Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Pelerinaj al țiganilor

Aproape 2.000 de țigani europeni, în zilele de 11 și 12 iunie 2011, au fost în pelerinaj la Roma. Printre ei s-a aflat și un grup din România coordonat de pr. Alois Fechet. Din grup, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a făcut parte și un preot ortodox care se ocupă cu pastorația țiganilor.

Pelerinajul a fost ocazionat de împlinirea a 150 de ani de la naștere și a 75 de ani de la martiriul fericitului Ceferino Giménez Malla (1861-1936), țigan de origine spaniolă martirizat pentru credință.

Sâmbătă, 11 iunie 2011, la ora 12.00, participanții la eveniment, au fost primiți de papa Benedict al XVI-lea în aula "Paul al VI-lea". Femei, bărbați, bătrâni și copii aparținând la circa zece etnii (printre care: rom, kalé, manouches, sinti, travellers, romanichals și yenish) au fost prezenți cu dorința de a povesti frânturi ale unei vieți în general ignorate, adesea disprețuită, având în spate o istorie urzită din lumini și gesturi eroice. Multe etnii nu mai sunt nomade, dar caută stabilitate având noi așteptări în fața vieții.

Întâlnirea a fost animată de sunete tipice ale muzicii țigănești, alternate cu momente de mărturii ale unor țigani care au vorbit despre lumea lor, făcută din libertate, dar, deseori, și din numeroase dificultăți, neîncredere din partea celorlalți, din experiențe dramatice din trecut, dar și din speranțe pentru viitor.

La audiență au participat și câteva călugărițe care provin din aceste grupuri etnice, alături de câțiva preoți și diaconi care vor primi în curând taina preoției. Una dintre călugărițe, Anastazia Hulubova, din Slovacia, a vorbit despre vocația ei. Când era adolescentă a cunoscut un preot și un grup de tineri creștini și a început să frecventeze acel grup pe ascuns, de teama regimului comunist. În prezent se ocupă de pastorație în mijlocul romilor, a populației sale de origine.

A vorbit și Ceija Stoika, țigancă din Austria, care a supraviețuit detenției din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și Bergen-Belsen. Făcea parte dintr-o familie lărgită de 200 de persoane din care doar șase au supraviețuit războiului și exterminării. Avea 9 ani când a fost deportată.

Benedict al XVI-lea a făcut să răsune cuvintele și căldura de când Paul al VI-lea s-a adresat, într-o zi acum 46 de ani, țiganilor din hinterlandul Romei: "Voi în Biserică nu sunteți la margini, ci, sub anumite aspecte, voi sunteți în centrul, voi sunteți în inimă. Voi sunteți în inima Bisericii".

"Astăzi, le-a spus papa, fericitul Zefirin vă invită să urmați exemplul său și vă arată calea: devotamentul față de rugăciune și în special față de Rozariu, iubirea pentru Euharistie și pentru celelalte sacramente, păzirea poruncilor, cinstea, caritatea și generozitatea față de aproapele, în special față de săraci; aceasta vă va face tari în fața riscului în care sectele sau alte grupuri pun în pericol comuniunea voastră cu Biserica".

"Din păcate, a continuat papa, de-a lungul secolelor ați cunoscut gustul amar al neprimirii și, uneori, al persecuției, cum s-a întâmplat în Cel de-al II-lea Război Mondial: mii de femei, bărbați și copii au fost în mod barbar uciși în lagărele de exterminare. A fost - cum spuneți voi - Porrájmos, «Marea Devorare», o dramă încă puțin recunoscută și ale cărei proporții cu greu se măsoară, dar pe care familiile voastre o poartă întipărită în inimă (...) Conștiința europeană nu trebuie să uite o atât de mare durere! Niciodată poporul vostru să nu mai fie obiect de vexațiuni, de refuz și de dispreț!".

În cursul după-amiezii de sâmbătă, 11 iunie 2011, la ora 18.30, pelerinii au participat la o celebrare a Cuvântului în bazilica "Sfântul Bartolomeu" de pe Insula Tiberină, prezidată de arhiepiscopul Antonio Maria Veglio, președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Cu această ocazie a fost așezată pe altarul Martorilor Credinței ai Spaniei o relicvă a fericitului Ceferino, unul din rozariile pe care el îl dăruise fiicei unui prieten. Ziua următoare, 12 iunie 2011, țiganii au fost la Sanctuarul Divinei Iubiri pentru sfânta Liturghie, la altarul capelei în aer liber sub imensa boltă a cerului. Celebrarea a fost prezidată la ora 11.00 de Mons. Pietro Santoro, episcop de Avezzano și transmisă în direct de Rai, televiziunea publică italiană.

Pelerinajul a fost organizat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, în colaborare cu Fundația "Migrantes" a Conferinței Episcopilor Italieni (CEI), Dieceza de Roma și Comunitatea "Sfântul Egidiu".

Se estimează că în întreaga lume există circa 36 de milioane de țigani, dintre care 18 milioane trăiesc în India, 15 milioane în Europa și peste 2 milioane pe continentul american (SUA și Brazilia).

Fericitului Ceferino Giménez Malla a fost gitan spaniol, terțiar franciscan. A murit martir cu rozariul în mână, apărând un preot catolic în timpul războiului civil spaniol. La 4 mai 1997 Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la cinstea altarelor. Cu acea ocazie, Ioan Paul al II-lea i-a întâlnit pe țigani din diferite etnii.

"În opinia mea - afirmă prof. Marco Impagliazzo, președintele Comunității "Sfântul Egidiu" -, adevărata revoluție astăzi în Europa este posibilă în funcție de modul în care vor fi tratați copiii romilor. E clar că prima și cea mai mare formă de integrare pentru aceste populații este atunci când copiii merg la școală, când copiii romilor învață, sunt școlarizați. Acest fapt le permite să aibă un viitor! (...) Aceste populații încep să-și schimbe modul de gândire: ei înșiși nu mai vor să fie nomazi și caută o anumită formă de stabilitate, la care deseori nu ajung din cauza lipsei de documente.

* * *

Mărturii ale țiganilor

Fragmente din mărturii ale unor participanți la întâlnirea lui Benedict al XVI lea cu țigani europeni din ziua de sâmbătă, 11 iunie 2011.

  • "Când ești un copil care trăiește într-o tabără, la școală nu ești considerat ca toți ceilalți. Când crești și cauți un loc de muncă și în document văd scris la adresă «tabără de nomazi», îți spun: «Nu, mulțumesc». Știu că sunt romi care greșesc, care se comportă rău, dar responsabilitatea este întotdeauna personală, iar vina nu este niciodată a unei etnii sau a unui popor. Când mă gândesc la viitor, mă gândesc la orașe și țări unde să existe loc și pentru noi, în adevăratul sens al cuvântului, ca niște cetățeni asemenea celorlalți, nu ca un popor care trebuie izolat și de care să-ți fie teamă" (Carlo Mikic, student roman de etnie rom rudari, născut și crescut într-o tabără de romi, din capitala Italiei).

  • "Eu doresc un lucru: ca țiganii să fie primiți cu o mai mare atenție și cu ochi vigilenți; să fie tratați cu mai mult respect... să nu mai existe vreodată Auschwitz, să nu se mai petreacă vreodată acele lucruri atât de oribile, de urâte... acele morți. S-ar putea întâmpla din nou ce a fost la Auschwitz: acolo a rămas totul așa cum era; și oamenii au rămas la fel cum erau. Noi suntem florile acestei lumi și suntem striviți, maltratați și uciși" (Ceija Stojka, țigancă din Austria, care a supraviețuit lagărului de exterminare de la Auschwitz).

  • "Cel care face bine este protejat de Dumnezeu... Aș dori pentru fiii mei și pentru toți copiii rom și sinti un viitor de pace și de seninătate, în care să poată crește și trăi împreună cu alți copii din Europa și din lume fără să fie excluși și discriminați. Spun sincer că în fața Domnului Isus nu m-am simțit niciodată diferită, stingheră. Știu că omul privește la aparență, dar Domnul se uită la inimă și voi, Sfinte Părinte, astăzi, ne demonstrați acest lucru" (Pamela Suffer, țigancă șinti).

  • "Pe ei nu-i interesa că sunt țigancă. Participam împreună la sfânta Liturghie în fiecare zi, unde întâlneam și călugărițe. Atunci am înțeles că Domnul mă chema să-i slujesc devenind o călugăriță. Am înțeles că mă chema să-i ajut pe țigani să găsească drumul care conduce la el și să afle astfel adevărata bucurie. Sper ca evanghelia și iubirea lui Isus să ajungă cât mai repede la frații și surorile noastre care nu le cunosc încă, iar noi să putem fi fideli și înflăcărați mărturisitori a ceea ce am văzut și primit de la maica Biserică" (Anastazia Hulubova, călugăriță țigancă, din Slovacia).

După Radio Vatican

Audiență papei acordată reprezentanților diferitelor etnii de țigani și rrom
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat