Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Rusaliile în imnografia lui Roman Melodul

Astăzi Mângâietorul coboară ca să locuiască în mijlocul nostru
de Manuel Nin

Rusaliile, la cincizeci de zile după Paște, este una din sărbătorile cele mai vechi din calendarul creștin: deja Tertulian și Origene vorbesc despre ea în prima jumătate a secolului al III-lea. Roman Melodul are un kontakion cu 18 strofe, care urmează după cel pentru Înălțare. La început poetul pune în paralel încurcarea limbilor și a popoarelor la Babel cu unitatea și unisonul de după darul Duhului Sfânt: "Când a coborât ca să încurce limbile, Cel Preaînalt a împărțit neamurile; când a împărțit limbile de foc, i-a convocat pe toți la unitate. Și noi glorificăm într-un singur glas pe preasfântul Duh".

Primele două strofe sunt o rugăciune din inimă adresată lui Cristos, care consolează și asistă comunitatea credincioșilor, așa cum a promis după înălțarea sa: "Nu mă despart de voi. Eu sunt cu voi și nimeni nu va fi împotriva voastră". Și este o rugăciune adresată celui care este mereu prezent în viața discipolilor: "Nu te îndepărta de sufletele noastre. Apropie-te de noi, apropie-te tu care ești pretutindeni!". Înălțat la cer, Domnul rămâne mereu în sufletele apostolilor și ale celor botezați: "Tu continui să îmbrățișezi lumea de aici de pe pământ. Nici măcar un loc nu este lipsit de tine, o, Infinitule, pentru că tu ești cel care sprijini universul umplând orice lucru". Așa cum se cântă la vecernie și întregul an, invocându-l pe Duhul Sfânt: "Rege ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindeni ești și toate le umplu, comoara bunurilor și dătătorule de viață, vino și locuiește în mijlocul nostru, purifică-ne de orice pată și mântuiește, bunule, sufletele noastre".

Kontakion-ul scoate apoi în evidență figura lui Petru: "Între discipoli, Chefa, ca primul în rang le-a vorbit lor; i-a sculat pentru rugăciune și împreună cu el s-au adunat ca mieii în jurul păstorului". Cu un îndemn care ne face să ne gândim la o legătură cu "rugăciunile genuflexiunilor" făcute în genunchi în seara de Rusalii sau după dumnezeiasca Liturgie a sărbătorii. Roman vede rugăciunea apostolilor aproape ca pe un document semnat și sigilat care urcă până la Cristos Domnul care, primind-o, trimite asupra discipolilor pe Duhul Sfânt.

Locul în care se află discipolii adunați, zguduit de vântul puternic, este asemănat cu o barcă în furtună, cu o apropiere de episodul despre furtuna potolită (Mt 8,23-27): "A fost un sunet dintr-o dată ca de vânt puternic care răsună din cer, a umplut toată camera cu foc. De aceea, aleșii, văzând camera zguduită ca o barcă, au exclamat: Doamne, fă să înceteze furtuna și trimite-l pe preasfântul Duh". În afară de asta, Roman subliniază că limbile de foc trimise din cer nu-i ard pe discipoli, ci luminează mintea lor: "Limbi de foc i-au atins ușor și s-au așezat deasupra capetelor celor aleși, fără a arde părul ci luminând mințile: le-a trimis pentru a spăla și a purifica pe preasfântul Duh". Și iarăși Petru, în mijlocul discipolilor, ia cuvântul pentru a explica minunea: "Fraților, să respectăm ceea ce vedem fără a pune întrebări! Nimeni să nu spună: ce este aceasta ceea ce vedem, pentru că ceea ce se împlinește depășește inteligența și întrece înțelegerea".

Extraordinara strofă conclusivă este un cânt adus anunțării veștii bune: "Să celebrăm, fraților, limbile discipolilor pentru că nu cu un discurs elegant, ci cu puterea divină ne-au capturat pe noi toți. Au luat crucea lui drept undiță, au folosit cuvintele ca fir și au captura lumea. Au avut Cuvântul ca un cârlig, carnea Domnului universului a devenit ca o nadă, care nu conduce la moarte, ci îi trage la viață pe cei care dau venerație și glorie preasfântului Duh".

După L'Osservatore Romano, 12 iunie 2011

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat