Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Administrarea sfântului Mir

Credincioșii din Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani au trăit duminică, 24 iulie 2011, moment de bucurie și înălțare sufletească. Un număr de 23 de copii și tineri în comunitatea noastră au primit sacramentul sfântului Mir, prin mâinile Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași.

Candidații la Mir și credincioșii, în frunte cu părintele paroh, l-au întâmpinat pe PS Petru Gherghel cu tradiționala pâine și sare, alături de urările de bun venit.

Sfânta Liturghie solemnă, concelebrată, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de păstorul Diecezei de Iași, au concelebrat: pr. Isidor Mocanu - penitentiarius magnus în cadrul Curiei Diecezane, pr. Laurențiu Dăncuță - cancellarius, pr. Iosif Păuleț - decan de Bucovina, pr. Iosif Doboș - preot la Rădăuți, pr. Iosif Gherghelaș - paroh de Botoșani, pr. Francisc Simon - preot la Câmpulung.

Candidații la sfântul Mir au fost cei care au animat sfânta Liturghie prin citirea lecturilor, a Rugăciunii credincioșilor și prin oferirea darurilor.

Preasfințitul a explicat candidaților care urmau să primească sacramentul Mirului că în comunitatea lor se sărbătoresc pentru a doua oară Rusaliile deoarece, ca și atunci, coboară Sfântul Duh, aducând cu el cele șapte daruri.

În locul omiliei, episcopul a ținut să discute cu candidații, adresându-le întrebări din catehism, întrebări la care copii nu au ezitat să răspundă.

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului a explicat candidaților, că, după ce primesc pecetea darului Duhului Sfânt, vor deveni apostoli ai lui Dumnezeu.

A urmat cel mai important moment, administrarea sacramentului sfântului Mir. Candidații, plini de emoție, având alături pe nașii lor au primit din partea episcopului ungerea cu sfânta crismă.

La ofertoriu copiii și tinerii au adus la altar pe lângă potir, colac, spice de grâu, struguri și vin, și simboluri ale sacramentului primit, adică ulei, lumânare, dar și o colivie cu un porumbel alb.

La sfârșitul sfintei Liturghii, unul dintre copiii care au primit sacramentul Mirului a ținut un cuvânt de mulțumire, după care PS Petru i-a felicitat pe părintele paroh și pe cateheți pentru modul în care i-au pregătit pe copii pentru acest moment important din viața lor. Candidații au fost îndemnați să privească la cât de cuminte a fost porumbelul și să înțeleagă că, asemenea lui, și Duhul Sfânt lucrează în tăcere în oameni și prin oameni.

La final, PS Petru Gherghel, alături de copii, a eliberat porumbelul adus în dar la Ofertoriu, pentru ca Duhul Sfânt simbolizat de porumbelul alb să lucreze și să răspândească în întreaga lume învățătura creștină.

Ciprian Iacinschi


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat