Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Conferința "Formarea teologico-filosofică astăzi"

Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" a Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a organizat miercuri, 1 iunie 2011, începând cu ora 17.00, o sesiune științifică în cadrul căreia a fost prezentată conferința "Formarea teologico-filosofică astăzi" susținută de către conf. univ. dr. Alexander Baumgarten.

Pe parcursul conferinței a fost subliniată exigența unei formări teologico-filosofice autentice în societatea actuală. Realitatea de la care trebuie să pornim când dorim să studiem filozofia și teologia o reprezintă tocmai ceea ce ne este dat în experiență sau ceea ce avem la dispoziție, fiind necesare totodată resursele determinate, "scufundarea în cultură", studiul aprofundat, racordarea la spiritul originar, precum și conștientizarea raportului dintre teologie și filozofie.

Accentuând importanța deschiderii față de cultura medievală, în contextul promovării și dezvoltării studiului în cadrul facultății noastre, conferențiarul a afirmat că se impune ca fiind o necesitate faptul de a "produce" sursele necesare realizării acestei inițiative, surse care constau, într-o primă etapă, tocmai în traducerea în limba română a scrierilor originale ce aparțin tradiției filozofico-teologice franciscane. Însoțite de studii competente îndreptate asupra acestora, vor putea crea împreună posibilitatea ca teologia și filozofia franciscană să poată "vorbi" într-o formă accesibilă omului și culturii românești actuale.

După susținerea conferinței a avut loc, pe marginea argumentelor prezentate, un dialog dinamic cu auditoriul constituit din profesori și studenți ai institutului, în final rămânând deschise premisele unei colaborări fructuoase cu domnul conf. univ. dr. Alexander Baumgarten, cât și între Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" din cadrul institutului nostru și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj.

Baumgarten Alexander s-a născut la data de 16 octombrie 1972 în București. Studiile sale cuprind licența în filosofie (1995), master în filosofie (1996), licență în filologie clasică (1997) la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj, doctor în filosofie (2000) al Universității din București. A publicat numeroase volume conținând tratate ale filosofiei antice și medievale, cu comentarii și aparat critic, studii, recenzii și traduceri din autori greci și latini în volume și reviste de specialitate. Actualmente este conferențiar universitar, șef al Catedrei de Istoria Filosofiei Antice și Medievale și cancelar al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat