Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Moment de rugăciune pentru preoți

Miercuri, 29 iunie 2011, în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, în biserica romano-catolică din Botoșani credincioșii s-au rugat pentru Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea și pentru toți aceia care au primit preoția sacerdotală. Momentul de rugăciune a constat în rugăciunea sfântului Rozariu, care a început cu o scurtă meditație despre preoție.

"În fiecare sat sau oraș creștin există un om care nu-și aparține sieși, ci celorlalți; care ia pruncul nou-născut de la sânul mamei sale și nu-l părăsește nici chiar în preajma mormântului; care binecuvântează și sfințește leagănul, nunta, agonia și sicriul.

Un om pe care copiii se obișnuiesc să-l îndrăgească; un om căruia și necunoscuții îi zic "părinte" și la picioarele căruia creștinii își dezvăluie tainele ce le apasă sufletele.

Un om care, prin starea sa, este mângâietorul nenorocirilor sufletului și trupului, mijlocitor obligat între sărăcie și bogăție și căruia bogatul și săracul îi bat, pe rând, la ușă: bogatul, pentru a-și lăsa milostenia, în ascuns, săracul, pentru a o primi fără să se umilească.

Un om care nu aparține nici unei clase sociale și, totuși, este în aceeași măsură al celor de jos, prin viața sa săracă, și al celor de sus, prin educația, știința și noblețea pe care i le dau religia iubitoare de oameni.

Un om, în sfârșit, care știe multe, care are dreptul să vorbească și al cărui cuvânt cade de sus asupra minților și asupra inimilor, cu toată autoritatea unei misiuni dumnezeiești.

Este omul cel mai iubit și mai neînțeles; cel mai căutat și cel mai respins.

Este persoana cea mai criticată, deoarece trebuie să întărească prin exemplul său autenticitatea mesajului.

Este fratele universal, a cărui misiune este numai aceea de a sluji fără a pretinde nimic.

Dacă este sfânt, îl ignorăm, dacă este mediocru, îl disprețuim.

Dacă este generos, îl exploatăm; dacă este omul interesului, îl criticăm.

Dacă avem nevoie, alergăm la el; dacă ne merge bine, îl uităm.

Și numai când ne va fi luat, vom înțelege cât ar fi de necesar și de scump."

A urmat apoi prezentarea intenției generale pentru care ne-am rugat: "Oferim astăzi, în Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, rugăciunea Sfântului Rozariu pentru toți aceia care au primit preoția sacerdotală. Pentru Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, pentru episcopul nostru Petru și episcopul auxiliar Aurel, pentru părintele paroh și pentru toți preoții de pe întregul pământ, cei care, zi de zi, lucrează cu dragoste și devotament în via Domnului. Într-un chip deosebit ne rugăm pentru preoții care astăzi au fost sfințiți în catedrala de la Iași, pentru ca bunul Dumnezeu, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, să le dăruiască tuturor sănătate, putere, tărie și har pentru a conduce turma care le este încredințată spre casa Tatălui."

Treptat, fiecare mister al rozariului a fost precedat de o intenție și o rugăciune specială, astfel:

- Primul mister de slavă, pentru Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, care aniversează 60 de ani de preoție. Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, dă-i lumină și putere în misiunea de păstor al Bisericii, ajută-l să conducă barca lui Petru prin furtunile încercărilor vieții, cu mare încredere în tine și cu atenție la semnele timpului, să propovăduiască prin cuvinte și fapte evanghelia ta și să-ți pregătească un popor sfânt.

Ocrotește-l de orice rău, binecuvântează tot ce întreprinde spre binele Bisericii tale și dă-i harul ca să fie pentru întreaga sa turmă adevărat păstor și părinte, iar pentru cei din afara Bisericii, martor al iubirii tale mântuitoare.

- Al doilea mister de slavă, pentru Preasfințitul episcop Petru Gherghel, care aniversează 46 de ani de preoție.

Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, dăruiește-i sănătate și putere, binecuvântează-i munca de păstor și ajută-l să aducă pentru toți cei încredințați păstoririi sale jertfa de laudă a noului legământ.

Ajută-l ca, făcându-se pildă vie de sfințenie pentru turma ce i-a fost încredințată, să primească răsplată de la păstorul suprem, Isus Cristos, Domnul nostru, care și-a dat viața pentru oițele sale.

- Al treilea mister de slavă, pentru părintele paroh, Iosif Gherghelaș, care aniversează 27 de ani de preoție.

Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, ajută-l să te slujească pe tine și poporul tău cu demnitate și cu devoțiune, în curăție și cu o conștiință dreaptă. Dăruiește-i păstorului nostru înțelepciune și bunătate, ca să fie, pentru cei răniți de păcat, un adevărat medic sufletesc.

- Al patrulea mister de slavă, în cinstea minunatei Înălțări a Sfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer, pentru preoții nou sfințiți astăzi, în catedrala de la Iași și peste tot în lume.

Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, dă-le celor ce ți s-au consacrat harul să tindă mereu spre perfecțiunea iubirii și astfel să fie imbold spre sfințenie pentru frații lor. Desăvârșește-i în sfințenie pe toți aceia cărora le-ai împărtășit astăzi darul slujirii preoțești și binecuvântează munca lor.

Dă-le preoților nou sfințiți harul ca, oferind jertfa euharistică, victima fără pată, să-și ofere propria lor ființă în slujirea ta și a fraților lor.

- Al cincilea mister de slavă, pentru toți preoții din lume.

Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, te rugăm înflăcărează pe toți aceia care au primit ministerul sacerdotal cu râvnă pentru iubirea și preamărirea ta, de asemenea, pe toți misionarii și pe toți cei care vestesc Cuvântul tău divin.

Ajută-i pe preoții tăi ca, prin strădania lor, să contribuie la dezvoltarea spirituală a societății și fă ca împărțitorii tainelor tale să fie la înălțimea chemării lor.

Dă-le harul, ca înflăcărați de râvna sfântă, să scape sufletele de puterea celui rău și astfel să-i conducă pe toți la Inima ta, acolo unde ei doresc să te preamărească în veci. Amin.

Ocazia de rugăciune a fost una deosebită, mai ales prin aceea că am înțeles că rugăciunea pentru preoți nu ar trebui să se constituie într-un eveniment sau un răspuns la o invitație - așa cum a fost în acest an scrisoarea pastorală "Chemare specială la rugăciune și adorație" a Preasfințitului episcop Petru Gherghel, ci ar trebui să devină o practică zilnică a fiecăruia dintre noi, pentru că, așa cum spunea sfântul Ioan Maria Vianney, "Preoția este iubirea Inimii lui Isus!"

Cristina Roșu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat