Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" la 10 ani de la înființare

După multe pregătiri și emoții, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin mijlocirea fericitului Ieremia, luni, 13 iunie 2011, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a sărbătorit împlinirea a 10 ani de la înființare. Festivitatea de deschidere a avut loc în aula Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" și s-a încheiat la Sanctuarul "Fericitul Ieremia". La eveniment au participat oaspeți de seamă, printre care PS Aurel Percă, ing. Emil Lemnaru, primarul Municipiului Onești, prof. dr. Gabriel Leahu, director în MECTS, prof. dr. Cristian Cuceag, inspector general adjunct al ISJ Bacău, prof. Irina Leonte, inspector de Religie al ISJ Bacău, reprezentanți ai Colegiului Catolic "Sfântul Iosif" București, ai Liceului Teologic "Francisc de Asissi" Roman, alături de foști și actuali profesori ai liceului, elevi, părinți și alți invitați.

Într-o atmosferă de sărbătoare, PS Aurel Percă a fost întâmpinat cu pâine și sare, simbol al ospitalității și a cinstei cuvenite oaspeților de seamă. Cuvântul de bun-venit i-a aparținut părintelui Leon Budău, custodele Ordinului Fraților Minori Capucini din România, care a scos în evidență rolul și responsabilitatea școlii catolice: "Într-o lume din ce în ce mai secularizată, într-o lume în care Dumnezeu este exclus de cele mai multe ori, finalitatea educației din școala catolică este implementarea în viața și activitatea tânărului a valorilor moral religioase în vederea dezvoltării armonioase a ființei și a vieții, pentru sine, pentru societate și pentru Biserica de care aparține".

Doamna prof. dr. Violeta Apostu, director al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", s-a alăturat salutului părintelui custode și l-a invitat pe Preasfințitul Aurel Percă să deschidă manifestările prilejuite de acest eveniment. După ce l-a invocat pe Duhul Sfânt în rugăciune, episcopul a menționat, printre altele, faptul că "școala catolică face parte din preocuparea continuă a Bisericii locale de Iași, întrucât educația constituie un aspect important al misiunii de evanghelizare a oamenilor". Totodată, episcopul auxiliar a dat citire salutului, aprecierilor și urărilor PS Petru Gherghel, din care prezentăm câteva gânduri: "Între școlile noastre, care și-au deschis porțile pentru cei care caută și doresc un program de pregătire corespunzător aspirațiilor proprii, se înscrie, cu o frumoasă carte de vizită, Liceul Teologic «Fericitul Ieremia» din Onești, care oferă tinerilor elevi și eleve un cadru adecvat de pregătire pentru viață, prin binevoitoarea coordonare a Inspectoratului Școlar Județean Bacău și prin disponibilitatea Fraților Capucini, animați de spiritul și ajutorul Fericitului Ieremia".

Părintele Lucian Dumea împreună cu directoarea școlii au prezentat istoricul liceului, pornind de la prezența fraților capucini în România din anul 1992, când a fost înființat Seminarul Teologic Liceal Romano-Catolic, care a școlarizat generații de seminariști ai fraților capucini. Această realitate a constituit punctul de plecare al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", înființat prin Ordin de Ministru, din 13 iunie 2001.

În semn de recunoștință și de prețuire au fost acordate distincții oamenilor de suflet care au contribuit la scrierea "actului de naștere" al liceului: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, prof. dr. Leahu Gabriel, ing. Emil Lemnaru, prof. dr. Cristian Cuceag, prof. Irina Leonte, pr. Leon Budău, pr. Anton Ioan, pr. Iosif Păuleț, fr. Marian Ianoș, pr. Giuseppe Donelli, pr. Toma Rediu, prof. dr. Violeta Apostu și d-na Manea Rodica, prima secretară a școlii.

La finalul acestui moment festiv, doamna director Violeta Apostu a mulțumit generațiilor absolvente și actualilor elevi, părinților care au fost alături de școală, întregului colectiv al școlii, profesorilor și formatorilor, care de la înființarea liceului și până în prezent au trudit cu migală, au șlefuit și modelat caractere, au semănat sămânța cunoașterii, credinței și iubirii, în elevii lor.

În numele celor șapte generații de elevi care au absolvit în această școală, domnișoara Andreea Șilochi, absolventă a primei generații, astăzi profesor de limba și literatura română, a luat cuvântul și a mulțumit pentru întreaga formare pe care a primit-o în această instituție, atât din punct de vedere intelectual, dar mai ales uman și spiritual.

După acest moment emoționant, prof. ing. Gheorghe Vidrașcu, membru al Fundației "George Călinescu", a prezentat recenzia cărții Monografia unei școli a iubirii și a credinței, autor Florica Veleșcu și Violeta Apostu - colaborator.

Revista liceului, "Cuvânt și viață", aflată la a X-a ediție, a fost prezentată de Crina Gavrilă, elevă în clasa a XI-a B, membră a colectivului de redacție.

Programul artistic prezentat de elevi a constituit un moment de înălțare și trăire spirituală, prin care și-au manifestat bucuria că fac parte din familia liceului, îmbinând informativul cu formativul, gustul pentru estetic și bucuria dăruirii, componente pe care școala le promovează și le cultivă în sufletele lor.

Corul Magnificat, dirijat de prof. Constantin Aristică Vaida, a interpretat două piese din Missa lui Luigi Bordese.

Următorul moment a fost un recital de poezie dedicat fericitului papă Ioan Paul al II-lea, cu versuri reprezentative din opera sa literară, în semn de recunoștință față de acest mare dar al lui Dumnezeu și ca omagiu adus recentei beatificări.

Claudiu Bucioacă, elev în clasa a IX-a B, a interpretat la pian o piesă muzicală din repertoriul lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Punctul culminant al programului artistic l-a constituit piesa de teatru "Viața Fericitului Ieremia", patronul spiritual al liceului, prelucrarea și dramatizarea aparținându-i domnișoarei prof. Monica Grosu, scenografia și coloana sonoră fiind realizată de pr. Eugen Giurgică.

Recitalul Sofiei Vicoveanca, doamna cântecului popular moldovenesc, aflată pentru a treia oară la activitățile organizate de liceul nostru, a încântat asistența, moment care a încheiat prima parte a manifestărilor aniversare.

În partea a doua a programului, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a celebrat Liturghia pontificală în cripta Sanctuarul "Fericitul Ieremia", concelebranți fiind pr. Leon Budău, custode, pr. Toma Rediu, decan de Trotuș, pr. Anton Ioan, vicedecan, pr. Viorel Ababei, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași, preoții capucini și alți preoți invitați.

La liturgia cuvântului, în cadrul omiliei, Preasfințitul a amintit episodul Rusaliilor, descris în Faptele Apostolilor. De asemenea, a subliniat faptul că și înființarea liceului este lucrarea Duhului Sfânt și toți cei care au lucrat și lucrează în această școală sunt călăuziți de lumina lui.

Corul liceului, căruia i s-au alăturat postulanții, pregătit de prof. Monica Grosu, la orgă Ionuț Baciu, a animat celebrarea liturgică și a înălțat inimile tuturor celor prezenți prin cântul minunat, care a dat o notă aparte de solemnitate sărbătorii.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. custode, Leon Budău, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru binefacerile și binecuvântările primite de la Duhul Sfânt la acest moment aniversar, dar și în decursul celor 10 ani de existență a liceului. Totodată, a adus mulțumiri Preasfințitului Aurel Percă, care a prezidat celebrarea, Preasfințitului Petru Gherghel pentru susținerea liceului nostru și a învățământului catolic și preoților concelebranți. Aprecieri și mulțumiri au fost aduse și domnului primar, reprezentantului MECTS, inspectorilor de la ISJ Bacău pentru aportul în dezvoltarea acestei instituții de educație și formare, doamnei director, fraților capucini, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic pentru activitatea rodnică desfășurată în toți acești ani.

Prezența numeroasă și atmosfera de sărbătoare au făcut ca această zi să rămână scrisă în istoria liceului și în inimile tuturor celor prezenți.

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" este și va rămâne mereu o școală a științei, credinței, speranței și a iubirii.

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Onești: Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" la 10 ani de la înființare


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat