Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Copiilor: Zi a credinței și a bucuriei

Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman a fost gazda Sărbătorii Copiilor, sâmbătă, 4 iunie 2011. Tema din acest an a fost "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel și au fost prezenți peste 80 de preoți. În jurul altarului s-au adunat peste 4.000 de copii din 94 de parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de animatorii lor.

Pentru a ajuta la buna desfășurare a acestei sărbători, vineri seara voluntarii din asociațiile Acțiunea Catolică, Scout și Kolping s-au întâlnit cu tinerii din comunitate, sub îndrumarea părintelui Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași și a părintelui paroh Francisc Fărcășel și au stabilit ultimele detalii pentru sărbătoarea de a doua zi. La ora 18.00 s-a participat la sfânta Liturghie din comunitate. După cină a urmat o oră de rugăciune care a încheiat seara.

Dimineața de sâmbătă i-a întâmpinat pe cei prezenți la Roman cu multă lumină și căldură. Copiii au parcurs drumul de la microbuze și autocare pană la altarul special amenajat cu pancartele parohiilor pe care le reprezentau. Însoțiți de animatori, persoane consacrate și preoți au trecut pe la centrele de primire pentru a se înscrise și au primit din partea organizatorilor șepcuțe și stegulețe. Bucuria, entuziasmul și dorința de a fi aproape de Isus, cel mai bun prieten, a cuprins inimile copiilor participanți.

În fața altarului, copiii au fost antrenați prin muzică și bansuri de clovnii de la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău și copiii din parohiile "Coborârea Sfântului Duh" Ștefan cel Mare și "Ss. Petru și Paul" din Onești. După acest moment, pr. Francisc Fărcășel și pr. Iulian Roca, împreună cu pr. Felix Roca i-a salutat pe cei prezenți și le-au propus să înceapă această zi printr-o scurtă rugăciune. Apoi copii au avut posibilitatea să-și reamintească imnul de anul trecut de la Sărbătorea Copiilor care s-a desfășurat la Lespezi. Corul copiilor din parohia gazdă a prezentat imnul acestui an, care a încălzit vocile celor mici. Apoi au participat la repetiția cântecelor de la sfânta Liturghie.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost întâmpinat în mod tradițional cu pâine și sare în parohia gazdă, de pr. paroh, Francisc Fărcășel, pr. vicar, Iulian Roca, pr. Felix Roca, de preoți veniți din dieceză cu grupurile de copii, de oficialități și reprezentanții parohilor.

Procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din fața bisericii și s-a îndreptat spre altarul special amenajat pentru sărbătoare. Copiii din parohia "Isus Bunul Păstor" au proclamat lecturile de la sfânta Liturghie precum și intențiile de la rugăciunea credincioșilor. La ofertoriu, copii din parohia gazdă alături de cei din asociațiile Diecezei de Iași au prezentat daruri înaintea lui Cristos. Cântările din timpul sfintei Liturghii au fost susținute de corul format din copiii celor patru parohii prezente în orașul Roman. La sfânta Liturghie au participat autoritățile comunității și oficialități.

La predică, PS Petru a scos în evidență faptul că Isus îi iubește mult pe copii "precum Tatăl m-a iubit pe mine așa vă iubesc și eu pe voi". Dumnezeu își arată iubirea față de făpturile sale, având o atenție deosebită pentru copii, ei reprezentând semnul cel mai mare prin care Tatăl ceresc își arată dragostea față de lume. PS Petru i-a numit pe copii "îngerașii care cântă și îi încântă pe părinți, bunici și profesori". I-a asigurat de ocrotirea lui Isus, prietenul cel mai bun al copiilor și a fericitului Ioan Paul al II-lea, care i-a numit "florile cerului, îngerași care să poarte tuturor bucuria vieții". Spre final, păstorul diecezei i-a încurajat pe copii spunându-le:" Isus are încredere în voi și vă iubește!"

La sfârșitul Liturghiei, un copil a prezentat mesajul copiilor din Parohia "Isus Bunul Păstor". Apoi copiii au ridicat pancartele cu numele localităților din care veneau și s-au anunțat doritori de a găzdui icoana cu Isus înconjurat de copii. PS Petru Gherghel a anunțat gazda anului 2012 a Sărbătorii Copiilor: Parohia Barați.

În timpul pauzei formația de muzică populară "Etalon" și Frații Capucini din Roman i-au încântat pe copii cu câteva cântece. După-amiază, programul a continuat cu Festivalul Copiilor care a fost prezentat de Diana Fărcășel și Alexandru Mihăluț. Copii din diferite parohii au pregătit momente care au încântat auzul și privirile celor prezenți. Festivalul a fost deschis cu imnul de anul acesta. Cei din parohia gazdă i-au provocat la mișcare pe cei prezenți cu bansul "Urangutan". Un grup de copii din Parohia Pralea a prezenta un cântec cu chitări și un dans sportiv. Radu Dănuța din Parohia Bogata a interpretat un cântec despre cea mai iubită ființă de pe pământ: mama. Au urmat copiii din Parohia Hălăucești cu un dans irlandez. Un grup de copii din Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" Iași a cântat cântecul "Sunt creștin, deci pot", iar copiii din Parohia Faraoani au dansat un dans medieval francez. Au urmat copiii din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău cu un dans indian. Un băiețel din Parohia Iugani a cântat cântecul "Magicianul". Copii din Parohia Ștefan cel Mare i-au invitat la dans pe participanți antrenându-i cu energia lor. Festivalul Copiilor a continuat cu cântecul "Lumea poveștilor" interpretat de copiii din Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul" Vaslui. Nu au lipsit dansurile populare (Mușamaua și Sârba moldovenească) prezentate de copiii din Parohia Adjudeni. Andra Văcaru din Parohia "Sf. Cruce" Săbăoani a continuat festivalul cu un cântec popular, fiind urmată de Ansamblul copiilor din Săbăoani, Parohia "Sf. Mihail Arhanghelul" cu o suită populară. Narcis Iustin Ianău a încântat participanții cu vocea sa. În finalul acestei zile trupa Hi-Q a fost invitată de către parohia gazdă să susțină un concert pentru cei prezenți.

Alături de copiii la festival a fost și PS Petru, care s-a bucurat împreună cu cei prezenți. Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune și binecuvântarea Preasfințitului. După momentele frumoase petrecute împreună, copiii fericiți s-au întors în comunitățile lor știind că Isus este prietenul cel mai bun.

Mai multe detalii se pot găsi pe www.sarbatoareacopiilor2011.blogspot.com

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 iunie: Roman - Sărbătoarea Copiilor


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat