Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Comemorare Vasile Alecsandri și lecție despre talanți

La Mircești, județul Iași, duminică, 26 iunie 2011, s-a marcat împlinirea a 190 de ani de nașterea poetului Vasile Alecsandri (1821-1890), fiul satului.

Manifestarea comemorativă s-a desfășurat sub genericul "Zilele lui Vasile Alecsandri", aflate acum la cea de-a patra ediție, și a fost organizată de Primăria Mircești, Muzeul Literaturii Române Iași, Societatea "Junimea" din Iași și cele două biserici din localitate.

În curtea Casei Memoriale "Vasile Alecsandri", casă devenită muzeu, se afla si o capelă care adăpostește mormântul poetului. Creștinii catolici și ortodocși, împreună cu păstorii lor, au început manifestarea comemorativă cu o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu, care l-a dat pe Vasile Alecsandri comunității lor, dar și cu o rugăciune de cerere de iertare pentru păcatele poetului și ale familiei sale, pentru a ajunge cât mai curând în bucuria veșnică.

Apoi manifestarea a continuat cu un bogat program artistic susținut de artiști locali și străini.

La sfârșit manifestarea s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

Cu ocazia rugăciunii de la mormântul poetului, s-a ținut și un scurt moment de învățătură creștină, unde s-a accentuat că poetul și-a folosit bine și cu responsabilitate, talantul pe care i l-a dăruit Dumnezeu.

Momentul de învățătura s-a pornit de la parabola talanților, relatată de sfântul Matei (Mt 25,14-30) unde ni se spune că, un om nobil (Isus), înainte de a pleca într-o țara îndepărtată (cerul), și-a chemat slujitorii și le-a încredințat bunurile sale. Și după destoinicia fiecăruia, unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi talanți și altuia un talant, ca să lucreze cu ei, să-i investească spre lauda, spre răsplata și spre fericirea lor. Astfel cel cu cinci talanți a mai câștigat alți cinci cu ei. Iar cel cu doi talanți a mai câștigat alți doi cu ei. Numai cel leneș și cârtitor și-a îngropat talantul, necâștigând nimic cu el. Venind Stăpânul, i-a lăudat pe cei care au lucrat bine cu talanții primiți și le-a încredințat multe bucurii în împărăția sa, iar pe cel leneș și cârtitor l-a aruncat afară în întuneric, unde este plâns și scrâșnirea dinților. Căci a nu lucra cu talantul primit este a spune "nu" spus lui Dumnezeu.

Avem în Biblie, în persoana regelui David, un exemplu concret de ceea ce înseamnă a lucra bine cu darul primit de sus (1Sam 17). Se pare că David a primit de la Dumnezeu numai un singur talant, "talantul de a arunca bine cu praștia". Aruncând bine cu praștia și ucigând pe uriașul Goliat, dușmanul lui Dumnezeu și al poporului ales, David a început să crească în ochii lui Dumnezeu și ai poporului. Apoi pornind de la aruncatul bine cu praștia, a început să se remarce bine și în alte multe domenii. Și astfel când Biblia vorbește de David, nu vorbește numai ca de cel care arunca bine cu praștia, ci vorbește despre el ca și despre pastorul cel bun, oșteanul cel bun, regele cel bun, psalmistul cel bun, profetul cel bun, sfântul cel bun.

Pornind de la parabola evanghelică și de la exemplul lui David din Biblie, s-a făcut legătura cu poetul Vasile Alecsandri, care se pare că și el a primit la de la Dumnezeu tot numai un singur talant, "talantul scrisului". Poetul, asemenea lucrătorilor buni din parabolă, și asemenea regelui David, a lucrat așa de frumos cu talantul scrisului, încât, de la scris, a ajuns celebru și în multe alte domenii. De aceea, astăzi, când vorbim de Vasile Alecsandri, nu vorbim despre el numai ca de poetul Vasile Alecsandri, ci vorbim de Vasile Alecsandri ca: dramaturgul, folcloristul, omul politic, ministrul, diplomatul, academicianul român, creatorul teatrului românesc și al literaturii dramatice în România și de personalitatea marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Deci pornind de la "talantul scrisului" pe care l-a folosit bine, s-a făcut remarcat și în alte domenii de activitate.

Puțini sunt oamenii care au primit de la Dumnezeu doi sau cinci talanți. Cei mai mulți dintre oameni au primit numai câte un singur talant. Dar lucrând bine cu talantul primit, fiecare se poate realiza și în alte domenii. De exemplul, cineva lucrând bine cu talantul muzicii pe care l-a primit de la Dumnezeu, folosindu-l peste tot unde este nevoie de acest talant, el se poate remarca și în alte domenii de activitate.

Acum, când evocăm 190 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, așa am simțit noi astăzi, că "marele bard de la Mircești" își cheamă consătenii și conaționalii să lucreze fiecare cu darul primit de la Dumnezeu, acolo unde situațiile vremii o cer, chiar dacă este numai unul singur, căci la Dumnezeu nu atât talanții primiți contează, cât mai ales sârguința cu care am lucrat cu ei. Numai așa gândind și lucrând, după învățătura sfintei Scripturi, după exemplul înaintașilor noștri, dar și după mărturia marelui nostru Vasile Alecsandri, putem trăi aducând slavă lui Dumnezeu și folos semenilor, putem trăi având cele necesare pe pământ, și apoi dobândind o fericire deplină în cer.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat