Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Sfânta Tereza"): GREF-Campus 2011

Parohia "Sfânta Tereza" din Iași a organizat, în perioada 20-24 iunie, GREF-ul pentru copii cu tema "Și tu poți", la care au participat peste 100 de copii și 15 animatori și care s-a desfășurat la poalele Dealului Cetățuia din Iași, iar în perioada 27 iunie - 1 iulie, a organizat un campus tot pentru copii, cu aceeași temă, la care au participat 75 de copii și 10 animatori și care s-a desfășurat în localitatea Pralea, din județul Bacău.

Ooo..., ce mult aș vrea
Să fie mereu așa:
Jocuri, bansuri, desene,
Toți participam la ele.

Asta doar ca să vă introducem puțin în atmosfera pe care noi toți am trăit-o în aceste două săptămâni de GREF-Campus. Putem spune că aceste cuvinte au constituit motoul sub care s-a desfășurat întreaga noastră activitate.

Pe parcursul GREF-ului pentru copii, care s-a desfășurat în perioada 20-24 iunie, la poalele Dealului Cetățuia din Iași, având ca temă tema "Și tu poți", au participat peste 100 de copii și 15 animatori, călăuziți fiind de pr. paroh Petru Sescu, de pr. vicar Marcelin Blaj și de surorile Clara Dălvaru și Antonia Busato, din Congregația "Maria Bambina".

În aventura noastră am fost însoțiți patriarhul Abraham și soția lui Sara, care ne-au îndrumat și ne-au arătat calea spre Dumnezeu, cu pași mici de copil, dar siguri. Abraham a fost alături de noi, zi de zi, oferindu-ne numeroase lecții demne de urmat, care au fost puse și în scenă, pe înțelesul copiilor, de către animatori. Zilnic, la sfânta Liturghie, unde lecturile din Cartea Genezei ne-au vorbit tot despre istoria patriarhului Abraham, copiii împreună cu animatorii au avut ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care el le face copiilor săi.

Copii, care mai de care, mici și mari, timizi sau curajoși, animatori mai experimentați sau novici, cu toții am avut parte de distracție, dar și de momente de formare; am râs, ne-am bucurat și putem spune chiar că am crescut din multe puncte de vedere în aceste două săptămâni. Și acum am zâmbetul pe buze când mă gândesc la toți copiii și la toate "năzbâtiile" lor.

Ne putem bucura, părerea mea, că am avut parte de un GREF de nota 10+. De ce? Ei bine, în primul rând pentru modelul pe care l-am urmat, Abraham, pentru că zilnic am avut ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu la sfânta Liturghie pentru darurile pe care ni le face. În al doilea rând, vremea a ținut cu noi și ne-a oferit zile cu mult soare, ceea ce ne-a permis să realizăm jocurile în aer liber; și al treilea rând, disponibilitatea animatorilor a fost peste măsura așteptărilor, deoarece unii dintre ei, deși au avut de susținut examene, nu au ezitat să ni se alăture la jocurile copiilor.

Trebuie menționat că mult așteptata zi a jocurilor cu apă a fost un succes: copiii s-au distrat foarte mult, dar de asemenea și animatorii, astfel încât toată lumea a avut parte de o zi superbă.

* * *

Săptămâna de GREF a luat sfârșit pentru toți, însă pentru unii bucuria de a fi împreună și de a-l urma pe Dumnezeu, după exemplul lui Abraham, s-a mai prelungit cu încă o săptămână datorită campusului organizat la Pralea, în perioada 27 iunie - 1 iulie; campus mult așteptat de copiii din parohia noastră, la care au participat 75 de copii, 10 animatori, care au fost însoțiți de pr. Marcelin și surorile Clara și Antonia.

Deși vremea nu prea a fost favorabilă, noi nu ne-am descurajat și așa cum au spus și copiii prin cântecelul lor prezentat la o serată "Și când ploaia a venit / Noi în casă am fugit / Însă planurile nu s-au năruit / Pentru că suntem uniți", nu am lăsat vremea să stea în calea noastră.

În fiecare zi am participat la sfânta Liturghie, unde am mulțumit lui Dumnezeu pentru binefăcători, pentru familiile noastre și pentru toate darurile pe care le-am primit de la el. De asemenea, zilnic pr. Marcelin, prin catehezele pe care le-a făcut, ne-a oferit posibilitatea de a medita la importanța prezenței lui Dumnezeu în viața noastră și de a conștientiza faptul că Dumnezeu vrea ca noi să salvăm lumea de la tot ce este rău și păcat, ajutați fiind de Fiul său Isus Cristos care a învins păcatul.

Pe parcursul campusului ne-am bucurat și de prezența părintelui paroh Petru Sescu, care a sărbătorit alături de noi ziua sfântului Petru și care ne-a încurajat să ascultăm de Dumnezeu și să credem în el asemenea lui Abraham. Ne-am bucurat împreună la sfânta Liturghie, la jocuri și cântecelele interpretate de copii.

Pe lângă toate momentele de formare și jocuri ne-am gândit că anul acesta ar fi benefic un curs de prim ajutor pentru copii, care să le ofere o ocazie unică de a putea ca ei să învețe elementele de bază în cazul unor incidente. Putem spune că a fost un succes; copiii au arătat entuziasm și mulți dintre ei s-au dovedit a fi chiar foarte pricepuți.

Am avut din nou ocazia de a ne apropia de Dumnezeu mai mult, de a ne bucura, de a ne juca împreună și, deși au existat și momente mai puțin plăcute, am reușit să trecem peste, să le lăsam undeva în urmă și să reușim să facem din nou un campus de nota 10+. Ne-a reușit din plin și nu există un mulțumesc mai mare decât zâmbetul inocent al unui copil sau o strângere de mană caldă a unui părinte.

A consemnat Evelina Bejan (animator)

* * *

Fotografii de la aceste evenimente au fost încărcate la adresele:
- GREF: https://picasaweb.google.com/114494035413385690702/PozeGref
- campus: https://picasaweb.google.com/114494035413385690702/PozeCampus


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat