Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ploscuțeni: Primirea sacramentului Mirului

Sărbătoarea Rusaliilor din anul acesta a avut o însemnătate cu mult deosebită, fiind urmată de primirea sfântului Mir, la 13 iunie 2011, de cei 96 de adolescenți aparținând comunității din Ploscuțeni.

Drumul străbătut până la acest moment a fost pregătit de părintele paroh Carmil Farțade, în încercarea sfinției sale de a le insufla copiilor seninătatea de care au nevoie pentru a primi vocea celui care ne îndrumă pașii și ne conduce viața prin insuflări divine.

Trecuseră ceva ani de când Preasfințitul Petru Gherghel nu ne mai trecuse hotarul comunității și nu mică ne-a fost bucuria de a-l avea în mijlocul nostru din nou; și apoi nu a venit singur, dar a adus cu sine mesajul de lumină și împăcare ce trebuie resimțite de orice creștin adevărat.

Liniștea așternută pe chipurile tuturor în momentul începerii sfintei Liturghii, blândețea cu care ne-au întâmpinat părinții ce i-au stat alături păstorului diecezan în celebrarea sfintei jertfe a liturghiei, emoțiile și nerăbdarea copiilor de a simți prezența Duhului Sfânt, dar și curajul credincioșilor de se lăsa insuflați de duhul luminii și al credinței au transformat momentul în fericire veșnică. Ne-am lăsat sufletele invadate de iubirea Tatălui, de mângâierea Fiului și de puterea Duhului Sfânt; chiar și o stâncă ar fi simțit blânda adiere a celor șapte daruri.

Iar pe lângă toate acestea, unitatea credincioșilor din comunitate în organizarea acestei zile, răbdarea celor 96 de suflete însetate după cunoaștere și adevăr, participarea tinerilor din Acțiunea Catolică la buna desfășurare a sărbătorii și a multor altora, cărora le mulțumim din suflet, au îmbogățit semnificația momentului și când spun "moment" mă refer la veșnicie, pentru că ceea ce am simțit va rămâne pentru totdeauna.

Sărbătoarea noastră nu s-a încheiat... Duhul Sfânt ni s-a descoperit într-un mod inocent și plin de semnificații prin dansul pregătit de opt fetițe în vârstă de 8 ani, care ne-au expus, prin mișcările lor, unitatea dintre cele șapte daruri și importanța egală a acestora; fiecare dar a fost reprezentat de câte o culoare și de mișcări simbolizând-ul într-un mod sensibil; în mijloc și-a avut locul Duhul Sfânt, iar la final și-au luat zborul opt porumbei...

...Dar Duhul Domnului a rămas peste noi și ne dorim cu tărie să-l păstrăm pentru fericirea veșnică...

Monica Benedic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Ploscuțeni: Primirea sacramentului Mirului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat