Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu 60 de ani, la 29 iunie 1951, Joseph Ratzinger era hirotonit preot

Cel mai important moment din viața mea

Era o zi splendidă de vară și atunci când episcopul a impus mâinile asupra mea, o rândunică a intonat un cânt de bucurie

În relatarea autobiografică esențială și limpede publicată în anul 1997 - și care în originalul german este intitulată Aus meinem Leben. Erinnerungen 1927-1977 ("Din viața mea. Amintiri, 1927-1977") - Joseph Ratzinger cu vie simplitate reevoca hirotonirea sa prezbiterală. Cel care a impus mâinile la 29 iunie 1951 la Freising asupra diaconului în vârstă de 24 de ani, asupra fratelui său mai mare Georg și asupra altor 42 de tineri a fost marele protagonist al catolicismului german: cardinalul Michael von Faulhaber (1869-1952), biblist și patrolog de seamă, arhiepiscop de München și Freising din 1917, care în anii întunecați ai celui de-al Treilea Reich a devenit unul dintre cei mai curajoși critici ai regimului lui Hitler.

"Cel puțin ultimele două luni - scrie Ratzinger - am putut să mă dedic în întregime pentru a mă pregăti la marele pas: hirotonirea preoțească pe care am primit-o în domul din Freising prin mâna cardinalului Faulhaber, în sărbătoarea Sfinților Petru și Paul din anul 1951. Eram peste 40 de candidați; atunci când am fost chemați am răspuns Adsum, «Prezent». Era o zi splendidă de vară care rămâne de neuitat, ca momentul cel mai important din viața mea. Nu trebuie să fim superstițioși, însă în momentul în care bătrânul arhiepiscop a impus mâinile asupra mea, o pasăre - probabil o ciocârlie - s-a ridicat de la altarul mare din catedrală și a intonat un mic cântec de bucurie; pentru mine a fost ca și cum un glas de sus îmi spunea: E bine așa, ești pe calea cea bună. Au urmat apoi patru săptămâni de vară, care au fost ca o unică, mare sărbătoare. Ziua primei Liturghii [8 iulie, la Traunstein] biserica noastră parohială «Sfântul Osvald» era luminată în toată splendoarea ei și bucuria care o umplea aproape palpabil i-a implicat pe toți în acțiunea sacră, în forma cea mai vie a unei «participări active», care nu avea nevoie de o acțiune exterioară deosebită. Eram invitați să ducem în toate casele binecuvântarea primei Liturghii și am fost primiți pretutindeni, chiar și de persoane complet necunoscute, cu o cordialitate, pe care până în acel moment nu mi-aș fi imaginat-o. Astfel am experimentat foarte direct ce așteptări mari au oamenii din partea preotului, cât de mult așteaptă binecuvântarea sa, care derivă din forța sacramentului. Nu era vorba de persoana mea sau de cea a fratelui meu: ce ar fi putut să însemne în ei înșiși doi tineri ca noi pentru atâția oameni pe care îi întâlneam? Ei vedeau în noi persoane cărora Cristos le-a încredințat o misiune, pentru a duce prezența sa printre oameni. Tocmai pentru că în centru nu eram noi, se nășteau rapid relații de prietenie".

De 60 de ani preot, Joseph Ratzinger desfășoară în fiecare zi cu umilință și transparență misiunea de a-l face prezent pe unicul Domn al lumii și al istoriei printre femeile și bărbații din timpul nostru, semănând în sufletele lor. Pentru aceasta - fiind sigur că îl interpretez nu numai pe cel care se recunoaște în Biserica Catolică, ci foarte multe alte persoane din toată lumea - "L'Osservatore romano" îi oferă lui Benedict al XVI-lea urările sale. Și repetă pentru el cuvintele din vechea rugăciune pentru papa, invocând de la Cristos ocrotire și singura fericire care contează: Dominus conservet eum et vivificet eum et beatum faciat eum in terra et non tradat eum in animam inimicorum eius.

(După L'Osservatore romano, 29 iunie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat