Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare deosebită la Gura Humorului

De solemnitatea "Preasfintei Treimi", pe 19 iunie 2011, comunitatea catolică din Gura Humorului a celebrat o sărbătoare cu totul deosebită. Mai întâi a fost sărbătoarea hramului bisericii, care s-a celebrat cu mare solemnitate cu participarea unui mare număr de credincioși, din comunitatea parohială și dintre oaspeții veniți din alte părți, cu participarea PS Petru Gherghel, a pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, a pr. Valentin Cochior, parohul comunității, și a multor preoți, pentru a aduce laudă și mulțumire sfintei Treimi în cadrul celebrării sfintei Liturghii.

Cu ocazia hramului, s-a sărbătorit cu mare bucurie împlinirea a 200 de ani de existență a bisericii. Biserica de astăzi este cea mai veche biserica romano-catolică din Bucovina și a început să fie construită în anul 1806 de către preotul observant Marian Meszanos și a fost terminată în anul 1811. Este la origine o biserică nemțească făcută cu fonduri de la guvernul Galiției, cum se poate observa și de pe frontispiciul bisericii în această inscripție în limba latină: "Francisc I Imper: Aust: I Sumptibus MDCCCXI", a cărei traducere aproximativă este următoarea: "În 1811, pe cheltuiala lui Francisc I, împărat al Austriei". De aceea, cu ocazia acestui jubileu, PS Petru Gherghel la începutul sfintei Liturghii a dezvelit și a sfințit o placă comemorativă plasată afară, lângă intrarea în biserică.

Ziua de 19 iunie a însemnat și încheierea vizitei icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica și sfârșitul zilelor de misiuni populare începute odată cu venirea icoanei în ziua de 16 iunie.

Au fost zile binecuvântate și de har pentru întreaga comunitate, care a ascultat cu drag și a luat aminte la cuvintele de zidire sufletească ale pr. Cornel Cadar, predicatorul acestor zile deosebite de misiuni populare.

După Liturghia de hram, la sediul Forumului German a fost organizată o expoziție de fotografii ilustrând istoria bisericii și a comunității din Gura Humorului. A urmat, în același sediu, un spectacol artistic de muzică populară coordonat de Maria Macovei.

Dumnezeu să fie lăudat în veci pentru harurile pe care ni le oferă!

Emil-Ioan Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iunie: Sărbătoare deosebită la Gura Humorului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat