Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Centenarul Institutului Pontifical de Muzică Sacră

Institutul Pontifical de Muzică Sacră a fost înființat în 1910 sub numele de Școala Superioară de Muzică Sacră. Porțile școlii s-au deschis la 3 ianuarie 1911. La 10 iulie 1914, printr-un rescript al Secretariatului de Stat al Vaticanului, școala a fost numită pontificală și i s-a acordat facultatea de a conferi grade academice. Papa Benedict al XV-lea, prin motu propriu Ad musica sacrae restitutionem (22.11.1922) a aprobat statutele, confirmând dependența totală de Scaunul Apostolic. Prin constituția apostolică Deus scientiarum Dominus (24.05.1931) a Papei Pius al XI-lea, Școala - devenită de acum Institutul Pontifical de Muzică - a fost inclusă printre universitățile și facultățile pontificale.

Papa Pius al XII-lea a recomandat cu căldură frecventarea acestui institut și a cursurilor sale într-o scrisoare a Secretariatului de Stat adresată episcopatului din întreaga lume (22.11.1953) și în encliclica Musicae sacrae disciplina (25.12.1955). În Instrucțiunea cu privire la muzica sacră și liturgia sacră (3.10.1958), sf. Congregație a Riturilor a evidențiat prioritatea acestui institut față de alte institute similare. Papa Ioan al XXIII-lea, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la înființare, prin scrisoarea apostolică Iucunda laudatio aprecia munca acestei școli și instituia cu această ocazie o secție de muzică pentru misiuni (8.12.1961). Papa Paul al VI-lea, prin scrisoarea Nobile subsidium liturgiae (22.11.1963) a înființat Consociatio internationalis musicae sacrae, cu Secretariatul general în sediul Institutului Pontifical de Muzică Sacră. La 10 mai 1975 același Papă înființează școala de semiologie gregoriană. În anul 1983, Papa Ioan Paul al II-lea a stabilit ca Institutul să funcționeze în sediul abație sf. Ieronim din Roma. Aici, începând cu anul academic 1984-1985 se desfășoară activitățile didactice și liturgice. Există și un sediu academic al Institutului, în care se desfășoară cursuri festive, decernări ale titlului de doctor honoris causa, lecții de orgă și diferite activități artistice și culturale.

Institutul Pontifical de Muzică Sacră, în calitate de instituție academică și științifică fondată de Scaunul Apostolic se bucură de personalitate juridică și se sprijină pe normele Dreptului Canonic, pe statute proprii aprobate de Sf. Scaun și pe norme aprobate de Consiliul Academic.

Finalitățile Institutului sunt: predarea disciplinelor liturgico-muzicale sub profil practic, teoretic și istoric; promovarea cunoașterii și difuzării patrimoniului tradițional al muzicii sacre și favorizarea expresiilor artistice potrivite culturilor de astăzi; slujirea acordată, prin mandat din partea Bisericii Romei, Bisericilor locale din toată lumea, în vederea formării muzicienilor bisericești și a viitorilor profesori în domeniul muzicii sacre.

Institutul își împlinește mandatul primit de la Sf. Scaun prin intermediul predării disciplinelor curiculare, prin cercetarea și analiza istorico-estetică, prin publicarea operelor muzicale și lucrărilor științifice, prin reproducerea în sălile de concerte și în ambiente liturgice a muzicii de inspirație religioasă, din trecut și din prezent. Institutul Pontifical de Muzică Sacră promovează dezvoltarea unor centre de studiu în domeniul muzicii sacre, atât la nivel academic cât și la nivel pastoral, organizează diferite conferințe, întâlniri de studiu și cursuri de specializare, Master de perfecționare și cursuri de formare paralelă pentru lucrătorii din domeniul liturgiei pastorale.

Cu ocazia celebrării centenarului Institutului Pontifical de Muzică Sacră, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a trimis o scrisoare Cardinalului Zenon Grocholewski, Mare Cancelar al Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma, pe care o redăm mai jos.

* * *

Venerabilului Frate
Cardinalul Zenon Grocholewski
Mare Cancelar al Institutului Pontifical de Muzică Sacră

Au trecut 100 de ani de când predecesorul meu, sf. Pius al X-lea a înființat Școala Superioară de Muzică Sacră, ridicată după douăzeci de ani la rangul de Institut Pontifical de către Papa Pius al XI-lea. Această celebrare importantă este un motiv de bucurie pentru toți cei ce iubesc muzica sacră și în general pentru cei care, plecând bineînțeles de la păstorii Bisericii, au la inimă demnitatea Liturgiei, cântul fiind parte integrantă a acesteia (cf. Conciliul al II-lea din Vatican, Sacrosanctum Concilium, nr. 112). Mă bucur așadar în mod special să exprim urările mele cele mai vii pentru acest moment și să formulez către Eminența Voastră, venerabile Frate, către Președinte și către întreaga comunitate a Institutului Pontifical de Muzică Sacră cordiale aprecieri.

Acest Institut, care depinde de Sf. Scaun, face parte din acea realitate academică singulară constituită de Universitățile Pontificale romane. În mod special el este în legătură cu Ateneul Sf. Anselm și cu Ordinul Benedictin, lucru atestat de faptul că sediul didactic a fost stabilit, începând din anul 1983, la abația Sf. Ieronim din Roma, în timp ce sediul legal și istoric rămâne în complexul Sf. Apolinariu. La împlinirea celor 100 de ani, gândul meu se îndreaptă către toți aceia - și numai Domnul îi cunoaște foarte bine - care au colaborat într-un fel sau altul la activitatea Școlii Superioare, mai întâi, și apoi la cea a Institutului Pontifical de Muzică Sacră: de la Superiorii care s-au perindat la conducerea lui, la iluștri profesori, la generațiile de elevi. Mulțumirii aduse lui Dumnezeu pentru multiplele daruri făcute, i se alătură recunoștința pentru ceea ce s-a oferit Bisericii, prin cultivarea artei muzicale în slujba cultului divin.

Pentru a înțelege în mod clar identitatea și misiunea Institutului Pontifical de Muzică Sacră, trebuie amintit că Sf. Papă Pius al X-lea l-a înființat la opt ani după ce a emis scrisoarea Motu propriu Inter sollicitudines, din 22 noiembrie 1903, prin care a pus în act o reformă profundă în domeniul muzicii sacre, cu trimitere la marea tradiție a Bisericii, împotriva influențelor exercitate de muzica profană, în mod special de muzica de operă. O asemenea intervenție magisterială avea nevoie, pentru a putea fi aplicată la nivelul Bisericii universale, de un centru de studiu și de predare care să poată transmite într-un mod fidel și calificat liniile indicate de Supremul Pontif, conform cu tradiția autentică și glorioasă care urcă până la pontificatul lui Grigore cel Mare. Prin urmare, în timpul ultimilor 100 de ani această Instituție a asimilat, elaborat și transmis conținuturile doctrinale și pastorale ale Documentelor pontificale, ca și pe cele ale Conciliului al II-lea din Vatican privitoare la muzica sacră, cu scopul de a ilumina și călăuzi efortul compozitorilor, al dirijorilor de cor, al liturgiștilor, al muzicienilor și al tuturor formatorilor din acest domeniu.

Vreau să subliniez cu această ocazie un aspect fundamental, foarte drag mie: și anume faptul că de la Sf. Pius al X-lea și până astăzi regăsim, în ciuda evoluției firești, o continuitate substanțială a Magisteriului cu privire la muzica sacră în Liturgie. În special, Pontifii Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea, în lumina Constituției conciliare Sacrosanctum Concilium, au dorit să confirme finalitatea muzicii sacre, adică "gloria lui Dumnezeu și sfințirea credincioșilor" (nr. 112), și criteriile fundamentale ale tradiției, pe care doar le reamintesc: simțul rugăciunii, al demnității și al frumuseții; adeziunea deplină la textele și la gesturile liturgice; implicarea adunării și adaptarea legitimă la cultura locală, păstrând, în același timp, universalitatea limbajului; primatul cântului gregorian, ca model suprem de muzică sacră, și valorizarea înțeleaptă a altor forme expresive, care fac parte din patrimoniul istorico-liturgic al Bisericii, în mod special, dar nu numai, polifonia; importanța scholei cantorum, în special în bisericile catedrale.

Sunt criterii importante care trebuie considerate atent și astăzi. Uneori, aceste elemente care se regăsesc în Constituția Sacrosanctum Concilium, care reprezintă valoarea marelui patrimoniu eclezial al muzicii sacre sau universalitatea care caracterizează cântul gregorian, au fost considerate expresia unei concepții care era în legătură cu un trecut ce trebuia depășit și ignorat, întrucât limita libertatea și creativitatea individului și a comunității. Dar trebuie să ne întrebăm din nou: cine este subiectul autentic al Liturgiei? Răspunsul este simplu: Biserica. Nu individul sau grupul celebrează Liturgia; ea este în primul rând acțiunea lui Dumnezeu prin Biserică, care are istoria ei, are o tradiție bogată și o creativitate a ei. Liturgia, și în consecință muzica sacră, "trăiește din acea relație corectă și constantă care se stabilește între tradiția sănătoasă și progresul legitim", ținând mereu cont de faptul că aceste două concepte - subliniate în mod clar de Părinții conciliari - se completează reciproc pentru că "tradiția este o realitate vie, care include în ea însăși principiul dezvoltării, al progresului" (Discurs ținut la Institutul Pontifical de Liturgie, 6 mai 2011).

Toate acestea, venerabile Frate, formează, ca să spun așa, "pâinea cea de toate zilele" a vieții și a activității Institutului Pontifical de Muzică Sacră. Pe baza acestor elemente solide și sigure, la care se adaugă o experiență de acum seculară, vă încurajez să duceți mai departe cu un elan și o angajare reînnoită slujirea voastră în formarea profesională a studenților, pentru ca ei să dobândească o competență sigură și lăuntrică în diferitele discipline ale muzicii sacre. În acest fel, acest Institut Pontifical va continua să ofere o contribuție autentică la formarea, în acest domeniu, a Păstorilor și a credincioșilor laici în diferitele Biserici locale, favorizând, de asemenea, un discernământ potrivit al calității compozițiilor muzicale utilizate în celebrările liturgice. Pentru atingerea acestor scopuri importante puteți conta pe interesul meu constant, însoțit de o specială aducere aminte în rugăciune, pe care o îndrept către mijlocirea cerească a Fericitei Fecioare Maria și a Sf. Cecilia, în timp ce, vă urez roade bogate prilejuite de celebrarea centenarului și vă împart Eminenței Voastre, Președintelui, Profesorilor, personalului și tuturor elevilor Institutului, o Binecuvântare Apostolică specială.

Din Vatican, 13 mai 2011

Papa Benedict al XVI-lea

Traducere și adaptare de Pr. Eduard Soare
după situl www.vatican.va/roman_curia/institutions_connected/sacmus/index_it.htm


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat