Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pr. Adrian Dancă a apărat teza de doctorat în teologie despre sf. Ioan Casian

Miercuri, 22 iunie 2011, la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, pr. Adrian Dancă a susținut teza de doctorat "Textul și pre-textul său în hermeneutica biblică a lui Ioan Casian. Analiza unor premise culturale și ascetice". Coordonatorul tezei doctorale a fost prof. Guido Innocenzo Gargano, benedictin camaldolez, fin cunoscător al teologiei patristice și al realităților bisericești din România.

Redăm mai jos un fragment din prezentarea susținută de pr. Adrian Dancă la apărarea tezei, la 22 iunie 2011, în aula "Fericitul J. H. Newman" a Universității Pontificale Urbaniana.

"Obiectul cercetării indicat în titlul tezei de doctorat se referă la un aspect particular din patrimoniul teologic al sf. Ioan Casian, preot, fondator și scriitor bisericesc, născut în jurul anului 360, cu cea mai mare probabilitate, în Dobrogea (Scythia Minor), și mort către 435 la Marsilia (Franța), unde comemorare liturgică este fixată în Martirologiul Roman la 23 iulie.

Am ales o temă despre hermeneutica biblică a lui Ioan Casian dintr-o serie de motive precise. Mai întâi, pentru că sunt român și Ioan Casian se bucură de un reînnoit interes în România, atât în mediile ecleziastice catolice cât și în cele ortodoxe, iar patrimoniul său teologic poate juca și în zilele noastre un rol «pontifical», adică un constructor de punți între confesiunile creștine care împărtășesc practic moștenirea comună a Sfinților Părinți. În al doilea rând, pentru că înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu nu încetează să solicite din partea fiecărei generații un răspuns care să țină cont de propriul orizont istoric și științific. În fine, pentru că apare tot mai necesar să se dea curs, chiar și într-o formă modestă, la apelul papei Benedict al XVI-lea adresat educatorilor și preoților de a promova o adecvată «pastorație a inteligenței» și în general a persoanei umane (cf. Benedict al XVI-lea, Discurs la Adunarea bisericească a diecezei de Roma, 5 iunie 2006).

Obiectivul cercetării a urmărit să ofere o contribuție originală despre strânsa legătură pe care Ioan Casian o stabilește între asceza creștină și hermeneutica biblică, mai precis, între asceza componentei raționale a persoanei și procesul de înțelegere a textului sacru. De aici decurge și motivația titlului: «Textul și pre-textul său în hermeneutica biblică a lui Ioan Casian. Analiza unor premise culturale și ascetice». Accentul cercetării, așadar, a căzut asupra premiselor pe care Casian le consideră necesare pentru o exegeză autentic creștină și nu atât asupra exegezei înseși. Atenția analitică s-a îndreptat, de aceea, spre complexul de indicații propedeutice care privesc structura interioară a cititorului/interpretului, fără de care textul Sfintei Scripturi rămâne de nepătruns în semnificația sa spirituală.

Studiul analitic și sincronic a cuprins două din operele sale: Așezămintele monahale (Instituta coenobiorum) și Convorbiri duhovnicești (Conlationes Patrum). Lucrarea cuprinde cinci capitole. În prima etapă a cercetării au fost evidențiate elementele care condiționează interpretarea Scripturii în hermeneutica modernă, mai ales premisele epistemologice impuse de raționalism, pozitivism și romanticism. Viziunea restrictivă asupra elementului religios al experienței umane a dus la un proces de desacralizare a textului biblic care a început să primească un tratament hermeneutic asemănător oricărui alt text de literatură antică. (...) Al doilea capitol analizează raportul asimetric al sf. Ioan Casian față de cultura timpului său. Casian are o atitudine critică față de «philosophia mundi», față de care propune o «filosofie creștină» fondată nu pe dialectica raționalistă ci pe coerența unui stil de viață de inspirație biblică; în același timp, pentru a descrie structura ascezei creștine Casian recurge fără ezitări la terminologia filosofică a neoplatonismului și stoicismului, preluată în principal din patrimoniul teologiei alexandrine. (...) Al treilea capitol abordează sumar criteriile exegetice utilizate de Casian - pe urmele lui Origen - în raportul hermeneutic față de textul sacru, criterii care anticipă unele procedee ale modernității: analiza istorico-critică a textului, necesitatea de a urca de la text la intenția autorului sacru, eliminarea adăugirilor acomodante, stabilirea sensului unui text în funcție de practica eclezială din perioada apostolică și altele. (...) Penultimul capitol ilustrează liniile majore ale așa-zisei «paideia christiana» de reminiscență origeniană, în efortul comunității creștine din secolul V de a salva patrimoniul valorilor antice de la decadență și de a le transpune într-o sinteză culturală de inspirație biblică pe care se va clădi umanismul medieval și european.

Dar pentru Casian criteriile critice nu sunt suficiente pentru a ajunge la înțelegerea «spirituală» a textului sacru. Alături de utilizarea judicioasă a instrumentelor intelectuale și culturale, el subliniază și necesitatea unor premise de altă natură. Acestea privesc în mod precis condiția etică în care se află interpretul/cititorul. Conform tradiției patristice precedente dar ancorată în universul conceptul al Sf. Scripturi, condiția morală a persoanei este exprimată cu ajutorul limbajului medical. (...) Viciul și virtutea sunt categorii etice supuse schimbării dar în același timp ele devin și premisa unor procedee hermeneutice. De exemplu, pentru Ioan Casian avariția nu este doar unul din păcatele capitale dar și o sursă de erori exegetice, după cum caritatea este mediul cel mai propice pentru progresul cunoașterii. Ultimul capitol al cercetării a luat în considerare modul în care înțelegerea Scripturilor este influențată de patologiile etice ale părții raționale a omului (logikón), și anume, slava deșartă (cenodoxia) și mândria (superbia). Numai o rațiune purificată și reînnoită de «focul spiritual» - imagine a Duhului Sfânt - va fi în măsură să perceapă bogăția semnificațiilor spirituale ale Scripturii. (...) Perspectiva generală a sf. Ioan Casian în domeniul hermeneuticii biblice ar putea fi cuprinsă în următoarele cuvinte: nu există o adevărată exegeză fără o intensă asceză personală".

*

Născut în anul 1971, la Buruienești (jud. Neamț) și hirotonit preot al Diecezei de Iași în anul 1997 de episcopul Petru Gherghel, pr. Adrian Dancă este în prezent redactor la Programul Român de la Radio Vatican. A urmat cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași pe care le-a încheiat în 1997 la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma cu lucrarea de licență "L'Instructio ad competentes di Niceta di Remesiana" cu prof. C. Noce. Între 1997-2000 a fost vicar parohial la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, timp în care a predat cursuri de ecleziologie și patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Între 2000-2003 a fost vicerector al bazilicii "Santa Maria di Collemaggio" din L'Aquila (Italia) pentru asistența spirituală a credincioșilor români din regiunea Abruzzo, după care a fost cooptat de Mons. Anton Lucaci la realizarea emisiunilor în limba română a emițătorului pontifical. Din septembrie 2003 și până în iunie 2004, la propunerea episcopului de Iași, a fost numit de vicarul Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma, card. C. Ruini, responsabil al Comunității române de rit romano-catolic din Roma. A publicat diferite articole în reviste pastorale și teologice, acordând în același timp o atenție specială noilor forme de comunicare digitală. Are două bloguri personale cu însemnări pe diferite teme. Activitatea mass-media este nedespărțită de slujirea pastorală la Casa Generală a Fraților Școlilor Creștine din Roma și la comunitățile emigranților români din Urbe și împrejurimi.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat