Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Am dorit să fac ceva frumos cu viața mea"

Sr. Elena-Monica Luzinschi, din Congregația "Surorile Crucii", a depus voturile pe viață sâmbătă, 18 iunie 2011, în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Liturghia solemnă, celebrată la ora 10.30, a fost prezidată de pr. decan Isidor Dâscă, fiind prezentă și sora superioară Maryline Darbellay.

"Lui Dumnezeu îi ofer viața mea, cu tot ceea ce trăiesc și fac, fără nici un regret, pentru că numai el mă face fericită". La vârsta de numai 13 ani, sr. Elena-Monica Luzinschi a fost "cucerită de Dumnezeu", iar în sufletul ei s-a înfiripat dorința de a urma exemplul surorilor din Congregația Surorile Crucii, care activau pe atunci în satul ei natal, Lespezi.

După ce a urmat perioada de formare, timp în care a urmat și învățământul liceal, a urmat apoi noviciatul, pe care l-a făcut în mănăstirea din Lespezi. Prima profesiune religioasă a avut loc în anul 2003, iar la data de 18 iunie 2011, în biserica "Ss. Petru si Paul" din Bacău, a depus voturile pe viață în prezența superioarei generale.

Părintele decan Isidor Dâscă a fost celebrantul principal, la această Liturghie fiind prezenți și opt concelebranți, printre ei aflându-se și fratele sorei Monica Luzinschi, preotul franciscan Iulian Luzinschi, care a ținut și cuvântul de învățătură.

Surori din toate comunitățile în care activează Surorile Crucii, dar și din alte congregații, au venit să participe la eveniment și să o susțină pe cea care a decis să-și ofere întreaga viață lui Cristos. Părinții, frații, rudele și prietenii nu au putut lipsi de la acest moment de mare bucurie, fiind alături de dânsa și susținând-o.

Cu o dăruire totală față de Cristos, cu o iubire imensă în suflet pentru cel pe care îl va urma, sr. Monica declara: "Crucea este unicul model de iubire prin care Dumnezeu și-a manifestat iubirea fată de noi ... Eu am fost cucerită de ea și de Tatăl. Dumnezeu a fost mereu alături de mine, el mi-a călăuzit pașii și nu am fost dezamăgită niciodată de el. De aceea îi ofer lui viața mea cu tot ceea ce trăiesc și fac, fără nici un regret, pentru că numai el mă face fericită".

Olga Herciu

* * *

Iată cum se prezenta sr. Elena-Monica Luzinschi în numărul din luna iunie al revistei parohiale "Biserica și Viața" din Bacău:

"Dumnezeu mi-a făcut darul de a mă naște într-o familie creștină din Lespezi, în care părinții ne-au insuflat valori creștine atât mie cât și celorlalți doi frați ai mei. În familia noastră nu a existat zi în care să nu recităm sfântul Rozariu îngenunchiați în fața statuii Sfintei Fecioare, la fel cum participam și la sfânta Liturghie în fiecare zi.

Încă din copilărie doream să fac ceva diferit și frumos cu viața mea. Doream să devin soră. Și Dumnezeu a lucrat. Le-am cunoscut pe câteva surori din Congregația Surorile Crucii, prin care am fost pur și simplu «cucerită de Dumnezeu». Aveam această dorința și mă rugam să fiu și eu ca acele surori și să fac și eu ceea ce făceau ele (aveam doar 13 ani). A urmat perioada de formare, timp în care am urmat și liceul, noviciatul pe care l-am făcut în mănăstirea noastră din Lespezi, iar în 2003 am făcut prima profesiune religioasă.

În tot acest timp de formare am descoperit și am început să trăiesc carisma Surorilor Crucii, și anume: «Să facem cunoscută tuturor oamenilor iubirea milostivă a Tatălui și puterea eliberatoare a Misterului Pascal». Aceasta o facem acolo unde suntem prezente prin diferitele noastre apostolate: cu copii, în școli, spitale, cateheze, alături de bătrâni și chiar prin lucrurile mici care uneori par neînsemnate.

Crucea este unicul model de iubire prin care Dumnezeu și-a manifestat iubirea fată de noi. Eu am fost cucerită de ea și de Tatăl. Dumnezeu a fost mereu alături de mine, el mi-a călăuzit pașii și nu am fost dezamăgită niciodată de el. De aceea îi ofer lui viața mea cu tot ceea ce trăiesc și fac, fără nici un regret, pentru că numai el mă face fericită".


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat