Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Baia Mare: Instalarea PS Vasile Bizău, cel de-al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Maramureș, prin comunicatul din 20 iulie 2011, anunță programul evenimentelor și celebrărilor legate de instalarea PS Vasile Bizău, cel de-al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș.

La 23 iulie 2011, începând cu ora 9.00, va avea loc la Baia Mare slujba înscăunării Preasfinției Sale Vasile Bizău ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. PS Vasile este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, continuând bogata istorie a acestei eparhii, care a dat Bisericii doi mitropoliți greco-catolici și doi episcopi mărturisitori ai credinței.

La ceremonia istorică din 23 iulie 2011 vor participa ierarhii greco-catolici și romano-catolici din România, precum și ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina și Ungaria. Alături de oficialități și reprezentanți ai instituțiilor locale și centrale ale statului, vor fi prezenți la eveniment toți preoții greco-catolici din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, cu credincioși din parohiile lor. De asemenea, preoți și credincioși greco-catolici din România și străinătate vor fi prezenți la Baia Mare, pentru a se uni în rugăciune și bucurie cu frații lor în credință din Maramureș.

Programul instalării PS Vasile ca episcop greco-catolic de Maramureș:

  • Vineri, 22 iulie 2011, ora 18.00: la biserica "Bunavestire" din Baia Mare, str. Agriculturii nr. 8, este organizată o seară de rugăciune, care se dorește a fi un timp de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a acestei Eparhii.

  • Sâmbătă, 23 iulie 2011, ora 8.45: sosirea grupurilor de pelerini la sediul Episcopiei Greco-Catolice, Str. Vasile Lucaciu, nr. 50.

  • Sâmbătă, 23 iulie 2011, ora 9.00: plecarea în procesiune de la sediul Episcopiei Greco-Catolice spre Sala Polivalentă (Sala Sporturilor), unde va avea loc sfânta Liturghie și slujba de înscăunare. Traseul procesiunii este următorul: Sediul Episcopiei, Str. Vasile Lucaciu, Piața Libertății (Centrul Vechi), Str. Gh. Șincai, Str. Culturii, Str. Progresului, Bd. Unirii până la Sala Polivalentă (Sala Sporturilor).

  • Sâmbătă, 23 iulie 2011, ora 10.30: Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preafericirea Sa Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, incluzând și Ceremonialul Înscăunării.

Referindu-se la evenimentul de sâmbătă, 23 iulie 2011, noul episcop greco-catolic de Maramureș, PS Vasile Bizău, a spus: "La acest eveniment îi aștept cu drag pe toți credincioșii, pentru a ne uni în rugăciune și «frângerea pâinii», ca semn al comuniunii noastre în Domnul și pentru un început bun al parcursului spiritual și eclezial pe care îl vom face împreună. Susținerea în rugăciune și întărirea legăturilor sufletești reprezintă forța interioară a Bisericii, care trebuie să privească cu speranță în viitor".

Eparhia Greco-Catolică de Maramureș este cea mai nouă Eparhie Greco-Catolică, care a dat Bisericii doi mitropoliți greco-catolici și doi episcopi mărturisitori ai credinței.

PS Vasile Bizău este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, înființată în 5 iunie 1930 prin bula papală Sollemni Conventione. Din toate cele cinci eparhii greco-catolice din România, cea de Maramureș este cea mai "tânără".

Primul episcop al Maramureșului a fost PS Alexandru Rusu, instalat la 2 februarie 1931. În martie 1946, PS Alexandru Rusu a fost ales mitropolit al Bisericii Greco-Catolice, însă regimul comunist din acea perioadă nu l-a recunoscut. În 1948, PS Alexandru Rusu, împreună cu întreaga ierarhie a Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat de regimul comunist și întemnițat pentru că nu s-a lepădat de credința sa. A trecut prin mai multe închisori, inclusiv prin cea din Sighet, iar în 1963 moare în închisoarea din Gherla. A fost înmormântat în Cimitirul deținuților din Gherla, fără nici un oficiu religios.

În perioada de persecuție și clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, alături de PS Alexandru Rusu, în fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș s-a aflat și PS Ioan Dragomir. În perioada 1950-1963 acesta a ocupat funcția de episcop auxiliar, iar din 1963 a devenit episcop titular. Anchetat și torturat în închisorile comuniste, între 1950-1964, nici acesta nu și-a abandonat credința. Reîntors acasă, după grațierea din 1964, a desfășurat o amplă activitate pastoral-misionară. A murit în 1985 după o lungă și grea suferință, cauzată de anii petrecuți în închisorile comuniste.

În 1990, la câteva luni după căderea regimului comunist, în fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș a fost numit PS Lucian Mureșan, care ulterior, în 1994, a fost numit mitropolit al Bisericii Greco-Catolice și s-a mutat la Blaj. În 2005, ca urmare a ridicării Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, Preafericirea Sa a devenit arhiepiscop major.

În 1994, în fruntea Eparhiei a fost numit PS Ioan Șișeștean, care provenea din clerul activ al perioadei de clandestinitate, pe care a păstorit-o până în 2011.

Ca urmare a decesului PS Ioan Șișeștean și a vacanței scaunului episcopal al Maramureșului, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, întrunit la Blaj în perioada 8-10 iunie 2011, l-a ales pe PS Vasile Bizău ca episcop greco-catolic de Maramureș.

*

PS Vasile Bizău

S-a născut la 14 octombrie 1969 în localitatea Dragomirești, jud. Maramureș, într-o familie greco-catolică activă și în perioada de interzicere a acestei Biserici în România.

Casa părintească a funcționat, pe toată durata clandestinității, ca loc de întâlnire al credincioșilor din satul natal, uniți în rugăciune sub egida Reuniunii Mariane, condusă de însăși mama Preasfinției Sale.

Face școala generală în Dragomirești. În 1988 este absolvent al Liceului Industrial nr. 9 (Colegiul Național "Mihai Eminescu") din Baia Mare, profilul Filologie-Istorie. Între anii 1990 și 1993 urmează cursurile Institutului Teologic "Ep. Dr. Alexandru Rusu", Baia Mare.

Își completează formarea la preoție cu studii de filozofie (1993-1994) la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității Pontificale Gregoriana din Roma și studii de teologie (1994-1997) la Facultatea de Teologie din cadrul aceleiași Universități. Tot aici face studii de specializare (masterale), între 1997 și 2000, în teologie patristică și istoria teologiei.

În perioada 2001-2002 urmează cursuri doctorale la Institutul San Anselmo din Roma.

Parcursul ecleziastic începe la 15 august 1996, când e hirotonit diacon, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului la Giulești, Maramureș. În 31 august 1997 este hirotonit preot de către Preasfinția Sa Ioan Șișeștean la Baia Mare.

Odată cu întoarcerea în țară (2000), activează ca preot în cadrul Episcopiei de Maramureș, îndeplinind funcția de consilier eparhial, iar activitatea pastorală o desfășoară la parohiile din Bogdan-Vodă și "Sfânta Cruce" din Baia Mare.

Tot în acest an începe și activitatea didactică, în calitate de cadru didactic asociat la Catedra de Filosofie-Teologie-Arte din cadrul Facultății de Litere, Universitatea de Nord, Baia Mare.

În 20 iunie 2007 este ales, de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore și proclamat de Sfântul Părinte papa Benedict XVI în 27 octombrie 2007 episcop titular de Appiaria. Hirotonia întru episcopat o primește în catedrala "Sfânta Treime" din Blaj, la 16 decembrie 2007.

În calitate de episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, coordonează activitățile acesteia și îndeplinește funcția de președinte al Comisiei Sinodale Sociale. Desfășoară, de asemenea, o bogată activitate pastorală în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Pornind de la istoria comună de suferință a celor două Biserici, în 2008 conduce delegația Bisericii Române Unite, la Lviv și Kiev, pentru informare și schimb de experiență, În același an este numit responsabil al Departamentului de Cultură din cadrul Conferinței Episcopilor din România. În 2009 face vizite pastorale la parohiile greco-catolice românești din Canada. În 2011 participă la lucrările Conferinței Episcopilor din Italia ca delegat din partea Conferinței Episcopilor din România.

Ca urmare a procesului electoral desfășurat canonic și după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, (desfășurat la Blaj, între 8 și 10 iunie 2011), Preafericirea Sa Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, îl transferă la sediul eparhial de Maramureș în calitate de episcop eparhial al Maramureșului.

Activitatea științifică se concretizează în colaborări, cu studii și articole, în diverse numere ale revistei Studia Universitatis Babeș-Bolyai și ale Buletinului științific, Fascicula Filosofie-Teologie a Universității de Nord, Baia Mare, precum și ale revistei cu caracter pastoral Flori de Crin și cicluri de conferințe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, Oradea, 2004, la Cursurile de vară și de Formare permanentă a preoților, Cluj, 2006, la Colegiul Pio Romeno din Roma, 2007, precum și mai multe serii de exerciții spirituale la Seminarele Teologice din Blaj și Oradea (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Maramureș este situată la adresa: Str. V. Lucaciu, 50, 430341-Baia Mare, România; tel. 0262/213398; fax 0362/814531; e-mail: epgrcatmm@yahoo.com; www.bru.ro/maramures


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat