Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Campusul tinerilor din parohiile franciscane

"A mai trecut o săptămână, și încă una, și încă una"... "Mai e puțin, și încă puțin, și tot mai puțin"... Cred că aceste gânduri au fost în mințile tuturor tinerilor care au participat și în acest an la campusul parohiilor franciscane. După ce un an întreg ne-am întâlnit între noi în parohiile noastre, unde ne aminteam cu drag de toți prietenii făcuți în campusurile din anii trecuți, unde ne povesteam cu ochii înlăcrimați dar și cu zâmbetul pe buze de peripeții sau alte năzbâtii făcute, a venit în sfârșit timpul ca toate gurile noastre să se adune într-una singură care să cânte Domnului într-un singur glas.

Campusul a avut loc în una din cele mai călduroase săptămâni din vară: 18-23 iulie 2011, la Seminarul Franciscan din Roman, motiv pentru care am avut nevoie de răbdare, de cearșafuri subțiri și de pături pentru a ne acoperi geamurile deschise până la maxim. Tema care ne-a unit în această săptămână pe noi, cei din nouă parohii franciscane (Bogdănești, Buruienești, Cacica, Galați, Hălăucești, Luizi-Călugăra, Nisiporești, Prăjești și Târgu Trotuș) a fost "Voi sunteți lumina lumii. Voi sunteți sarea pământului", iar cel care ne-a făcut să înțelegem mai bine aceste cuvinte a fost părintele Gabriel Enășcuț, căruia îi mulțumim din inimă pentru dăruirea sa completă.

La început, mai mult sau mai puțin timizi, ne-am cocoțat pe scenă (purtând fiecare tricourile roșii sau albe și șapca primite la sosire), unde ne-am prezentat fiecare în felul său. Care mai puțini - fiind și spusă des zicala: "Nu contează cantitatea, ci contează calitatea", care mai mulți - zicând și ei la rândul lor "la noi e și cantitate dar și calitate", ne-am oferit zâmbetele celorlalți și bunăvoința de a primi în inimile noastre noi cunoștințe. Aceste lucruri pot spune că ne-au frânt în prima zi, mai ales dacă e să punem și drumul la socoteală, așa că ne-am împărțit copilașii și am fugit care cum a putut la culcare.

În fiecare dimineață, dis de dimineață, și seara la Liturghie, am intrat profund în inimile noastre și am căutat Luceafărul vieții noastre - Isus, cerându-i să ne deschidă mințile și să ne ciulească urechile pentru cele ce avea sa ni le spună părintele nostru îndrumător. Prima temă a avut menirea de a ne face să realizăm că toți suferim de un anume handicap: emoțional (timiditatea), sau spiritual, vestimentar-material, social, familial, comportamental... Am învățat în acea zi că nu putem fi fericiți decât atunci când ne vom vedea handicapul și îl vom diminua prin munca cu noi înșine.

Ispitele le-am întâlnit abia în următoarea zi, după ce cu o seară în urmă am vizionat un film interesant unde am văzut cum diavolul e mereu în preajma noastră așa cum este și Domnul. Ispitele nu sunt doar cele care ne sunt atât de evidente, ci și televizorul și calculatorul care ne distrug concepția despre viată și ne redau o realitate falsă. Ispita este și moda, ispita este și prietenia greșită, dar "Nu contează că ai căzut atâta timp cât te ridici și culegi ceva de pe jos". Am încheiat ziua prezentând fiecare parohie, prin diferite metode imaginația noastră și dăruirea.

Am reușit apoi, datorită muncii în grup și datorită animatorului de grup (mulțumim și acestora pentru iubirea cu care ne-au ascultat și ne-au îndrumat), să învingem ispitele și am realizat că suntem sarea pământului, că noi dăm gust vieții. Am primit în acea zi o însărcinare extraordinar de dificilă. O zi întreagă ne-am pus în locul părinților noștri, reușind astfel să îi înțelegem mai bine, să îi apreciem mai mult și să le acceptăm alegerile care mereu vor fi spre binele nostru.

Ieșirea la pădure din penultima zi a campusului ne-a umplut de apă, bucurie dar și de oboseală. Am ieșit puțin la periferia orașului într-o pădurice unde am reușit să ne descărcăm de energia acumulată de-a lungul anului. Am participat la diferite jocuri, ne-am udat, am avut de "muncit" pentru concursul pe care toți l-am câștigat (trăiască mașinuța cu bomboane evident și suzetele "copiilor"). Normal, după ce ne-am frânt oasele, dar și vocile în autocar la întoarcere, n-am fost scăpați prea ușor în pătuț, ci am fost chemați din toate colțurile lumii, dintre toate animalele pământului, din basme și povești la o adunare generală închinată bucuriei maxime - carnavalul.

Dar cum orice bucurie trebuie să aibă și un final, a sosit și ultima zi împreună când, care a plâns, care a râs - la glumele altora evident - și ne-am unit inimile la o ultimă Liturghie. Am avut pe lângă prezența minunată a Domnului, și prezența unor oameni deosebiți trimiși de el între noi. Părintele provincial Cătălin Emilian care ne-a și oferit un mandat care să ne amintească mereu că noi suntem lumina lumii și sarea pământului, (și anume o lumânare mereu aprinsă în inimile noastre și o punguță cu sare, împreună cu un breloc și o cărticică despre viața sfântului Francisc din Assisi care ne va fi mereu model de viață creștină) și alți preoți invitați care ne-au sprijinit. După ce ne-am împăcat inimile și i-am mulțumit Domnului prin cântări și ascultare, ne-am prezentat în fața copilașului primit la începutul săptămânii, fiecare cu câte ceva creat din inimă sau cumpărat de la librărie, și prin pupăceli și cuvinte de iubire ne-am recunoscut grija purtată.

Ne-am îmbrățișat și ne-am promis un an în care nu ne vom uita, și o revedere cât de curând, și cu acestea ne-am purces spre părinții noștri și spre aceia pe care i-am lăsat acasă. Inimile noastre sunt acum mai pline de iubire, de prieteni, de înțelegere și răbdare. Vă mulțumim tuturor acelora care ați făcut posibilă și ați muncit din greu pentru această întâlnire mult așteptată. O săptămână în care ne-am unit în rugăciune, în iubire față de Domnul, în jocuri și voie bună, în scenete și cântece, o săptămână necesară vieții noastre, piperul care ne lipsește.

Pace și bine!

Rodica Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-23 iulie: Roman: Campusul tinerilor din parohiile franciscane


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat