Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pelerin la Roma la mormântul unui sfânt

Mă bucur nespus de mult că, după foarte puțin timp de la beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, am avut posibilitatea să ajung pentru câteva zile la Roma și să întâlnesc mai mulți prieteni și apropiați mie, cum ar fi cardinalul Leonardo Sandri, care m-a vizitat anul trecut în parohia din Viena. Apoi, o întâlnire plină de emoție a fost cea cu fostul nunțiu de Viena, Excelența sa Mons. Fahrad, cu care am reușit să depănăm amintiri frumoase, unele dintre ele fiind despre vizita pe care a făcut-o în urmă cu câțiva ani în Dieceza de Iași.

O bucurie deosebită trăită de mine în acest pelerinaj a fost momentul când am ajuns în fața mormântului fericitului papă Ioan Paul al II-lea. Foarte mulți pelerini treceau prin fața acestui mormânt și practic nu reușeai nici un moment să rămâi singur acolo. De aceea m-am înarmat cu răbdare pentru a găsi momentul propice de a fi singur lângă mormântul Suveranului Pontif, pentru a mă reculege și a reflecta la clipele frumoase pe care le-am trăit în anul 1993, când am celebrat pentru prima dată sfânta Liturghie împreună cu Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în capela sa privată din Vatican. Îmi amintesc și acum frumosul cadru pe care l-am întâlnit în acea capelă, găsindu-l pe urmașul sfântului Petru în adorație și rugăciune, în fața tabernacolului. În capelă, care avea un spațiu mic, aveai impresia că te afli într-un loc imens, datorită rugăciunii care plana în acel spațiu sacru. La fel s-a întâmplat și după terminarea sfintei Liturghii, când papa s-a așezat din nou în genunchi pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu. Doar numai după acest moment de rugăciune, suveranul pontif ne-a salutat personal, pe cei care au participant la sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Privindu-l în față, puteai vedea pe chipul său o puritate pe care ți-o transmitea, era chipul său învăluit în rugăciune.

Această experiență unică pentru mine, de a fi prezent în aceste zile la Roma, reprezintă un reper și un imbold în activitatea pastorală, pe care o desfășor din cadrul Arhidiecezei de Viena. Viața de slujitor al Domnului, desfășurată timp de 19 ani, dintre care 5 ani în România și 14 ani în Austria, îmi inspiră mai departe curajul de a spune și pe viitor cuvintele pe care sfânta Faustina le-a rostit cu atâta emfază: "Isuse, mă încred in tine".

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat