Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (BC): "Și tu poți să fii ... Avram"

În Parohia "Sfântul Mihai" din Satu Nou, județul Bacău, anul acesta campusul s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni: 4-16 iulie 2011.

În prima săptămână a fost pregătirea animatorilor aleși dintre tinerii parohiei noastre. După mai multe întâlniri speciale de formare, am dobândit curaj în depunerea eforturilor necesare bunei desfășurări a zilelor de campus stabilite din timp.

Luni, 11 iulie, animatori și copii ne-am întâlnit la sfânta Liturghie zilnică pentru rugăciuni de implorare a harurilor necesare și pentru vreme bună și frumoasă. Ne-am rugat la mijlocitorii noștri speciali: sfântul Mihai, sfântul Anton și fericitul Ieremia.

Miercuri, 13 iulie, la ora 9.30, am realizat prima întâlnire de ansamblu cu toți copii: s-au înscris 24 animatori și 145 de copii, însă au venit și copii care nu au făcut înscrierea, astfel încât într-o zi am fost aproape 200.

Tema acestui campus a fost: "Și tu poți să fii... Avram", iar participanții au fost repartizați după vârstă în patru grupe: galbenii, verzii, roșii și albaștrii; cu câte șase animatori. În fiecare dimineață după o scurtă rugăciune, animatorii de la o grupă, prin rotație, prezentau o scenetă din viața lui Avram: Chemarea lui Avram, Împlinirea promisiunii nașterii lui Isac și Sacrificiul lui Avram.

Programul dimineții s-a concretizat într-o cateheză urmată de discuții în grupe. După întrebările provocatoare pregătite de părintele paroh Serafim Romila și după discuțiile coordonate de surori în grupuri mici, am pus în comun răspunsurile date de copii. După cum era de așteptat părintele paroh a spus că toate echipele sunt la egalitate de puncte... ca să se bucure și cei mai mici.

După-amiază, la ora 16.00, am început cu imnul acestui an, urmat de lucrul manual care a adus multă bucurie mâinilor iscusite ale copiilor: am făcut felicitări din iconițe și boabe de linte, mazăre etc., am lipit iconițe pe pietre netede, am înfășurat sfoară pe borcane ca suport de creioane și pixuri.

Un loc important l-au avut jocurile atractive în care copiii s-au întrecut uitând de caniculă și sete. Animatorii au avut munca dificilă de a avea grijă de copiii mai mici și mai sensibili la căldură. Ei au adus multă apă și au împărțit copiilor în bidonașele lor cu care au venit de acasă.

Ziua cea mai fericită a fost vineri, când am ieșit la iarbă verde pe înălțimea Coșnea: unde s-a încheiat Primul Război Mondial. Toți am urcat dealul destul de abrupt, cei mai mici au fost ținuți de mână, dar nimeni nu a trebuit să fie purtat în spate. Ne-am rugat la cele două monumente aflate în apropiere și am cântat prohodul pentru cei care au căzut la datorie, apărând pământul patriei. Ne-a vizitat și domnul primar care a venit cu un ATV și ne-a arătat împrejurimile foarte frumoase. Din acel loc am admirat toate localitățile: Satu Nou, Pîrgărești, Nicorești, Oituz, Târgu Ocna, Viișoara, Târgu Trotuș, Tuta, Borzești și Onești. Părintele paroh a venit cu provizii de alimente: pâine, margarină, cașcaval, dulceață și apă. După ce animatorii, plecați dis-de-dimineață, au făcut 300 de gogoși și le-am mâncat, am jucat fotbal și volei, iar cei mai mici au studiat frunzele și fructele din pădurea apropiată desfășurând diferite jocuri.

În ultima zi, sâmbătă, 16 iulie, fiecare grupă sub conducerea animatorilor au prezentat câte o mică scenetă, cântece, dansuri populare și mult așteptatele bansuri. Am constatat că în curtea bisericii și a parohiei avem loc foarte sigur și bun pentru desfășurarea acestor zile, iar trecătorii au văzut că în satul nostru sunt mai mulți copii decât știau ei.

Campusul din acest an a beneficiat de zile foarte frumoase, iar organizarea ireproșabilă a adus bucurie nesperată tuturor participanților: copii și animatori, astfel încât timpul a trecut foarte repede și ne-am hotărât să fim în număr cât mai mare și la întâlnirile obișnuite și periodice care se desfășoară la biserică.

Părintele paroh, surorile, profesorii și părinții noștri doresc întotdeauna binele nostru, iar noi vrem să corespundem ocrotirii lor, prin care descoperim iubirea lui Dumnezeu.

Narcis Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-16 iulie: Satu Nou (BC): "Și tu poți să fii ... Avram"


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat