Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mănăstirea Carmelită
Maica Domnului de pe Muntele Carmel și Profetul Ilie
Str. Slatina, sat Luncani, com. Mărgineni, 607317 - BACĂU
Tel. 0234/206085 - info@carmelitani.ro - www.carmelitani.ro

INVITAȚIE LA HRAM

Preacucernici părinți, iubite persoane consacrate, dragi și iubiți credincioși,
cinstitori ai Precuratei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel și Profetului Ilie,

și anul acesta (2011) vom celebra, cu ajutorul lui Dumnezeu, hramul mănăstirii noastre de la Luncani, când vom aminti și-i vom preamări împreună cu întreaga Biserică pe Maica Domnului de pe Muntele Carmel (16 Iulie) și pe profetul Ilie (20 Iulie).

Amintind-o de Maica Domnului, dorim să ne adresăm ei prin devoțiunea scapularului, semnul prezenței lui Dumnezeu în viața noastră prin mijlocirea Fecioarei Maria. Scapularul este în Biserică și pentru creștinii care-l poartă cu devoțiune o ancoră de salvare și călăuză sigură spre viața veșnică.

Când Maica Domnului a apărut la Fatima în anul 1917, a confirmat această devoțiune împreună cu cea a sfântului Rozariu ca fiind două dintre cele mai importante devoțiuni care au rezistat în timp și care sunt practicate de cel mai mare număr de credincioși cu cele mai mari haruri primite.

La ultima sa apariție la Fatima (13 octombrie 1917), când s-a întâmplat minunea soarelui, văzut de circa 70.000 persoane, Maica Domnului a apărut îmbrăcată în haina religioasă carmelită ținând în mâini scapularul. Faptul că ea, în mesajele sale la Fatima, a făcut deseori referire la iad și purgator, necesitatea pocăinței și mijlocirea pe care o are pentru noi, înseamnă că mesajele sale au o strânsă legătură cu promisiunile ce țin de scapular. Acest lucru, nouă, celor care am luat în serios mesajul Fecioarei Maria, ne zice că, împreună cu cererile pe care ea le are către întreaga omenire și în mod special către noi, de o importanță deosebită este implicarea noastră în răspândirea devoțiunii către scapular.

În ziua de 1 mai 2011, papa Benedict al XVI-lea a proclamat fericit pe iubitul nostru papă Ioan Paul al II-lea. Acesta a fost un mare iubitor al Maicii Domnului și un devot al Scapularului.

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de preoție, fericitul Papa Ioan Paul al II-lea a publicat o carte autobiografică în care, printre altele, scrie și despre devoțiunea pe care o avea către scapular. El se exprimă astfel: "În ce privește originea vocației mele preoțești, nu pot să uit dimensiunea mariană pe care ea o are. Exista pe o colină din satul meu natal o mănăstire carmelită, a cărei fundație datează de pe vremea sf. Rafael Kalinowski. Locuitorii din Wadowice mergeau des acolo în număr mare, și aceasta a influențat mult devoțiunea către scapularul Maicii Dommnului de pe Muntele Carmel. Și eu l-am primit, cred pe la vârsta de zece ani, și-l port chiar și acuma". (Preluat din "DONO E MISTERO. Nel 50° del mio sacerdozio").

Si în acest an, Maica Domnului de pe Muntele Carmel, ne invită la sărbătoarea ei (16 iulie) în casa ei, la mănăstirea din Luncani. Nouă, care avem o credință puternică în Dumnezeu și în mijlocirea ei, Fecioara Maria va împărți cu bucurie harurile de care avem nevoie.

Împreună cu Maica Domnului, avem bucuria de a lărgi orizontul sărbătorii către Profetul Ilie, care ne invită să participăm și la sărbătoarea lui, din ziua de 20 iulie. Trebuie să evidențiem faptul că această biserică este unică în dieceza noastră catolică ce-i poartă numele și îl are ca patron.

Ordinul Carmelit este caracterizat chiar de la începutul fundației de dimensiunea carismatică contemplativă și profetică a lui Ilie. Cu siguranță Fecioara Maria a cunoscut, în timpul vieții sale pământești, muntele Carmel, și, acolo, așa cum ne zice tradiția, i-a cunoscut pe eremiții care trăiau pe acest munte în rugăciune, așteptând venirea lui Mesia, după exemplul și stilul de viață al profetului Ilie.

Binecuvântarea apei, pe care obișnuim să o facem în ziua profetului, ne amintește de marele dar pe care Dumnezeu l-a făcut poporului evreu, trimițând o ploaie bogată după trei ani de secetă, la cuvântul și rugăciunea de mijlocire ai acestui mare profet. Vom cere de la Domnul ploaia de haruri care să ude deșertul inimii noastre pentru a face să încolțească și să crească virtuțile sfinte.

Profetul Ilie este considerat ca prima persoană consacrată, de aceea este model și inspirație pentru toate persoanele consacrate. Sunt invitate în această zi și persoanele consacrate care vor să-și sărbătorească patronul spiritual și carismatic, și să împărtășească o zi deosebită cu toate persoanele ce au același ideal și pasiune pentru vestirea împărăției cerurilor asemenea profetului Ilie.

În timpul novenei Maicii Domnului de pe Muntele Carmel vom fi luminați de o cunoaștere cât mai profundă a scapularului și a harurilor pe care Fecioara Maria ni le promite nouă, cinstitorii ei, iar în cele trei zile de pregătire la sărbătoarea profetului Ilie, vom interioriza mesajul actual pe care acest mare om al Vechiului Legământ îl are pentru zilele noastre.

Mănăstirea Carmelită de la Luncani își deschide larg porțile pentru a primi pe toți pelerinii devotați Maicii Domnului de pe Muntele Carmel și profetului Ilie și imploră de la Domnul să reverse asupra noastră, celor dragi ai noștri și asupra lumii întregi belșug de haruri și binecuvântări.

Programul hramului

  • 7-15 iulie 2011: Novenă în cinstea Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

    • Ora 17:30 Rozariu

    • Ora 18:00 Liturghie cu predica și rugăciunea novenei

    • Ora 19:00 Vesperele în cinstea Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

  • Sâmbătă, 16 iulie 2011: Solemnitatea Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

    • Ora 10:30 Liturghie solemnă din ziua de hram cu rugăciunea finală de cerere

      După sfânta Liturghie, cei care nu au primit scapularul niciodată și doresc să-l primească, printr-o celebrare de binecuvântare particulară îl vor primi de la un preot carmelit după ce au înțeles semnificația lui și responsabilitatea pe care și-o asumă prin consacrarea întregii vieți la Maica Domnului de pe Muntele Carmel îmbrăcând scapularul ei.

  • 17-19 iulie 2011: Triduum în cinstea Profetului Ilie

    • Ora 17:30 Rozariu

    • Ora 18:00 Liturghie cu predică și rugăciune în cinstea profetului Ilie

    • Ora 19:00 Vesperele în cinstea profetului Ilie

  • Miercuri, 20 iulie 2011: Solemnitatea Profetului Ilie

    • Ora 10:30 Liturghie solemnă în cripta profetului Ilie

Invitate speciale sunt toate persoanele consacrate (frați și surori)

În cadrul sfintei Liturghii va fi binecuvântă apa sfântului Ilie pe care fiecare o poate lua acasă și folosi în mod responsabil la nevoile personale, doar spre binele trupesc și sufletesc și sfințenia persoanelor și a locurilor ce vor fi stropite cu această apă.

Mănăstirea Carmelită


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat