Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Simpozion internațional despre învățământul religios catolic

În perioada 23-25 iunie 2011 se desfășoară la Casa de Reculegere din Traian un Simpozion internațional, la care participă inspectorii diecezani de religie și reprezentanți ai școlilor catolice din România.

Simpozionul este organizat la inițiativa Comitetului European pentru Învățământul Catolic (CEEC), cu sediul în Bruxelles, în colaborare cu Secretariatul Național pentru Învățământul Catolic din România (SNEC).

Tema simpozionului este: Misiunea orei de religie în formarea tinerilor, pentru o viață angajată în Biserică și în societate.

Din partea CEEC participă d-l Etienne Verhack, secretar general, d-na Myriam Gesché, expert și inspector în predarea religiei din Belgia în zona francofonă, și d-l Pavils Jarans, expert în metodologia predării religiei, care propun și temele simpozionului.

Simpozionul este coordonat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, responsabil cu probleme de învățământ în cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER).

Din partea Secretariatului Național pentru Învățământul Catolic din România participă d-na prof. dr. Miorița Got, președintele SNEC.

Educația tinerilor a devenit astăzi o adevărată "slujire de încredere", a unei încrederi riscante. Biserica recunoaște și apreciază această "slujire de încredere". Școlile trebuie să fie și să rămână locuri de educație ale căror actori participă efectiv, fie că știu, fie că nu știu, la marea muncă de evanghelizare în societatea actuală. În această operă de educație, învățământul catolic are responsabilitatea de a primi tineri asemănători tuturor tinerilor și de a exersa față de ei o slujire vitală: a-i pune în contact de tradiția creștină, cu prospețimea Evangheliei, o prospețime care garantează o formare integrală a lor.

Învățământul religios din școală face obiectul unor dezbateri controversate. În ciuda unei largi susțineri de care beneficiază această disciplină, ea întâlnește și opozanți. Acest lucru se explică prin rațiuni multiple: teama de îndoctrinare a elevilor, formarea lacunară a unui mare număr de profesori, punerea sub semnul întrebării a unor modele de învățământ considerate ca fiind neadaptate nevoilor claselor devenite multiculturale și plurireligioase etc. Aceste considerații repun în discuție problema locului, a rolului, a metodologiei și a finalităților formarii religioase din școală. De aceea participanții la simpozion analizează diferitele contribuții pe care învățământul religios le poate aduce formării generale a elevului.

Conferențierii din Belgia își propun să arate locul pe care formarea religioasă poate să-l aibă în curricula școlară. Această disciplină se bucură de un potențial remarcabil de a contribui la formarea umană, spirituală și cetățenească a tinerilor. Reflecția participanților la acest simpozion este orientată spre identificarea și articularea diferitele tipuri de argumentări care pledează în favoarea învățământului religios.

Într-un prim moment al reflecției participanților la simpozion vor fi prezentate câteva dispoziții ale Consiliului Europei, care precizează orientările pentru un învățământ adaptat contextului școlar. Apoi va fi ilustrat modul în care formare religioasă se înscrie în curriculele din unele țări europene, în materie de predarea religiei în școală, pentru ca în cele din urmă să fie evocate principiile susținute de Biserica Catolică care definesc rolul și finalitățile formării religioase în școală. Această abordare încearcă să deschidă câteva perspective de viitor pentru învățământul religiei ca o contribuției utilă pentru elev, pentru școală, pentru Biserică și pentru ansamblul societății românești.

Ep. Aurel Percă


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat