Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preotul medic Martin Benedict

Medicul și preotul Martin Benedict s-a născut la Galbeni (com. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău), la 31 iulie 1931. S-a înscris, pentru a deveni preot, la Seminarul franciscan din Hălăucești, însă, în anul 1948, autoritățile comuniste au închis toate seminariile catolice și a fost nevoit să se întoarcă acasă. A absolvit, în anul 1957, Facultatea de Medicină din Iași și a fost, pe rând, medic la Răducăneni, Tătăreni, Bacău și Onești.

În luna august a anului 1972 a suferit în câteva zile trei intervenții chirurgicale, cauzate de o ocluzie intestinală. Medicii i-au dat doar puține zile de viață, dar el, prin voința, știința și credința sa, reușește să mai trăiască încă 14 ani.

A intrat în secret în Ordinul Franciscan, călăuzit de pr. Gheorghe Pătrașcu. A făcut noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar cea solemnă în anul 1979. La 14 septembrie 1980, în mare taină, este hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de către episcopul Alexandru Todea. A continuat să fie medic la Onești și nu a putut sluji ca preot în public.

În anul 1983 a participat la beatificarea fericitului Ieremia. În urma acestei vizite la Roma, Securitatea a descoperit marele secret al doctorului Benedict: preoția. După întoarcerea în țară, au început persecuțiile. Sănătatea lui șubredă și repetatele persecuții au dus la moartea doctorului Benedict. A decedat la 12 iulie 1986. În testamentul său a cerut să fie înmormântat în satul natal, Galbeni.

Viața lui a fost plină de rugăciune, dăruire, slujire a celor săraci și nevoiași, a luptat pentru apărarea vieții și în mod special împotriva avortului. Deși nu se știa că este preot, prin felul lui de a fi, prin exemplul și comportamentul său, lumea îl numea "părintele nostru, părintele săracilor".

Viața părintelui Martin a fost plină de spini, asemenea unui trandafir. După un an de la moarte, parfumul acestui "trandafir" a început să se simtă prin mirosul și gustul apei din "fântâna minunată" de lângă casa părintească. Astfel a început un adevărat pelerinaj la fântână și la mormântul părintelui. Mii de oameni, din toate colțurile țării, veneau să ia apă din fântână și pământ de pe mormântul lui. Localitatea Galbeni a devenit într-un timp foarte scurt loc de pelerinaj, fapt care a început să îngrijoreze autoritățile comuniste. Lumea a început să se roage și să ceară ajutor și ocrotire doctorului Benedict. Pentru majoritatea oamenilor el este deja un sfânt.

Claudiu Bulai

(Articol din Lumina creștinului, iulie 2011, p. 11)
 


lecturi: 88.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat