, la venirea sa glorioasă.

Dumnezeu să-l odihnească!

Fr. Marius Vătămănelu

* * *

A trecut la Domnul pr. Alexandru Suceu, OFMConv.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat