Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat: PS Vasile Bizău este noul Episcop Eparhial al Maramureșului

Arhiepiscopul major de Făgăraș și Alba-Iulia, Preafericirea sa Lucian Mureșan, cu consimțământul Sinodului Bisericii Greco-Catolice Române și după ce a informat Sediul Apostolic, l-a transferat, potrivit normei can. 85 § 2 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale pe Mons. Vasile Bizău, în prezent episcop titular de Appiaria și episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, la sediul eparhial de Maramureș al Românilor, în România, a anunțat sâmbătă, 11 iunie 2011, Sala de presă a Sfântului Scaun. Mai jos redăm Comunicatul de presă al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

* * *

În perioada 8-10 iunie 2011 s-au desfășurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, lucrările sesiunii ordinare de primăvară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Considerând vacanța scaunului eparhial al Maramureșului, ca urmare a procesului electoral desfășurat canonic, după ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, conform can. 85 § 2, 20 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Preafericirea sa Lucian Mureșan, în calitate de arhiepiscop major, a transferat pe Preasfințitul episcop Vasile, în prezent episcop titular de Appiaria și episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, la sediul eparhial de Maramureș.

Preasfințitul Vasile Bizău s-a născut la 14 octombrie 1969 în Dragomirești, județul Maramureș. S-a pregătit la preoție în Seminarul din Baia Mare și apoi la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. A fost hirotonit preot la 31 august 1997.

A desfășurat activități pastorale în diferite parohii. Din anul 1999 este profesor de Teologie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Nord din Baia Mare.

La 20 iunie 2007 este ales de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, ca episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind mai apoi proclamat de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea la 27 octombrie 2007 ca episcop titular de Appiaria. A fost hirotonit episcop la 16 decembrie 2007 în catedrala arhiepiscopală din Blaj.

În calitate de episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a coordonat activitățile acesteia și îndeplinește funcția de președinte al Comisiei Sinodale Sociale. A desfășurat de asemenea o bogată activitate pastorală în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

Întronizarea ca episcop eparhial de Maramureș este programată pentru data de 23 iulie 2011 la Baia Mare.

Ne unim în rugăciune de mulțumire cu toți credincioșii Eparhiei Maramureșului, și invocând, la praznicul sărbătorii Rusaliilor, plinătate de haruri peste noul eparh, îi dorim îndelungată și binecuvântată păstorire.

Întru mulți ani, Preasfințite părinte!

Notar al Sinodului Episcopilor,
Pr. William A. Bleiziffer

 


lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat