Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj al absolvenților promoției 1986 a ITRC, la 25 de ani de preoție

Seria preoților hirotoniți în anul 1986, absolvenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, își sărbătoresc împlinirea a 25 de ani de preoție printr-un pelerinaj prin mai multe localități din Europa, printre care și Lourdes. Pelerinajul a început la 30 iunie 2011 și cuprinde o parte din luna iulie.

"Mulțumim Domnului pentru trecut și spunem «da» pentru viitor"

Seria preoților hirotoniți în 1986, o parte pe 22 iunie la București iar alta pe 29 iunie la Iași, celebrează 25 de ani de preoție, jubileul de argint. Era un an bogat, când sămânța chemării aruncată cu generozitate de Semănător în ogorul său care este Biserica a adus rod potrivit puterii de germinație a seminței, dar și deschiderii libere a celor peste care Isus și-a oprit privirea, și fixându-i, i-a iubit: dintr-o dată 33 de lucrători trimiși în secerișul Domnului. Și nu erau ani ușori.

În aceste zile, 22 dintre acei preoți, câțiva chemați deja la cele veșnice, privesc din Casa Tatălui, se află la sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes, în Franța, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu prin Mama sa: îi mulțumesc lui Dumnezeu prin Maria pentru trecut și îi spun "da" împreună cu Fecioara Maria la Buna Vestire și în tot restul vieții, pentru viitor.

Aduc mulțumiri în atmosfera de adâncă evlavie mariană ce se respiră în sanctuarul de la Lourdes celor care au avut o contribuție la formarea lor, umană și spirituală, familiilor, preoților și profesorilor din seminarii, credincioșilor din comunitățile în care Domnul i-a trimis ca lucrători în via sa.

Mulțumesc și pentru binele spiritual pe care Domnul i-a învrednicit să-l facă atâtor credincioși prin sfintele sacramente acolo unde au păstorit porțiuni din unica turmă a Domnului.

Evocă entuziasmul primelor luni de apostolat în via Domnului, dar și momentele de eventuale descurajări și cer de la Domnul împrospătarea entuziasmului de odinioară, acum după 25 de ani, când unii au cărunțit mai mult, alții mai puțin, se confruntă cu boli inerente trecerii timpului, văd lumea prin ochelarii pe care trebuie să-i poarte, dar și ochii maturității umane și sacerdotale.

Își amintesc că Biserica lui Cristos are, între altele, o dimensiune "petrină", de la apostolul Petru și una "mariană", de la Fecioara Mamă. La fel și preoția.

În aceste zile la Lourdes, promoția preoților hirotoniți în 1986, între care și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și părintele Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași - menționez doar două nume pentru a identifica apoi întreaga serie - recunosc că preoția este trăită în comuniune ierarhică în instituția bisericească cu structura ei, dar care este organism viu, Trupul Mistic al lui Cristos în care fiecare mădular își are funcția sa indispensabilă și de neînlocuit. Și dacă structura bisericească poate însemna ceva birocratic și funcțional, prezența la Lourdes, la sanctuarul Maicii Domnului, vrea să exprime dorința de a lua căldură din inima maternă a Fecioare Mame pentru ca vestirea Evangheliei să capete căldura și entuziasmul începuturilor preoțești.

Adaptare după Radio Vatican


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat