Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru cei 60 de ani de preoție

Biserica îl sărbătorește pe Benedict al XVI-lea

În toată lumea, în aceste ore se fac celebrări pentru a aminti 60 de ani de la hirotonirea preoțească a lui Benedict al XVI-lea. Așadar, a fost primită invitația pe care Congregație pentru Cler, prin intermediul nunțiilor apostolici, a adresat-o la 13 mai episcopilor din toată lumea pentru a fi organizate 60 de ore de adorație euharistică în diferitele dieceze.

Încă ajung mesaje de urări de la prelați și de la diferite organisme episcopale. Cardinalul Angelo Bagnasco, președinte al Conferinței Episcopale Italiene (CEI), a trimis papei următoarea telegramă: "În preafericita zi a împlinirii a 60 de ani de la hirotonirea preoțească, și în numele întregului episcopat italian, vă adresez urări din inimă, fiind recunoscător Domnului care v-a chemat la slujirea pastorală pentru binele Bisericii sale". Continuă telegrama: "Îndreptând privirea cu suflet recunoscător la anii lungi de slujire, caracterizată de profunzimea cercetării teologice și de zelul apostolic, invocăm pentru dumneavoastră belșugul harurilor cerești, ca Tatăl milostivirii să vă susțină și să vă consoleze în grija față de Biserica Universală și să vă dăruiască energii reînnoite pentru a realiza orice propunere de bine pentru mântuirea lumii". Tot cu această ocazie - scrie președintele CEI - "vrem să reînnoim fidelitatea necondiționată față de persoana dumneavoastră și față de magisteriul dumneavoastră înalt. Să știți, Părinte Benedict, că puteți conta mereu pe rugăciunea, devoțiunea și sprijinul Bisericilor care sunt în Italia împreună cu păstorii lor".

O scrisoare a fost trimisă și de episcopii canadieni, care îl definesc pe Benedict al XVI-lea "un preot, un profet, un păstor".

În scrisoare, semnată de episcopul Pierre Morissette, președinte al Conferinței Episcopilor, se scrie: "Cu această ocazie fericită vom avea față de Sanctitatea voastră un gând special în celebrările euharistice și în rugăciunile noastre personale. Ofrandele noastre spirituale vor să amintească și să celebreze slujirea sacerdotală de care Sanctitatea voastră sunteți părtaș, ca semn și instrument al slujirii jertfelnice a Domnului nostru". Apoi episcopii îi mulțumesc lui Dumnezeu "pentru că a creat pentru credincioși un așa lider și o așa călăuză pastorală, care încurajează și întărește ansamblul comunității creștine și chiar pe cei care cred și pe cei care nu cred din toate religiile" și subliniază "darurile extraordinare" transmise "de gândirea și de scrierile teologice ale Sanctității sale, părinte al Conciliului Vatican II, fost prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și astăzi suveran pontif". "Textele dumneavoastră - adaugă ei - fie că vorbiți ca succesor al lui Petru, fie că scrieți cărți cu titlu personal, sunt un izvor inepuizabil de inspirație și de reflecție intelectuală". Apoi, celebrând "tripla funcție de preot, profet și păstor", la care a fost chemat Benedict al XVI-lea, episcopii canadieni exaltă și "acea frumusețe, adevăr și înțelepciune pe care Dumnezeu Tatăl își amintește să împărtășească în Cuvântul său făcut trup și în Duhul Sfânt".

Zile speciale de rugăciune au fost organizate și de episcopii din Statele Unite. Într-un mesaj ei exprimă "recunoștință pentru exemplul și pentru slujirea papei Benedict al XVI-lea". Inițiativele de rugăciune vor continua până la 1 iulie, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Preoți. Arhidieceza de Denver a decis să respecte cele 60 de ore de adorație euharistică în Seminarul teologic "Sfântul Ioan Maria Vianney".

Conferința Episcopilor din Mexic a exprimat urările sale papei printr-un mesaj semnat de arhiepiscopul de Antequera, Oaxaca, José Luis Chávez Botello, publicat pe situl organismului episcopal: "Caritatea și profunzimea" reflecțiilor lui Benedict al XVI-lea - este scris în mesaj - "unite cu mărturia sa ne interpelează și ne dau siguranță să nu pierdem principiile și sensul a ceea ce este autentic uman".

Conferința Episcopilor din Polonia a voit să lege rugăciunea pentru Benedict al XVI-lea cu dorința de noi vocații. În afară de asta, la 29 iunie, în bazilica "Sfânta Cruce" din Varșovia, nunțiul apostolic din Polonia, arhiepiscopul Celestino Migliore, celebrează o Liturghie pentru cei 6 ani de pontificat și pentru cei 60 de ani de preoție. Numeroase inițiative și în Germania: adorația euharistică a început în Arhidieceza de Köln la 22 iunie. În Franța, cardinalul André Vingt-Trois, președinte al Conferinței Episcopilor, i-a invitat pe credincioși să se roage în bazilica "Sacre Coeur" din Montmartre. În Spania, episcopii, la sfârșitul lucrărilor comisiei permanente, tot la 22 iunie, au exprimat intenția de a se uni cu diferitele inițiative pe care diecezele din țară le-au asumat pentru a celebra această zi. În schimb, pelerinajul făcut de Sfântul Părinte la Santiago de Compostella a fost amintit cu această ocazie de arhiepiscopul Julián Barrio Barrio, care a subliniat că "slujitor al evangheliei și al speranței, papa însoțește îndeaproape și în comuniune preocupările, neliniștile, temerile și speranțele tuturor oamenilor". "Pelerin în lume", Benedict al XVI-lea "este purtătorul de cuvânt al unei extraordinare culturi istorice și morale" în mijlocul contradicțiilor din epoca noastră.

Aniversarea furnizează - conform cardinalului arhiepiscop de Manila, Gaudencio Rosales - și posibilitatea de a exprima "manifestarea sinceră a unirii noastre spirituale" cu papa.

(După L'Osservatore romano, 29 iunie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat