Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: Tinerii din Roma pe urmele sfântului Francisc

Tinerii din Parohia "San Vitale", Roma, însoțiți de pr. paroh Isidor Iacovici și de preoții Daniel Iacobuț și Felician Tiba, au pornit cu multă credință, entuziasm și voie bună joi, 2 iunie 2011, spre Assisi, pe urmele sfântului Francisc și ale sfintei Clara. Cei 43 de tineri au avut ocazia să viziteze "Cetatea Păcii", unde au văzut Sacro Convento, cu Bazilica "Sfântului Francisc", Bazilica "Sfânta Clara" și Bazilica "Santa Maria degli Angeli" (Porțiuncula).

Ne-am trezit devreme, ne-am gătit frumos și de dimineață am pornit la drum cu direcția Assisi. Ca să începem ziua și călătoria cu bine, am meditat împreună misterele de lumină, animând rozariul cu cântece închinate sfintei Fecioare Maria. Îndată ce am ajuns, ne-a întâmpinat un aer de pace și de liniște, care te deconecta de tot ce înseamnă viața de zi cu zi. Ne-am pregătit apoi pentru sfânta Liturghie, pe care, datorită părinților franciscani români prezenți la Sacro Convento, am celebrat-o într-o capelă deosebită. Celebrant principal a fost pr. Daniel Iacobuț.

La predică, pr. Felician ne-a vorbit despre cum sfântul Francisc a mers mereu în profunzime, a văzut ce era pozitiv și nu ce era negativ. Este un mod de a vedea care își găsește originile tocmai în primele pagini ale Sfintei Scripturi, acolo unde se vorbește despre crearea omului. Când Dumnezeu a creat femeia și a adus-o în fața lui Adam, acesta e exclamat: "Os din oasele mele și carne din carnea mea" (Gen 2, 23). Ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne oprim la suprafață, la carne, așa cum se procedează deseori în societatea în care trăim, ci trebuie să mergem în profunzime, dincolo de ceea ce se vede în aparență. Oasele sunt cele care constituie stabilitatea fizică a persoanei, carnea doar le îmbracă și e mereu schimbătoare. Același lucru l-a făcut sfântul Francisc. Printre atâția "reformatori" care au dezbinat Biserica, sfântul Francisc este modelul de "reformator" care o unește și mai mult, care privește ceea ce e esențial, ceea ce funcționează și nu ceea ce nu funcționează. El dorea ca toate sufletele să se mântuiască și făcea tot ce îi stătea în putere să se întâmple așa.

Ne-a vorbit apoi despre spiritualitatea "assisiană" pornind de la înțelesul numelui orașului Assisi, care este un "A..." urmat de un dublu "Si! Si!", un "Da" întărit, ceea ce reprezintă generozitatea, pe care, prin calea sărăciei aleasă de Francisc, ne deschide spre ceilalți fără rezerve.

Lumea poate și trebuie să fie văzută și din alt punct de vedere. Dincolo de ce se vede este un mister special, care trebuie văzut cu "ochiul lui Dumnezeu". Să-l lăsăm pe Dumnezeu să vadă prin noi și noi cu ajutorul lui să vedem lumea. Lumea este caracterizată de superficialitate, dar noi trebuie să căutăm capacitatea de a pătrunde realitatea cu ochii curați ai lui Adam, acel Adam care încă nu făcuse experiența păcatului. După aceste cuvinte, am continuat sfânta Liturghie, rugându-ne și cântând împreună, preamărindu-l pe Dumnezeu.

Am ascultat apoi câteva cuvinte despre viața sfântului Francisc și despre basilica pe care urma să o vizităm. În acest sens, ghid ne-a fost pr. Ciprian Ban, OFMConv. "Francisc, spunea părintele Ciprian, a încercat să imite întru totul viața lui Isus. Suferința lui Isus, prin stigmatele primite, a devenit suferința lui Francisc, sărăcia, ascultarea față de voința Tatălui și curăția au devenit căi pe care se ajunge mai ușor la mântuire". Ne-a explicat apoi cum a fost construită bazilica; cum un "strat-etaj", datorită numărului mare de pelerini, l-a recerut pe celălalt. Așa s-a ajuns la trei "bazilici".

După ce am trăit o dimineața atât de intensă, a venit și momentul mult așteptat al prânzului, în care fiecare a "savurat" ceea ce a adus de acasă sau ceea ce au adus alții de acasă. Am împărtășit împreună și acest moment, dupa care am vizitat propriu-zis Bazilica "Sfântul Francisc" și apoi Bazilica "Sfânta Clara". Ultima oprire a fost Basilica "Santa Maria degli Angeli", unde se află bisericuța Porțiuncula, singura "biserică în biserică". Pe poarta Porțiunculei, ca semn al indultului special primit din partea papei, în ceea ce privește indulgența plenară care se poate obține aici, mai ales pe 2 august, se găsește scris: "Aceasta este poarta cerului", aceasta și pentru faptul că Francisc își dorea ca toți oamenii să ajungă în cer.

Fiecare dintre noi a învățat multe în acestă zi, iar la întoacerea acasă a purtat cu sine ceva special; un gând pozitiv, un souvenir, o hotărâre bună etc. Întâlnirea cu un sfânt nu te lasă neschimbat. Viața sfântului Francisc ne poate învăța multe pentru a ne trăi și noi viața cât mai bine. La sfârșit, întorcându-ne spre Roma, cu toții am mulțumit părintelui Isidor Iacovici, promotorul acestui eveniment deosebit, pentru darul făcut și l-am asigurat că în ceea ce ne privește, vom căuta să rămânem mereu aproape de Cristos și de Biserica lui.

Iar gândul care ne-a pătruns pe toți a fost fără îndoială acela de a ne reîntoarce și cu altă ocazie în frumosul și liniștitul oraș al păcii, Assisi.

Tuturor, "Pace și bine!"

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 iunie: Assisi: Tinerii din Roma pe urmele sfântului Francisc


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat