Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes: Pelerinajul comunității catolice române din Padova

Comunitatea catolică din Padova are bucuria de a vă împărtăși frumoasa experiență prin care a trecut la începutul lunii iunie alături de Preasfânta Fecioară Maria, la sanctuarul său de la Lourdes, în perioada 2-5 iunie 2011.

Toți participanții ne-am adunat în prima zi, la ora 14.00, în biserica "Beato Pellegrino", pentru a da startul la acest pelerinaj cu nimic altceva mai potrivit decât celebrarea unei sfinte Liturghii, după care am pornit la drum plini de nerăbdare. După o călătorie lungă și destul de obositoare, a doua zi dimineața, am luat în primire camerele la hotel și, după ce am servit masa de prânz, ne-am îndreptat cu emoție către grota unde Fecioara Maria s-a arătat Bernadetei.

Prima zi de la Lourdes am dedicat-o sufletelor din purgator și răposaților familiilor noastre, oferind Calea Sfintei Cruci, sfânta Liturghie și sfântul Rozariu. La Calea Crucii am purtat o lumânare pe care am scris numele celor răposați, după care această lumânare a fost depusă la grota aparițiilor pentru ca în mod simbolic să continue rugăciunile și jertfele noastre oferite pentru sufletele răposaților.

La ora 21.00 am participat la procesiunea cu statuia Maicii Domnului, care se face în fiecare seară cu participarea pelerinilor veniți la Lourdes din toate colțurile lumii, procesiune în cadrul căreia se recită sfântul Rozariu în mai multe limbi.

A doua zi a șederii la Lourdes, pentru unii dintre noi a început ceva mai devreme. Treziți "cu noaptea-n cap", ne-am îndreptat către bazinele cu apă binecuvântată unde aștepți în tăcere și reculegere să-ți vină rândul pentru a te cufunda în apa din izvorul binecuvântat, semn al spălării de păcate și dovadă a credinței în puterea miraculoasă a apei de a vindeca sau feri de boli pe toți cei care se roagă cu credință și imploră ajutorul și binecuvântarea Preasfintei Fecioare Maria.

În timp ce așteptam să intrăm la bazine, cei prezenți am avut parte de o minune, de un dar, de o trăire aproape de nedescris în cuvinte: am putut admira cu ochiul liber soarele care a devenit ca o Ostie în mijlocul norilor, răspândind în jur raze luminoase și viu colorate. Unii dintre noi au văzut, lângă, semnul Sfintei Cruci, alții Preasfânta Inimă a lui Isus, alții chipul Maicii Domnului, rămânând cu toții uimiți și totodată bucuroși de a fi avut parte de o asemenea viziune. Totul a durat cam jumătate de oră. A fost ceva unic pentru noi, ceva cu care fără îndoială nu te întâlnești de mai multe ori în viață.

Pentru ceilalți pelerini din grupul nostru, cei doi preoți români care sunt prezenți la Lourdes, părintele Mihai Percă și părintele Valerian Enășcuț, s-au oferit să fie ghizi și să prezinte aspectele mai importante care merită a fi cunoscute: un mic istoric al aparițiilor și al sanctuarelor și vizitarea locurilor unde s-a născut și a copilărit Bernadeta.

La ora prânzului, am avut plăcuta surpriză de ne întâlni cu fostul nostru paroh, părintele Jicmon Ionel, care venise și el la Lourdes cu un grup de pelerini români din comunitatea de la Zaragoza, din Spania.

După-amiază, la ora 16.00, cele două grupuri de pelerini, alături de preoții noștri, am pornit către grota aparițiilor, recitând sfântul Rozariu și purtând în procesiune lumânările pe care, de data aceasta, am trecut numele tuturor acelora care s-au încredințat rugăciunilor noastre. După ce am depus lumânările, am participat la sfânta Liturghie, oferită pentru familiile noastre și pentru cei dragi ai noștri.

Seara, din nou la ora 21.00, am participat la procesiunea comună recitând alături de sutele de pelerini rugăciunea sfântului Rozariu, o ultimă jertfă a zilei oferită pentru cei încredințați.

Ultima zi a pelerinajului a început cu sfânta Liturghie, la ora 6.00, ca mulțumire către Maica Domnului pentru toate darurile și binefacerile pe care ni le-a dobândit prin mijlocirea sa puternică de Mamă și Regină.

Pentru toți cei care am participat la acest pelerinaj - unii erau pentru a doua sau chiar a treia oară la Lourdes - a fost și va rămâne o frumoasă și plăcută experiență pe care doar trăind-o o poți înțelege.

Mulțumim din inimă și celor doi preoți care ne-au însoțit și călăuzit în acest pelerinaj: părintele paroh Paul Budău și părintele Valentin Aenoaei.

Și, evident, mulțumim Preacuratei Fecioare Maria pentru chemarea, ocrotirea și iubirea pe care ni le oferă, în speranța că rugăciunile noastre și ale celor care aleargă cu încredere la ea să fie ascultate de către Tatăl ceresc.

Elena Matei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 iunie: Lourdes: Pelerinajul comunității catolice române din Padova


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat