Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua: Încheierea anului pastoral 2010-2011

"M-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii. Toate le fac pentru evanghelie, ca să am și eu parte de ea" (1Cor 9,22b-23). Aceasta a fost angajarea credincioșilor și a mea de-a lungul întregului an pastoral 2010-2011, care a avut ca temă: "Biserica - Familia lui Dumnezeu, la Bouaké în sinod pentru o nouă evanghelizare".

Cu toate că situația politică nu a fost deloc favorabilă, toate activitățile s-au desfășurat normal și putem să ne bucurăm de un bilanț pozitiv atât pe plan spiritual, cât și material.

Situația dificilă pe care am trăit-o din cauza crizei post-electorale, a făcut să avem o prezență mai semnificativă la sacramente: spovadă, euharistie, botezuri (+ 10 față de 2010), căsătorii (5 față de niciuna în 2009 și 2010).

Prezența masivă a refugiaților catolici practicanți din parohiile din capitală a făcut să avem un nou avânt spiritual.

Pe plan material, anul acesta am reușit să construim clopotnița, să revăruim biserica și să începem o capelă într-o comunitate foarte activă.

Construirea clopotniței este foarte importantă:

- pentru că vin în întârziere la biserică (nu au ceasuri),

- ar fi pentru prima dată când un clopot ar suna la Djébonoua,

- și nu în ultimul rând, mi-au spus mai mulți animiști și protestanți că se vor converti la catolicism când vor auzi sunetul clopotului.

După mai multe lucrări realizate la biserică, revăruirea era absolut necesară în vederea sărbătorii hramului care va avea loc pe 15 august, când episcopul de Bouaké, Mons. Paul Siméon Ahouanan, va veni pentru a prezida sfânta Liturghie a hramului.

Începerea lucrărilor capelei din comunitatea din Katienou era importantă pentru a încuraja credincioșii catolici din localitate, dar și pentru ca mulți alții să se convertească. Mulți animiști spun că vor veni la biserică când vom construi la ei în sat o capelă pentru Dumnezeu.

La sfârșitul fiecărui an se organizează un concurs pentru cateheți, pentru a le oferi o mică încurajare pentru munca nobilă pe care o desfășoară în comunitățile parohiei (30). Cadourile din anii trecuți erau pentru a dota comunitățile din care făceau parte cu obiecte necesare evanghelizării: cruci, imagini, Biblii, lumânări, tam-tam-uri, Missal-uri pentru cateheți etc. Anul acesta am vrut să le ofer instrumente de lucru, pentru a munci și a câștiga pâinea cea de toate zilele cu sudoarea muncii lor, pentru a fi exemple pentru ceilalți. Mulțumesc din suflet Centrului Misionar de Iași care m-a ajutat să realizez această activitate atât de necesară evanghelizării. Fără cateheți misionarii ar fi fără mâini și fără picioare pentru evanghelizare.

Prezența celor doi seminariști, Laurențiu Luca și Aurelian Herciu, timp de șase luni a fost apreciată la justa sa valoare, iar numeroasele activități realizate au făcut să fie cunoscuți și stimați de foarte mulți. Sper ca această experiență să le ofere gustul de a deveni misionari într-o zi.

La 29 iunie am sărbătorit 10 ani de preoție administrând botezul într-o comunitate (Adjouassou) ce-și sărbătorea și hramul: Sfinții Petru și Paul. Mai mult ca oricând m-am hotărât să-l urmez pe Domnul așa cum au făcut-o sfinții apostoli Petru și Paul, muncind cu sârguință la răspândirea evangheliei până la marginile pământului.

Pentru a-i mulțumi Domnului pentru toate harurile primite, toată parohia din Djébonoua a participat la o sfântă Liturghie solemnă, duminică, 10 iulie 2011. De-a lungul întregii celebrări s-a putut observa bucuria și mulțumirea sufletească pe fețele credincioșilor.

Fie ca semințele aruncate de-a lungul întregului an pastoral să aducă roade bogate în comunitățile noastre pentru ca numărul credincioșilor să crească spre mai marea laudă a lui Dumnezeu.

De asemenea, vă mulțumesc pentru toate rugăciunile, buchetele spirituale și ajutorul material pe care le oferiți pentru misiuni și misionari. Astfel cu toții contribuim la realizarea planului lui Dumnezeu de evanghelizare a tuturor popoarelor.

Pr. Gabriel Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iulie: Djébonoua: Încheierea anului pastoral 2010-2011


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat