Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși "Sfântul Anton": Misiuni populare și hramul parohiei

Zile de rugăciune, meditație și sărbătoare în Parohia "Sfântul Anton" Huși. În perioada 10-13 iunie 2011 comunitatea noastră a avut bucuria de a ține misiuni populare prezidate de pr. predicator Claudiu Dumea și care s-au încheiat în ziua de hram "Sfântul Anton de Padova" la care au participat păstorul diecezei noaste PS Petru Gherghel, pr. decan Iosif Dorcu, preoții vecini și foarte mulți creștini catolici și ortodocși.

Prima zi de misiuni a fost vineri, 10 iunie. Afară era cald, iar oamenii așteptau începutul sfintei Liturghii. Corul începe să cânte și părintele vine la altar. În timpul predicii, pr. prof. Claudiu Dumea, preotul predicator al acestor misiuni populare își mărturisește bucuria de a fi între noi și ne introduce în tema misiunilor și anume "Întoarcerea la tatăl", temă ce are drept fundament parabola fiului risipitor.

A doua zi, 11 iunie, biserica era plină. Atâția oameni veniți cu credință să asculte predicile părintelui! La cele două Liturghii, sunt susținute predici cu temele "O lume păcătoasă care nu se recunoaște păcătoasă" și "Păcatul originar", fiind prezentate numeroase probleme cu care creștinul de astăzi se întâlnește în fiecare zi. Luminați de Duhul Sfânt, ne-am întors fiecare la casele noastre, ducând mai departe mesajul primit.

Ziua de 12 iunie a fost ziua de Rusalii, zi de bucurie, în care Duhul Sfânt a coborât asupra noastră prin limbi de foc ce au imprimat în sufletele noastre cuvintele de înțelepciune a părintelui. La cele patru Liturghii ce au avut loc duminică, predicile cu temele: "Botezul Apei", "Demnitate și decădere din Demnitate", "Botezul Lacrimilor" și "Slugă la porci" au surprins esența pildei fiului risipitor. Puterea cuvintelor a atins inimile credincioșilor, în special ale celor tineri, fiind propuse, la Liturghia lor, o serie de probleme cu care un tânăr se întâlnește în fiecare zi și care poate îl pun în cumpănă sau poate chiar deznădejde. Părintele Claudiu a oferit rezolvări acestor lucruri, poate delicate, încurajându-i și îndemnându-i la credință și rugăciune.

Ultima zi de misiuni a fost 13 iunie. Zi de sărbătoare în parohie. Ziua de hram începe cu o altă Liturghie prezidată de pr. Claudiu Dumea, slujbă la care a fost abordată tema "În brațele tatălui". La toate predicile de până atunci, părintele a luat drept punct de referință pictura lui Rembrandt "Întoarcerea fiului risipitor". Spre seară, la ora 18.00, a avut loc Liturghia specială de hram, la care a participat PS Petru Gherghel. Au fost înălțate spre sfântul Anton rugile comunității noastre, îngânați în acorduri de orgă și de glasul corului parohiei. În această Liturghie, părintele Dumea a prezentat ultima predică cu tema "La început era Mama", prezentându-ne importanța griji materne în formarea noastră, făcând trimiteri la bunătatea și iubirea mamei sfântului Anton, care l-a încurajat și la îndrumat pe calea preoției.

Mai apoi au fost sfințiți crinii și binecuvântați copiii care se adunaseră înaintea altarului, după care am mers în procesiune în oraș. Preasfințitului Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie, ne-a împărtășit gândurile de încheiere a misiunilor și binecuvântarea finală. A mulțumit, de asemenea, părintelui Claudiu Dumea pentru misiunile susținute în această perioadă, preoților care au participat la sărbătoare și tuturor celor implicați în activitățile parohiei. De asemeni, PS Gherghel a felicitat pe pr. Dumea pentru predicile ținute pe pr. paroh Andrei Ciobănică și pr. vicar Cristi Hodea pentru modul în care au pregătit încheierea misiunilor și sărbătoarea hramului.

Spre final, a fost organizată o agapă frățească în sala "Divinei îndurări".

Gabi Ambăruș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 iunie: Huși "Sfântul Anton": Misiuni populare și hramul parohiei


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat