Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Teologia sacramentelor și monografia Liceului Teologic Onești

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Teologia sacramentelor. Un manual pentru studiul și practica teologiei, scrisă de Franz Courth și tradusă în limba română de pr. dr. Ștefan Lupu și pr. Iosif Martin. Cartea apare în colecția "Studii teologice", în formatul 17x24, are 406 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

"În sacramente, liturgia creștină celebrează actele sale fundamentale: viața creștinului începe cu Botezul și dobândește trăsăturile ei specifice la Cina Domnului, unde credinciosul se întâlnește cu Cristos și cu Dumnezeu într-o existență reînnoită. Spre acest scop tind toate celelalte sacramente, fiecare în felul său. Dacă sunt celebrate în sânul Bisericii, ele ne inserează în istoria trinitară a lui Dumnezeu cu noi, oamenii, istorie ce duce la Cristos și care de la el începe".

Astfel își începe teologul german Franz Courth manualul său de teologie a sacramentelor, care a fost de curând publicat la Editura "Sapientia" în traducerea pr. dr. Ștefan Lupu și a pr. Iosif Martin. Prin împletirea discursului academic cu orientarea spirituală, autorul vrea să propună un itinerar istorico-teologic pentru doctrina catolică despre sacramente, tratând principalele interpretări, mai vechi sau mai noi ale acestora.

Cartea este împărțită în opt capitole și o introducere, având un cuprins bogat, justificat prin analiza detaliată a diferitelor aspecte ale temelor tratate.

Având ca titlu o întrebare, "Mentalitate arhaică?", introducerea prezintă aspectele critice, dificultățile istorico-culturale, obiecțiile filozofice și rezervele teologice, din dezbaterea actuală despre sacramente. De asemenea, este abordată și tema simbolului, ca o cale umană de cunoaștere.

Capitolul întâi, "Biserica, sacrament universal", prezintă dimensiunea cristologică a Bisericii, unitatea indivizibilă și diversitatea inconfundabilă a lui Cristos și a Bisericii, relație formulată de Conciliul al II-lea din Vatican în felul următor: "Înviind din morți (cf. Rom 6,9), [Cristos] a trimis asupra ucenicilor Duhul cel de viață dătător și, prin el, a constituit trupul său, care este Biserica, sacrament universal de mântuire" (LG 48). Totodată, sunt dezvoltate și temele harului și a sacramentaliilor.

Următoarele șapte capitole prezintă fundamentele biblice, dezvoltarea istorico-dogmatică aspectele esențiale ale fiecărui sacrament: "Botezul, sacrament fundamental", "Mirul, sacramentul misiunii", "Euharistia, semn al dăruirii lui Isus", "Ungerea bolnavilor", "Sacramentul Preoției", "Căsătoria creștină ca sacrament".

Prin dezvoltarea sistematică a temelor, această carte are aspectul unui manual, care se adresează atât studenților teologi, preoților și laicilor angajați în slujirea pastorală, cât și tuturor acelora care urmăresc cu interes dezbaterea teologică.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Monografia unei școli a iubirii și a credinței. Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, scrisă de Florica Veleșcu. Cartea apare în formatul 17x24, are 184 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 40 lei.

Cu ocazia împlinirii a aproape două decenii de la înființarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, Editura "Sapientia" vă propune cartea "Monografia unei școli a iubirii și a credinței", scrisă de Florica Veleșcu, în colaborare cu Violeta Apostu, directorul acestui liceu.

În debutul cărții, PS Petru Gherghel transmite mesajul său de bucurie, de satisfacție și de speranță, cu privire la acest aniversar, amintind cuvintele Conciliului al II-lea din Vatican din Declarația privind educația creștină Gravissimmum Educationis: "Între toate mijloacele de educație, o importanță deosebită o are școala, care în virtutea misiunii sale cultivă cu grijă statornică facultățile intelectuale, dezvoltă judecata, pune în contact cu patrimoniul cultural moștenit de la generațiile trecute, promovează simțul valorilor, pregătește pentru viața profesională și, generând relații de prietenie între elevi de firi și condiții diferite, favorizează spiritul de bună înțelegere". De asemenea, apreciază faptul că țelul acestui liceu a rămas: "Non scholae, sed vitae discimus".

În continuare, autoarea argumentează ideea apariției acestei cărți, citindu-se printre rânduri emoția care o cuprinde la acest moment aniversar, când, privind în urmă, retrăiește toate bucuriile și momentele de împlinire.

Cartea se axează pe expunerea istoriei acestui liceu. De aceea, cartea are, în această ordine, următoarele părți: documentele și deciziile care au dus la apariția liceului, conducerea seminarului capucin, istoricul liceului, conducerea liceului, resursele umane și materiale ale liceului, profesorii care au predat la seminar și liceu, promoțiile de elevi care au terminat acest liceu, rezultatele la concursuri școlare, viața spirituală în liceu, viața în seminar, principalele evenimente din viața liceului etc. De asemenea, cartea concentrează și un număr bogat de fotografii.

Redăm în continuare un citat din cuvântul autorului:

"În paginile cărții se regăsesc informații de interes atât pentru cei care își îndreaptă cu nostalgie gândul spre anii în care și-au desfășurat aici activitatea, cât și pentru cei care doresc să parcurgă câteva pagini din istoria și evoluția seminarului și a liceului.

M-am străduit ca monografia să ofere un material generos pentru cunoașterea perioadei de existență a seminarului și a evoluției liceului atât de către elevi, părinți, dar și de către cadrele didactice mai tinere, care ar trebui să devină pentru o clipă elevi și să învețe din experiența noastră, a celor care suntem legați de copilăria seminarului".

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Teologia sacramentelor. Un manual pentru studiul și practica teologiei,
Franz Courth, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-013-2, 17x24 cm, 406 p., 25 lei

Monografia unei școli a iubirii și a credinței. Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești,
Florica Veleșcu, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-017-0, 17x24 cm, 184 p., 40 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat