Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Patriarhului Bartolomeu I pentru Benedict al XVI-lea

Pentru solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul

Sanctității sale, papa Romei Antice, Benedict al XVI-lea, salutări fraterne în Domnul Isus Dumnezeul nostru

Se celebrează din nou sărbătoarea luminoasă a comemorării sacre a Sfinților Apostoli și Corifei Petru și Paul. Gândurile noastre, din sediul Sfântului Apostol Andrei, sunt adresat către cel din Roma Antică și către dumneavoastră, Sanctitate, cu iubire fraternă și mare respect, cu scopul de a vă exprima și a vă manifesta bucuria noastră pentru celebrarea unui aniversar așa de important. Sanctitate, adresându-vă urarea noastră fraternă cu ocazia acestei sărbători, vă îmbrățișăm cu cordialitate și îl rugăm pe Dumnezeu Creatorul a toate să vă păzească, să vă dea putere și să vă călăuzească pentru binele Bisericii și pentru promovarea unității tuturor creștinilor.

Primii apostoli și învățători ai universului, cei pe care iconografia ortodoxă îi cântă "Petru, piatra credinței, și Paul elogiul universului", sunt celebrați de toți creștinii de pe pământ ca "bucurie a întregului univers" și îndeosebi ca "gloria și mândria Romei". Acest lucru se datorează faptului că Petru "pironit pe cruce, a stabilit drumul spre cer și spre Împărăție a cărei chei le are în mâinile sale, chei pe care le-a încredințat Cristos", și Paul este "considerat vrednic să fie fericit în Mântuitorul pentru că a fost ucis de sabie". Pentru aceasta "Roma se bucură și sărbătorește" adunând sângele celor doi corifei și cu Roma se bucură întregul univers primind învățătura lor.

Prin martiriul și mărturia celor doi apostoli, preasfânta Biserică a lui Cristos a rămas pe deplin unită timp de un mileniu, instituită pe mărturisirea lui Petru adresată Domnului: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu" (Mt 16,16) și pe temelia evangheliei al cărei arhitect a fost Paul (1Cor 3,10). Pe aceste temelii, părinții Bisericii, în Conciliile ecumenice, au formulat credința noastră comună și ne-au transmis-o. Aceste temelii constituie o călăuză în toate acțiunile noastre și în toți pașii noștri.

Această credință a apostolilor pe care părinții noștri au interpretat-o și ne-au transmis-o prin Conciliile ecumenice o avem și noi și ea constituie o călăuză sigură, pregătind drumul care conduce la refacerea comuniunii depline într-un dialog de adevăr și de iubire. Părinții noștri au examinat problemele legate de unirea noastră și de dezbinarea noastră care timp de un mileniu ne-au îndepărtat pe unii de alții, pentru ca într-un singur glas și cu o singură inimă să mărturisim din nou credința mântuitoare a lui Petru și kerigma apostolului neamurilor.

De acest efort ceresc pentru a vedea comuniunea noastră deplină restabilită pe temelia credinței și a mărturisirii apostolilor și a părinților Bisericii noi avem aceeași ardoare pe care o aveți dumneavoastră, Sanctitate, care sunteți cunoscut că sunteți fundamentul tradiției apostolice a Bisericii.

Cu siguranță trebuie să ne angajăm ca drumul nostru spre unitate să fie bazat pe temeliile solide ale credinței și ale mărturisirii apostolilor și părinților. Și nu numai pentru că aceasta s-a impus ca tradiție comună în primul mileniu după Cristos, ci și pentru că numai adevărata credință apostolică și patristică, interpretată corect, este astăzi în măsură să realizeze mântuirea omului. Așa cum mărturisea sfântul Petru, "plin de Duh Sfânt", "pentru că nu este nici un alt nume sub cer dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiți" (Fap 4,12).

Vă transmitem, Sanctitate, gândurile noastre referitoare la această comuniune atât de dorită ca un semn pozitiv în această zi de sărbătoare a Bisericii de Roma și ne bucurăm și în adâncul inimii pentru cei 60 de ani de preoție ai dumneavoastră, Sanctitate. E vorba de o etapă importantă în viața dumneavoastră, precum și în viața Bisericii dumneavoastră. Aducând cinste muncii desfășurate de Sanctitatea voastră pe planul teologic și pentru toată viața Bisericii, îl rugăm pe Domnul să vă dea forța spirituală și fizică pentru ca în anii ce vor veni să puteți continua angajarea dumneavoastră în slujba cuvântului adevărului și a misiunii Bisericii pentru gloria numelui său sfânt.

Aceste salutări, venite dintr-o iubire fraternă, sunt adresate dumneavoastră, Sanctitate, cu ocazia sărbătorii Bisericii dumneavoastră. Vă îmbrățișăm cu iubire și respect.

23 iunie 2011

Iubitul Frate în Cristos al Sanctității voastre
Bartolomeu de Constantinopol

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat