Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano și Ladispoli: Prima sfântă Împărtășanie

Duminică, 15 mai 2011, comunitățile catolice românești din Ladispoli și Cesano (Italia) au trăit mari emoții alături de cei 10 copii care l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

După un an de pregătire și aprofundare, 5 dintre acești 10 copii care locuiesc în Ladispoli (patru băieți și o fetiță), vineri, 13 mai, au primit pentru prima dată iertarea lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii. Ceilalți 5 copii, care locuiesc în zona Cesano (patru băieți și o fetiță), s-au bucurat de primirea iertării prin sacramentul Spovezii, sâmbătă, 14 mai. Era foarte interesant de văzut bucuria și emoțiile pe care le aveau acești copilași, bine știind că după spovadă li s-au iertat toate păcatele și aveau sufletul curat, motiv pentru care se și simțeau precum îngerii din cer.

Sfânta Liturghie din Ladispoli, de la ora 9.15, din biserica "San Giovanni Battista", a fost celebrată de pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități catolice românești, la care au concelebrat pr. Toni-Mihăiță Cântaciu și pr. Romeo Neculai, iar pr. Anton Damian a oferit ocazia de spovadă celor care doreau să se împace cu Dumnezeu.

Sărbătoarea primei sfinte Împărtășanii, la Cesano, a fost tot duminică, 15 mai, în biserica "San Sebastian", cu începere de la ora 16.00. Jertfa euharistică a fost celebrată de pr. Adrian Chili, păstorul acestei comunități catolice românești, la care au concelebrat pr. Anton Damian si pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, iar pr. Romeo Neculai a stat în scaunul de spovadă.

Când toate erau pregătite, însoțiți de cântecul "Fericită-i ziua aceasta", cei zece copii au fost prezentați la altar de către părinții lor, fiecare dintre ei oferind Domnului la altar un crin alb, semn al curățirii sufletului lor și al dorinței de a se apropia de acum și ei de altarul Domnului, dar mereu cu sufletul curat, pentru a putea primi și ei trupul și sângele lui Cristos.

Programul după care au decurs aceste două celebrări a fost aproximativ asemănător. Deoarece pentru acești 10 copii era o zi de mare sărbătoare, unul dintre ei, la începutul celebrării, a dorit să sublinieze, printr-o poezie, dorința puternică de a-l primi de Isus în sfânta Împărtășanie, precum și faptul că ei s-au pregătit pentru aceasta printr-o spovadă bună.

Acești copilași, prin cântecele "Fericită-i ziua aceasta", "Sunt copil Isuse" și "Cât de fericiți suntem", s-au alăturat corului și instrumentelor muzicale pentru ca împreună să-i dea slavă celui ce vine mereu pe altarele noastre ca hrană pentru suflete. Tot ei au fost aceia care au intonat lecturile sfinte și au prezentat Domnului intențiile de la rugăciunea credincioșilor.

În cuvântul de învățătură, pr. Adrian a dorit să sublinieze importanța tuturor sacramentelor, dar în special aceste două sacramente primite de acești copilași pentru prima dată, dându-l ca exemplu pe sfântul Dominic Savio. Pe lângă sfințenia și comportamentul deosebit pe care l-a avut acest sfânt, pr. Chili a dorit să sublinieze propunerile pe care le-a făcut Dominic Savio înaintea altarului, în ziua în care a primit și el pentru prima dată sfânta Spovadă și sfânta Împărtășanie. A făcut patru propuneri și anume: 1. "Mă voi spovedi foarte des și mă voi împărtăși ori de câte ori confesorul îmi va permite; 2. Vreau să sfințesc zilele de sărbătoare; 3. Prietenii mei vor fi Isus și Maria; 4. Mai bine moartea decât păcatul".

Imediat după predică, acești copilași având o lumânare aprinsă în mână, în amintirea Botezului primit, au dorit să facă mărturisirea de credință și să-l asigure pe păstorul lor că-și mărturisesc credința în Isus Cristos și că-și reînnoiesc făgăduințele făcute de părinții și nașii lor la sfântul Botez. Moment destul de emoționat să-i fi văzut pe acești copii cum erau luminați de această lumânare și de curajul și bucuria cu care și-au manifestau credința.

Prin darurile prezentate Domnului la sfântul altar, copiii au dorit să sublinieze că Isus vine pe altarele noastre sub chipul pâinii și al vinului, dar că noi trebuie să ne lăsăm luminați și transformați de el.

După ce pentru prima dată copii l-au primit ca oaspete în sufletele lor pe Isus, în sfânta Împărtășanie, un copil a recitat o poezie de mulțumire, în numele tuturor, în care i-au promis lui Isus că vor încerca să-și îndeplinească bine îndatoririle lor și se vor strădui să-l primească tot mai des pe Isus în sufletele lor.

Această zi de sărbătoare ne-a făcut pe noi toți să trăim cu adevărat o zi a "euharistiei", deoarece ne-am reamintit cu toții de emoțiile din ziua primei noastre sfinte Împărtășanii, iar un număr cât mai mare de credincioși au reușit și să se împărtășească la această celebrare.

Îi mulțumim Domnului pentru că nu a încetat să ni se dăruiască în sfânta Împărtășanie și-i cerem să ne întărească în fiecare zi a vieții noastre.

Pr. Adrian Chili

Imagini de la aceste evenimente au fost publicate de pr. Adrian Chili:
- picasaweb.google.com/104351054955047468409/LADISPOLISfantaImpartasanie15052011
- picasaweb.google.com/104351054955047468409/CESANOPrimaSfantaImpartasanie15052011


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat