Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: La ceas aniversar

Comunitatea din Butea s-a aflat, din nou, în sărbătoare: pr. Iosif Demeterc, pr. Iosif Dorcu și pr. Eugen Lucaci, născuți în Butea, au sărbătorit jubileul de argint, 25 de ani de preoție.

Soarele s-a grăbit să răsară mai devreme în acea dimineață de 21 iunie 2011. Pe stradă lumea pestriță și gălăgioasă: copii, tineri și adulți, cu haine curate și înmiresmate se îndrepta spre biserică. Străzile frumos împodobite te invitau la sărbătoare. "Un preot nu poate lăsa niciodată indiferent: ori atrage, ori respinge", spunea Francois Mauriac. Este a doua zi de hram și, în același timp, trei preoți își serbează jubileul de 25 ani de preoție. E sărbătoarea fidelității și a recunoștinței.

Un obicei frumos au soții creștini de a-și sărbători aniversarul de 25 de ani, de 50 de ani de căsătorie în fața sfântului altar. E frumoasă nunta de argint sau de aur ca mulțumire adusă bunului Dumnezeu pentru zilele senine și înnourate trăite împreună.

Preotul, ce-i drept, renunță la căsătorie pentru ca Dumnezeu să-i fie unic partener și să se poată dedica în întregimi slujirii credincioșilor. Dar între preot și altar, între preot și mulțimea credincioșilor comunității intervine ceva asemănător comuniunii. Preotul sărută zilnic altarul unde se întâlnește cu Cristos și de unde împarte credincioșilor pâinea cuvântului și a trupului său. Și fiindcă nici preotul nu este izolat, căci aparține familiei credincioșilor, pentru aceasta nici de sărbătorit nu poate sărbători singur.

Ne-am adunat pentru Liturghia jubiliară: Preasfințitul Petru Gherghel, câțiva preoți colegi ai jubilanților, mai mulți preoți de diferite vârste, familiile celor aniversari și comunitatea întreagă pentru a sărbători împreună darul sfintei preoții și ai aduce mulțumiri Preotului veșnic, Cristos, care prin acești trei preoți, timp de 25 de ani, a revărsat asupra Bisericii sale tot darul și binecuvântarea sa.

Preasfințitul Petru ne-a îndemnat să folosim această ocazie de a redescoperi darul Preoției ca să învățăm să-l prețuim. Maica Domnului să-i ocrotească pe toți preoții și de "poala" hainei sale să ne prindem cu toții ca să ne păstrăm fideli slujirii lui Dumnezeu și Bisericii sale.

Părintele Laurențiu Dăncuță, la predică, a făcut legătură între Sfânta Treime, preoție și familie dătătoare de vocații la viața de apostolat.

Un grup de copii și tineri ne-au încântat prin poeziile și îndemnul cântat: "Bucurați-vă în Domnul deoarece îi aparțineți".Nu au lipsit felicitările, florile și cadourile, printre care o icoană a Maicii Domnului, copie a celei de la Cacica, primită de fiecare preot jubilant, de la episcopul nostru, Petru, care, asemenea unui tată, ne-a împărțit, la sfârșit, binecuvântarea lui Dumnezeu: Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.

Pr. Petru Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 iunie: Butea: La ceas aniversar


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat