Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica

Comunitatea din Butea, în perioada 5-8 iunie 2011, a trăit zile binecuvântate, pline de haruri prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria. Icoana Maicii Domnului de la Cacica a ajuns și la noi.

Am avut o mare surpriză, un dar neașteptat: icoana miraculoasă a Maicii Domnului de la Cacica ne-a vizitat! Cu toții, mici și mari, familii, persoane în vârstă și bolnavi am alergat la Maria ea ne-a chemat și noi ne-am rugat, am invocat-o și i-am mulțumit. Suntem siguri că Maria a primit și a ascultat pe fiecare persoană care i s-a încredințat Ei și a prezentat intențiile Fiului Său, Isus.

Un prim moment important a fost sosirea icoanei în localitate, unde mulți au primit-o cu lacrimi în ochi deoarece au simțit prezența sa maternă. Ne-a bucurat prezența Preasfințitului Petru Gherghel care prin cuvintele sale de păstor ne-a introdus într-o atmosferă de iubire și ne-a îndemnat să privim în ochii Mamei cerești, care ne privesc și la mâinile Mariei, care ne îndrumă către Isus. Cuvinte de încurajare a adresat și familiilor, pe care le-a încredințat ocrotirii Ei. Le-a îndemnat să-și i-a drept model Familia din Nazaret.

Al doilea moment a fost sfânta Liturghie celebrată pentru persoanele bolnave și neputincioase. Bolnavii au avut ocazia de a sta în fața icoanei, iar Maria i-a asigurat că ea îi iubește, că le stă mereu alături și că îi ajută în acceptarea suferinței și în purtarea crucii de fiecare zi.

Părintele paroh a subliniat faptul că "pentru întreaga comunitate bolnavii sunt o adevărată comoară care trebuie prețuită și ajutată să devină o valoare. Sfânta Fecioară Maria, tămăduitoarea bolnavilor îi însoțește și-i ajută să poarte crucea alături de Isus, Fiul ei".

Al treilea moment de har a fost procesiunea făcută pe străzile satului cu icoana, prin care locuitorii din Butea au dorit să o venereze recitând sfântul Rozariu și înălțându-i cântări alese.

Au fost trei zile de rugăciune intensă și aprofundare a modelului ceresc datorită predicilor ținute în timpul sfintelor Liturghii de către preoții din Butea: Eugen Lucaci, Iosif Demeterc și Iosif Dorcu, care împlinesc 25 de ani de preoție chiar anul acesta.

Predicatorii, în fiecare zi câte unul, ne-au ajutat să pătrundem în viața Mariei și au scos în evidență virtuțile ei: " Maică puternică", "Maică miloasă", "Maică credincioasă", "Ajutorul creștinilor"... S-a meditat și asupra vieții de har, de slujire, de atenție față de aproapele, de disponibilitate, de umilință a Mamei noastre Cerești. Au subliniat faptul că Maria a trăit ca fiecare mamă, având și ea preocupări, dorințe, speranțe, insă mereu s-a încredințat voinței Domnului.

Încheiem cu adevăratele cuvinte rostite de către părintele paroh Petru Blaj: "Cât de repede trec zilele frumoase"!

Sr. Elisabeta

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 iunie: Butea: Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat