Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Revista "Familia și viața" - primul număr în format tipărit

A apărut primul număr al revistei "Familia și viața" în format tipărit și cu un număr sporit de pagini, într-o paletă largă de teme dedicate lunii iunie.

La acest reînceput de drum, în editorial, ep. Petru Gherghel felicită inițiativa de a oferi tuturor familiilor creștine această publicație într-o nouă variantă și o nouă grafică, dorind totodată ca ea să contribuie la împlinirea planului lui Dumnezeu și la chemarea Bisericii: "Familie, devino ceea ce ești!".

În secțiunea dedicată actualității în Biserică, Iulian Robu prezintă învățătura despre familie în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea, acum fericit, și noutatea adusă de acest mare papă, supranumit de cel care l-a însoțit în pontificatul său, cardinalul Stanislaw Dziwisz, "un papă al familiei și al vieții". Tot în această secțiune pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași, amintește finalitatea Sărbătorii Copiilor la nivel de dieceză care este aceea de a-l pune pe Cristos în centrul vieții fiecărui copil, de a-l face să guste bucuria de aparține familiei lui Cristos.

În interviul lunii acordat părintelui Petru Tamaș, pr. dr. Iosif Enășoae, președintele Asociației "Familia și Viața", la împlinirea a cinci ani de activitate, amintește de momentele mai semnificative din viața asociației, proiectele desfășurate și cele de viitor, împlinirile și neîmplinirile acesteia, mulțumind tuturor colaboratorilor și voluntarilor care au contribuit în acești ani la bunul mers al proiectelor și activităților desfășurate.

Știrile din Biserica Universală și Biserica locală sunt selectate și grupate de Iulian Robu și Liviu Matieș în cuprinsul paginilor 12 și 13.

Urmează apoi secțiunea dedicată familiei la care și-au adus contribuția prof. Maria Gherghel, psih. Mihaela-Livia Gheorghiu, prof. Angela Dumea, prof. Petru Gălățanu, prof. Maria Andrici, pr. Cornel Gabor, prof. Maricica Mihăluțe, prof. Silvia Ghiuzan, abordând teme dedicate atât soților, cât și părinților, logodnicilor, tinerilor, adolescenților, copiilor și vârstnicilor. Toate aceste articole vă lăsăm pe dumneavoastră să le descoperiți între paginile 14-21.

Paginile dedicate vieții organizațiilor cuprind prezentarea făcută de pr. dr. Alois Hîrja a Asociației Scout și spiritualitatea specifică ei, cât și unele propuneri pentru Anul Familiei, venite din partea organizației Kolping Moldova și din partea Misionarilor Cuvântului Divin.

Pr. dr. Iosif Bisoc, în pagina dedicată școlii și educației creștine, ne aduce argumente în favoarea alegerii unei școli catolice, iar pagina alăturată cuprinde prezentarea unităților catolice de învățământ de tip liceal din cadrul Diecezei de Iași unde se organizează admitere în clasa a IX-a, numărul de locuri, acte necesare și datele de contact ale acestora.

În pagina de solidaritate creștină, Marzia Tiberti ne prezintă Centrul social-caritativ "Don Bosco" deschis la Buruienești de către Centrul Diecezan Caritas, iar alături în pagina de voluntariat, Oana Romila, responsabila Departamentului de Promovare a Voluntariatului din cadrul centrului Diecezan Caritas, ne prezintă cum trebuie să fie înțeleasă și recunoscută această activitate - ca o alternativă pentru soluționarea problemelor comunităților.

Dr. Adina Zatîca, în pagina medicală, ne prezintă câteva repere în dezvoltarea fizică și neuropsihică a copilului în primul an de viață, cât și modul de realizare a diversificării alimentației acestuia.

În articolul "Rețelele de socializare - o provocare pentru comunicare" pr. Tamaș Petru, la pagina 29 a revistei, scoate în evidență importanța înțelegerii și folosirii rețelelor de socializare, punctele forte și punctele slabe ale acestora și modul cum ele schimbă mentalitatea celor care le folosesc. Acest nou continent devine astfel un teritoriu de evanghelizare în care Biserica trebuie să fie prezentă, dar alături de ea trebuie să-și aducă contribuția toți membrii Bisericii pentru a face vizibil chipul lui Cristos.

Primim câteva sfaturi pentru un concediu reușit din partea dir. Iulian Lupu, în paginile dedicate timpului liber, cât și o prezentare pe scurt a unui pelerinaj planificat să se desfășoare în octombrie 2011 și organizat de Acțiunea Catolică, sectorul adulți, în numele căreia ne scrie dna Viorica Spătaru.

Ing. Silvia Tamaș ne prezintă în pagina următoare primii pași în apicultură, care poate fi pasiune pentru unii dar și o afacere. Pagina alăturată cuprinde suferința unui divorț ilustrată de jr. Rafila Covasan.

La pagina de divertisment completând rebusul elaborat de pr. Alois Moraru veți afla numele fericitului care "nu voia să ajungă în iad" și de la a cărui naștere se împlinesc 455 ani.

Vă dorim lectură plăcută!

Revista poate fi procurată de la Editura Sapientia, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", str. Văscăuțeanu, nr. 6, 700462-Iași, tel 0232/225228, fax 0232/0211476. Pot fi făcute abonamente, fie pentru jumătate de an, fie pentru un an. În acest sens pe spatele coperții față a revistei este inserat un talon pentru abonare. Abonamentele pot fi făcute la biroul parohial al comunității dumneavoastră, fie la o persoană indicată de părintele paroh să se ocupe de aceasta, fie direct la adresa redacției. Talonul cuprinde contul unde se virează banii pentru abonament, iar dumneavoastră trebuie să completați numele și adresa de expediere a abonamentului. Taloanele completate vor fi trimite pe adresa Asociației Familia și Viața, str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman-611040, Neamț.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat