Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Peregrinatio Mariae

Cu bucurie și cu mare emoție, comunitatea din Rădăuți a primit în mijlocul ei icoana miraculoasă a Maicii Domnului de la Cacica, în perioada 12-15 iunie 2011.

Duminică, la ora 19.00, ne-am adunat în număr mare în centrul orașului, unde a avut loc, într-un cadru festiv, primirea icoanei. Au participat alături de preoții veniți din parohiile vecine și oficialități ale orașului, în frunte cu domnul primar.

După salutul de bun venit al pr. paroh Iosif Răchiteanu, lectura evanghelică și o rugăciune a familiilor, icoana a fost purtată în procesiune până la biserică.

Astăzi eu vreau să cânt
Vreau să-ți spun un cuvânt
Rugăciunea mea-i cânt
Astăzi vreau să-ți ofer
Ce-i mai bun și mai sfânt
Pe pământ și în cer.

Cu aceste cuvinte, cântate din suflet, am început Liturghia concelebrată, care a fost prezidată de parohul și rectorul sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv.

În aceste zile s-au desfășurat și misiuni populare care au avut ca scop aprofundarea credinței și convertirea personală, familială și comunitară.

Pr. Alois Moraru, în toate predicile sale, de la Liturghiile de dimineață și de seară, a adus în atenția tuturor tema familiei creștine. Toți credincioșii au fost îndemnați să-și deschidă inimile, astfel încât Dumnezeu, prin harurile sale, să pătrundă și să lucreze în mod eficient în inimile noastre.

Părintele predicator a încercat, prin cuvântul său, să conștientizeze lumea cu privire la rolul și scopul familiei, propunând remedii pentru înlăturarea pericolelor, astfel încât, având în suflet iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele și sub ocrotirea sfintei Fecioare, să putem menține integritatea familiei. Ne-a reamintit cele trei proprietăți fundamentale ale familiei: unitatea, indisolubilitatea și transmiterea vieții.

Programul pelerinajului a cuprins Liturghii solemne, cu predici de misiuni și rugăciunea Rozariului spus în comun, înainte de fiecare Liturghie.

Luni, după Liturghia de seară, la care celebrantul principal a fost pr. Marius Bucevschi, paroh de Solonețul Nou, la ora 21,00 a avut loc o priveghere mariană, la lumina lumânărilor, la care am cântat și ne-am rugat sfântul Rozariu în limbile română, polonă, germană și latină. Privegherea s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, cu icoana Maicii Domnului.

Marți, sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Iulian-Eugen Kropp. A fost prezent și Monseniorul Ioan Voloșciuc, parohul comunității greco-catolice locale, care, însoțit de numeroși credincioși, au venit în procesiune participând și la rugăciunea Rozariului.

Pr. Iulian a spus în cuvântul său că participă la această sărbătoare a comunității natale, pentru a fi din nou aproape de icoana Maicii Domnului de la Cacica și mai ales pentru a-i mulțumi sfintei Fecioare pentru cei 25 de ani de slujire preoțească pe care îi sărbătorește în această lună.

După sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana prin oraș. S-a făcut un popas și la biserica greco-catolică, unde a fost un moment de rugăciune comună. Pe parcursul procesiunii au fost intonate cântece mariane, acompaniați fiind de o fanfară militară.

Miercuri seara, la încheierea celor trei zile de har, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul comunității noastre pe Preasfințitul Aurel Percă. Excelența Sa a prezidat Liturghia de încheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica și a binecuvântat o copie a acestei icoane, care a rămas în biserica noastră în amintirea acestor zile de har.

La ora 21.00, cu o mare doză de regret, ne-am luat rămas bun de la icoana Maicii Domnului care își continuă pelerinajul prin dieceză. Joi a fost primită de Parohia Gura Humorului.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, în care credincioșii, indiferent de confesiune, bărbați și femei, copii și tineri, au îngenuncheat în fața icoanei cu evlavie, încredere și speranță, cu rugăminți și mulțumiri.

Regina Familiilor, roagă-te pentru noi!

Lucia Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 iunie: Rădăuți: Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat