Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași (I)

În sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, miercuri, 29 iunie 2011, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 25 de diaconi: zece pentru Dieceza de Iași, patru pentru Arhidieceza de București, cinci pentru Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, patru pentru Custodia "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini și doi pentru Congregația "Don Orione" (Mica Operă a Divinei Providențe).

La Liturghia de hirotonire au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori ai candidaților, profesori de la institutele unde au studiat, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși veniți de dimineață din multe localități din Moldova (Roman, Bacău, Gherăești, Pildești, Săbăoani, Pustiana, Pârgărești, Sagna, Rotunda, Buruienești, Șcheia, Gioseni, Slănic Moldova, Frumoasa, Adjudeni, Iași), dar și din București, Strâmtura (Baia Mare) și Timișoara.

La ora 10.55 procesiunea a pornit din catedrala veche. Ploua la începutul Liturghiei. Diaconii s-au așezat în fața altarului. În laterale, peste 170 de preoți. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei, episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe oaspeți și pe toți credincioșii prezenți. Amintind de cuvintele pe care le-a spus papa Benedict al XVI-lea cu privire la ziua hirotonirii sale de acum 60 de ani: "Cea mai frumoasă zi din viața mea", le-a spus candidaților că cel mai frumos moment din viața unui tânăr este când el are curajul de a deveni apostolul lui Cristos. "Astăzi sunt momente importante în Biserica Universală și în cea locală de Iași", a subliniat episcopul.

După Evanghelie, fiind invitați să se apropie de altar, candidații au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, Preasfințitul Petru a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra chemării apostolilor Petru și Paul, asupra misiunii lor și asupra misiunii celor care i-au urmat: Ioan Paul al II-lea, care spunea despre preoție că este dar și mister, și Benedict al XVI-lea care celebrează aniversarea preoțească. Spre Sfântul Părinte s-au îndreptat rugăciunile și orele de adorație ale credincioșilor în această lună. A amintit apoi de un text în care papa evocă hirotonirea sa împreună cu 40 de alți preoți. Atunci a fost un semn: o pasăre în biserică a intonat un imn de bucurie. "Astăzi, le-a spus episcopul candidaților, intrând în catedrală ne-a însoțit ploaia care a venit să ne spună să ne plecăm în fața lui Cristos și să-i mulțumim pentru ploaia de daruri". "Aș vrea ca aceste daruri să rămână mereu întipărite în mintea și în inima voastră", le-a spus el spre finalul predici.

După impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare și după îmbrăcarea hainelor preoțești cei hirotoniți au urcat la altar pentru a celebra prima lor Liturghie.

La finalul Liturghiei, un preot nou-sfințit a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

PS Cornel Damian a transmis salutul ÎPS Ioan Robu și urarea de la muți ani Preasfințitului Petru pentru aniversarea zilei de naștere și pentru ziua numelui său. Folosind cuvintele Sfântului Părinte, le-a spus candidaților să fie "slujitori umili în via Domnului". "Vă așteptăm cu nerăbdare în ogorul Domnului", li s-a adresat celor patru preoți sfințiți pentru Arhidieceza de București.

Păstorul diecezei a rezumat scrisoarea de felicitare trimisă Sfântului Părinte, a mulțumit pentru rugăciunile făcute pentru el și pentru vocații, i-a felicitat pe preoții nou sfințiți și a îndemnat familiile să se roage și să ofere copiii lor lui Dumnezeu pentru a-l slujit acolo unde el îi cheamă.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

După o perioadă îndelungată de formare în Seminariile din țară și din străinătate, cei 25 de diaconi și-au văzut visul împlinit: au fost hirotoniți preoți.

În următoarele două duminici preoții nou-sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale: bucurie pentru părinți, pentru rude, pentru credincioșii din satele în care au fost botezați, pentru Biserică.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 21-28 iunie, la Bârnova (lângă Iași), pr. Cornel Cadar a condus exercițiile spirituale pentru diaconii de la Institutul Teologic din Iași. În vederea aceluiași eveniment, în luna mai, diaconii franciscani și capucini au făcut exerciții spirituale cu pr. Marius Vătămănelu la Prăjești. Diaconii orioniști au făcut exerciții spirituale cu don Leonardo Verilli și cu pr. Ivan Rupnik.

Preoția a fost și este sărbătorită de mulți preoți. Cei din seria 1986 sărbătoresc 25 de ani de preoție. Păstorul diecezei a împlinit 46 de ani de preoție și 71 de ani de viață; 29 iunie este și ziua numelui. Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor credincioșilor pentru a-i spune Excelenței sale, celorlalți preoți și preoților nou-sfințiți: La mulți și binecuvântați ani! Fie ca Domnul sa le binecuvânteze pașii!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Noilor leviți (poezie de fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.)

* * *

Impresii ale unora dintre preoții nou-sfințiți

  • Așa cum odinioară Isus i-a chemat pe apostoli să vestească că "împărăția cerurilor este aproape" (Mt 10,7) și apoi pe sfântul părinte Francisc să trăiască evanghelia în simplitate și sărăcie, ne cheamă și pe noi astăzi să citim semnele timpului și să devenim vestitori prin cuvânt și mai ales prin trăire că Dumnezeu s-a făcut om, a trăit în mijlocul nostru, a pătimit, a murit pentru noi, iar apoi a înviat, pentru ca moartea să nu mai aibă ultimul cuvânt. În sacramentul Euharistiei, Isus a rămas cu noi pentru a ne desăvârși în unitatea iubirii trupului său mistic, pentru ca, ori de câte ori celebrăm acest sacrament, să nu uităm că "celălalt" nu este un străin, ci e fratele meu, al nostru; de asemenea, ne invită să intrăm tot mai mult în acea iubire a Tatălui "care atât de mult a iubit lumea încât l-a dat pe Fiul său unul născut pentru ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16) (Pr. Paul Dragoș Mîrț, OFMConv).

  • "Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi, inima ne e plină de bucurie". Preoția este un mister. Acest mister îl dăruiește pe Cristos umanității sale, pentru ca el să se poată folosi de ea ca instrument de mântuire, făcând din om un alt el însuși. "După cum Tatăl m-a trimis pe mine, vă trimit și eu pe voi". Așadar, preotul este cel pe care Cristos l-a ales pentru a-l continua în timp. Azi Cristos se arată prin preot. Eu văd cu ochii lui Cristos și pot să dăruiesc celuilalt mult mai mult decât lucrurile exterioare, pot să-i ofer privirea mântuitoare de care are nevoie. Preotul se află între Dumnezeul cel veșnic și omenire. A lega și a pune totul în raport cu Dumnezeul cel viu este tocmai marea lui misiune, marea sa îndatorire de viață în orice timp (Pr. Pavel Beșleagă).

  • Mulțumesc Neprihănitei! "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceea de a-și dărui viața pentru prietenii săi". Ne spune Isus în Evanghelia după sfântul Ioan. O asemenea iubire, atât de adevărată și profundă o primesc eu astăzi prin darul preoției. De aceea bucuria și milostivirea infinită a Tatălui ceresc cuprind inima și persoana mea într-un mod cu totul deosebit. Aș vrea să citez câteva cuvinte ale Mons. Vladimir Ghika, martir, el care a însemnat foarte mult în decizia răspunsului meu la chemarea Domnului: «Dumnezeu este părintele jurământului, iar noi suntem copii făgăduinței. El, părintele jurământului de iubire, iar noi, copii făgăduinței de bucurie. Cât de mult poate fi el Tatăl nostru, cât de mult putem noi să fin copii lui, o vorbă vă va face să înțelegeți mai bine. Am fost creați, am fost răscumpărați, putem fi sfințiți. Suntem astfel de trei ori purtați în inima lui Dumnezeu, în inima sa de milostivire (...)". Eu cred că sacramentul preoției primit astăzi mă face martorul acestei inimi de milostivire a Tatălui, izvorul bucuriei vieții noastre. Preoția mea o datorez consfințirii mele la Inima Neprihănită a Mariei (Pr. Ioan Răileanu, București "Sfânta Cruce").

  • "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is 6,2). Ca preot nou-sfințit, pășesc în noua stare de viață cu un sentiment de mulțumire și de bucurie pentru chemarea primită la sfânta preoție, dar și să fac parte din Congregația Don Orione, fiind conștient de nevrednicia mea pentru această misiune. În același timp vreau să-mi exprim și entuziasmul ce îl port în suflet, același entuziasm ce m-a împins să răspund chemării lui Dumnezeu pentru slujirea celorlalți și pentru mântuirea sufletului meu. Urarea mea pentru fiecare este aceea de a răspunde cu sinceritate și generozitate chemării lui Dumnezeu, oricare ar fi aceasta, pentru a ajunge la adevărata fericire, spre care fiecare om tinde. (Pr. Marius Bereșoaie, Don Orione).

  • Pentru mine această zi este una de har. Isus Cristos, cel care m-a ales ca să-l urmez prin puterea Duhului Sfânt care acționează în Biserică, m-a hirotonit preot. Pornesc pe acest drum cu speranța de a vesti milostivirea lui Dumnezeu și de a arăta că Tatăl nostru ceresc ne iubește. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce a făcut pentru mine și îl rog să mă susțină cu harul său până la sfârșitul vieții (Pr. Ianoș Mihai Benchea, OFMCap.).

    * * *

    Noii preoți

    • Pentru Dieceza de Iași

      1. Marius Adam (21 iunie 1984, Roman "Fericitul Ieremia")

      2. Gabriel Bacoșcă-Țernă (28 februarie 1985, Săbăoani "Sfântul Iosif Muncitorul")

      3. Mihai-Gabriel Balint (29 septembrie 1984, Pustiana)

      4. Pavel Beșleagă (20 martie 1984, Iugani)

      5. Eusebiu Bulai (17 noiembrie 1984, Iași "Sfânta Tereza")

      6. Gabriel Ciobanu (14 februarie 1985, Buruienești)

      7. Alin-Benone Conțu (31 martie 1985, Bacău "Sfânta Cruce")

      8. Sergiu-Marian Dămoc (3 august 1985, Pildești)

      9. Florin Jitaru (5 aprilie 1986, Bacău "Sfântul Nicolae")

      10. Ionuț Pal (28 mai 1984, Roman "Sfânta Tereza")
         

    • Pentru Arhidieceza de București

      1. Liviu Crișmaru (26 mai 1981, Pârgărești)

      2. Vasile-Lucian Ianuș (4 decembrie 1983, Șcheia)

      3. Maximilian Lucaci (7 aprilie 1984, București "Adormirea Maicii Domnului")

      4. Mircea Ioan Răileanu (4 iunie 1975, București "Sfânta Cruce")
         

    • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România

      1. Ioan Dâscă (4 decembrie 1983, Gherăești)

      2. Ionuț-Liviu Ichim (21 ianuarie 1984, Sagna)

      3. Ioan Lupu (11 noiembrie 1984, Rotunda)

      4. Dragoș-Paul Mârț (19 iulie 1983, Săbăoani "Sfântul Mihail")

      5. Florin Orza (9 octombrie 1972, Strâmtura "Adormirea Maicii Domnului" - Maramureș)
         

    • Pentru Ordinul Fraților Minori Capucini, Custodia "Fericitul Ieremia" din România

      1. Mihai Ianoș Benchea (10 noiembrie 1983, Gioseni)

      2. Paul Daniel Coman (12 ianuarie 1983, Slănic Moldova)

      3. Marian Mihai Hușanu (12 septembrie 1983, Timișoara IV- Iozefin)

      4. Eugen Murariu (18 decembrie 1982, Frumoasa)
         

    • Pentru Congregația "Don Orione"

      1. Marius Bereșoaie (1 septembrie 1982, Gherăești)

      2. Iulian Butnaru (8 mai 1984, Adjudeni)

    * * *

    Sfințiri de preoți la Iași (II)

    * * *

    Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
    - 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Sergiu Gabor
    - 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Eduard Lucaci
    - 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Valentin Tamaș

    *

    *


     

    lecturi: 64.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat