Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită ecumenică a cardinalului Etchegaray la Sankt Petersburg cu ocazia sărbătorii Rusaliilor

O vizită ecumenică a vicedecanului Colegiului Cardinalilor și președinte emerit al Consiliilor Pontificale Dreptate și Pace și "Cor Unum", cardinalul Roger Etchegaray, la Sankt Petersburg, a caracterizat sărbătoarea de Rusalii în Rusia.

Cardinalul a stat la Sankt Petersburg între 9-15 iunie 2011, pentru celebrările de Rusalii, invitat de Biserica Ortodoxă Rusă, a anunțat la agenția Zenit preotul dominican Hyacinthe Destivelle, paroh al Parohiei "Sfânta Ecaterina" din Sankt Petersburg.

La sosirea lui în oraș, cardinalul francez a voit să se reculeagă în rugăciune pe mormântul mitropolitului Nicodim, care l-a primit acolo cu peste 30 de ani în urmă.

Venit chiar pentru sărbătoarea de Rusalii, celebrată anul acesta în același timp de ortodocși și catolici, cardinalul a asistat la o celebrare ortodoxă de veghe în timpul căreia mitropolitul Vladimir și episcopul Nazaire, superior al mănăstirii antice Aleksandr Nevski, i-au dat sărutul păcii.

Dimineața următoare cardinalul Etchegaray a încredințat mitropolitului Vladimir o scrisoare a Președintelui Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, cardinalul Kurt Koch, în care se amintește de importanța Conciliului al II-lea din Vatican în dezvoltarea relațiilor dintre catolici și ortodocși.

Episcopul Ambroziu, rector al academiei de teologie ortodoxă, l-a invitat pe cardinal să fie găzduit în academie în timpul șederii sale la Sankt Petersburg și a organizat o recepție în onoarea sa.

În perioada primei vizite a cardinalului în oraș, rectorul acestei academii era actualul Patriarh Kiril, conducătorul Bisericii ortodoxe ruse.

Subliniind că merge la Sankt Petersburg și pentru a-i întâlni pe catolicii din oraș, cardinalul a celebrat Liturghia de Rusalii în biserica catolică "Sfânta Ecaterina", situată de-a lungul Prospectivei Nevski.

A vizitat și seminarul catolic unde a putut să întâlnească seminariști veniți din diferite regiuni ale Rusiei.

Cardinalul a întâlnit și personalități din lumea culturală din Sankt Petersburg, între care Boris Piotrovski, director al prestigiosului muzeu Ermitaj, care are numeroase capodopere ale artei religioase occidentale.

Cu această ocazie cardinalul Etchegaray a amintit de funcția și de vocația orașului Sankt Petersburg nu numai în relațiile dintre Biserică și cultură, ci și în dialogul dintre diferitele confesiuni religioase.

În cartea de aur a academiei de teologie unde era găzduit, citând Scrisoarea către Galateni, i-a invitat pe ortodocșii și catolicii din Sankt Petersburg să se lase conduși de Duhul Sfânt: "Dacă trăim prin Duh, să ne și purtăm potrivit Duhului" (Gal 5,22-26), Duhul de Rusalii.

Cardinalul Etchegaray, pionier al dialogului dintre catolici și ortodocși și prieten personal al răposatului Patriarh de Moscova Alexis al II-lea, a fost pentru prima dată la Leningrad la invitația celui care era mitropolitul orașului, Nicodim (Rotov).

Este prieten de mult timp și al actualului mitropolit de Sankt Petersburg, Vladimir: s-au cunoscut în contextul Conciliului al II-lea din Vatican, la care cardinalul participa ca expert iar mitropolitul ca observator al Patriarhiei de Moscova.

(După Zenit, 22 iunie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat