Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Celebrarea hramului și sfințirea mozaicului cu sfinții Petru și Paul

Alături de multiplele semnificații solemne de aniversare, pe care le-a avut anul acesta sărbătoarea sfinților Petru și Paul, pentru credincioșii din Parohia Vaslui s-au adăugat bucuria sărbătoririi hramului bisericii și a sfințirii noilor imagini în mozaic ale sfinților protectori ai comunității, în prezența Preasfințitului Aurel Percă, a autorităților locale și a numeroși oaspeți și prieteni, la 29 iunie 2011.

Celebrarea solemnă a sfintei Liturghii a hramului, de la ora 18.00, a început cu întâmpinarea oficială și în același timp plină de căldură a păstorului, primit cu pâine și sare, cântec, flori și multă bucurie radiind de pe chipul tuturor credincioșilor.

Biserica îmbrăcată în sărbătoare a strălucit în mod deosebit anul acesta datorită celor două imagini în mărime naturală, realizate în tehnica mozaicului și a fuziunii, pictate de către firma Artgeorgies din Iași.

La predică, Preasfințitul Aurel Percă a dat viață chipurilor încrustate în sticlă și în culoare, conducându-ne prin viața celor doi mari apostoli și invitându-ne să recunoaștem în mărturia vieții și a martiriului lor invitația la viața de sfințenie de care are atâta nevoie lumea de astăzi.

La sfârșitul sfintei Liturghii, imaginile, realizate prin contribuția credincioșilor, dar și a binefăcătorilor, au fost sfințite conform ritualului Bisericii, pentru a fi cinstite și venerate, "nu fiindcă se crede că există în ele o putere dumnezeiască pentru care sunt cinstite", ci, "pentru că cinstirea ce li se acordă are în vedere chipurile pe care le reprezintă" (Conc. Tridentinum, Sess. XXV; DS, 1823). Căci imaginile îi readuc pe Isus Cristos și pe sfinții pe care ele îi reprezintă, nu doar în amintirea credincioșilor, ci, într-un anume fel, chiar în fața lor. "Căci cu cât sunt prezentați mai des prin imagini simbolice, cu atât cei care le contemplă se înalță mai mult spre amintirea și căutarea celor de la începuturi" (Ritualul Binecuvântărilor, 985).

În încheierea celebrărilor a luat cuvântul reprezentanta Consiliului Pastoral, pentru a exprima simțămintele deosebite pe care le trezește în credincioși venerarea noilor imagini, pentru a-i mulțumi Preasfințitului Aurel Percă și a-l felicita cu ocazia aniversării preoției și pentru a transmite Preasfințitului Petru Gherghel salutul și darul comunității cu ocazia sărbătorii patronului și al aniversării preoției.

Întreaga sărbătoare a stat sub semnul bucuriei și al gratitudinii. Celebrarea hramului exprimă înainte de toate bucuria comuniunii și a apartenenței credincioșilor la această comunitate mică, dar vie. În același timp celebrarea a fost și momentul exprimării gratitudinii și a recunoștinței pentru Providența divină, care a inspirat și a făcut posibilă realizarea mozaicurilor, pentru mijlocirea sfinților Petru și Paul care veghează cu grijă la binele parohiei, pentru binefăcători și pentru toți cei implicați activ în organizarea sărbătorii.

Pr. Bogdan Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Vaslui: Celebrarea hramului și sfințirea mozaicului cu sfinții Petru și Paul


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat