Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pordenone (Italia): Sărbătoarea popoarelor

Duminică, 12 iunie 2011, comunitatea română a avut onoarea să participe la a treia ediție a Sărbătorii popoarelor, organizată în localitatea Azzano Decimo (Pordenone). Acest eveniment a adunat comunitățile ganeză, poloneză, ucrainiană, română și italiană din Dieceza de Concordia-Pordenone.

Sărbătoarea început la ora 12.15, cu sfânta Liturghie solemnă, concelebrată de noul episcop al diecezei, Excelența sa Mons. Giuseppe Pellegrini, împreună cu respectivii capelani etnici și câțiva preoți italieni.

Episcopul, în cadrul omiliei, a scos în evidență importanța acestei sărbători, celebrată, nu întâmplător, în duminica de Rusalii, amintind cum toate popoarele adunate la Ierusalim, acum 2000 de ani, au înțeles cuvintele apostolilor, deși vorbeau alte limbi.

Episcopul a reamintit, apoi, pe scurt istoria locală, spunând că locurile în care noi am venit astăzi, ca să găsim un trai mai bun, să lucrăm și să învățăm, sunt aceleași pe care emigranții italieni le lăsau acum 100 de ani ca să găsească condiții de viață mai bune pentru familiile lor, și i-a invitat pe toți cei prezenți la un dialog continuu și sincer, care să favorizeze înțelegerea între comunitățile locale și cele străine. Acest mesaj a fost reluat, la sfârșitul Sfintei Liturghii, și de către un reprezentant al primăriei din Azzano Decimo, care a subliniat faptul că pe teritoriul acestei localități sunt prezente peste o mie de persoane de diverse naționalități.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul, la care a participat și episcopul, pentru prima oară, de când se organizează Sărbătoarea Popoarelor. A fost un moment unic, la care fiecare comunitate a contribuit cu bucate tradiționale, care au fost degustate de toți cei prezenți, felul întâi, fiind oferit de comunitatea italiană care a găzduit frumoasa sărbătoare.

După masă, fiecare comunitate a prezentat un scurt program artistic cu dansuri și cântece tradiționale și religioase. Au fost momente frumoase petrecute împreună, la care toți au participat cu mare bucurie și curiozitate. Hora românească a reușit să-i adune pe toți la dans, iar ritmul a devenit ușor de urmărit în foarte puțin timp.

Momente asemănătoare aduc seninătate și totodată ne permit să cunoaștem mai de aproape o realitate complexă, în care de multe ori, atunci când lipsesc dialogul și respectul reciproc, se observă și se pune accentul pe aspectele negative, care îi îndepărtează pe oameni și-i fac să se închidă reciproc.

Sărbătoarea popoarelor a dovedit concret tuturor, că este posibil ca persoane care aparțin altor culturi și vorbesc alte limbi, pot să se roage și să sărbătorească împreună, să învețe mult unii de la alții și să se îmbogățească cultural și spiritual reciproc.

Simona Ungurașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 iunie: Pordenone (Italia): Sărbătoarea popoarelor


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat