Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Comemorarea unui sfert de secol de la moartea medicului preot Martin Benedict

Au trecut 25 de ani de la moartea medicului preot Martin Benedict (1931-1986), fiu al satului Galbeni, localitate în care, în perioada 10-12 iulie 2011, s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-religioase pentru marcarea acestei comemorări.

Duminică, 10 iulie, la ora 15.00, a avut loc o procesiune, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, cântările fiind interpretate de corul bazilicii papale "Sfântul Francisc de Assisi" din Italia. A fost binecuvântat, in cimitirul satului, noul mormânt al slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict. După procesiune a fost deschisă, în sala multifuncțională a Școlii Galbeni, expoziția fotografică "Pe urmele medicului preot Martin Benedict", realizată de profesorul Octavian Antonin Bejan. Tot duminică, de la ora 19.00, în Piața "Sfântul Francisc din Assisi", din centrul satului Galbeni, s-a desfășurat un program de muzica sacră, susținut de corul bazilicii papale "Sfântul Francisc de Assisi" din Italia.

Luni, 11 iulie, de la ora 7.00, a fost oficiată sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Iosif Muncitorul", iar de la ora 9.00, festivitățile au continuat la școală, unde a fost dezvelită placa memorială a Școlii cu Clasele I-VIII din Galbeni "Martin Benedict". După-amiază, la căminul cultural din satul Galbeni s-a desfășurat simpozionul "Martin Benedict - mărturisirea credinței și slujirea creștină", moderator fiind pr. dr. Eusebio Bejan, iar relatori: dr. Rodica Bacruban și pr. dr. Iosif Bisoc.

Cu acest prilej au fost proiectate și două interesante filme documentare, "Martin Benedict, o viață sub vremi" - realizat de preot dr. Silvestru Bejan și "Viața sfântului Francisc de Assisi. Explicația frescelor pictate de Giotto în Bazilica Superioară din Assisi".

Marți, 12 iulie, la biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Galbeni a fost celebrată sfânta Liturghie comemorativă, oficiată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, susținut de un număr mare de preoți și de corul Institutului Teologic Franciscan din Roman. La ora 12.00 a avut loc agapa fraternă, în Piața "Sfântul Francisc din Assisi", manifestările încheindu-se marți seara, la ora 18.00, în cimitirul satului, cu privegherea de rugăciune prezidată de preotul Marius Vătămănelu, vicar provincial al Fraților Franciscani Minori Conventuali.

Este o datorie și o onoare să-i amintim pe oamenii valoroși care au plecat dintre noi. Oameni care din iubire s-au sacrificat pentru binele celorlalți. Pe cei care au pe chip o lumină de parcă Dumnezeu s-ar fi coborât în sufletele lor. Oameni ca doctorul Martin Benedict din Galbeni, mereu iubitor și prietenos și cu fapte și cuvinte de învățătură pentru omul de astăzi.

Care a fost motivul acestor zile comemorative? Pentru a ne ruga lui Dumnezeu pentru slujitorul său și a-i cere să binevoiască, dacă este voia sa, a-l ridica pe slujitorul său Martin Benedict la gloria altarelor spre mărirea slavei sale.

Pr. Silvestro Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 iulie: Galbeni: Comemorarea unui sfert de secol de la moartea medicului preot Martin Benedict

* * *

Preotul medic Martin Benedict

Galbeni: Invitație la comemorarea a 25 de ani de la moartea pr. Martin Benedict


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat