Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Duminica Vocației

Duminica a IV-a din Timpul Pascal, cunoscută și sub denumirea de "Duminica Bunului Păstor" sau "Duminica Vocației", este ziua în care Biserica meditează asupra darului vocației, pe care îl primește fiecare creștin. Această zi este destinată rugăciunilor pentru vocații, în special pentru vocațiile la sfânta Preoție și la viața consacrată.

Toate vocațiile îl au ca ideal pe Isus, care afirmă că el este poarta oilor, adică prin el, cei care îi ascultă chemarea ajung la mântuire; Isus se prezintă ca punct de referință continuă pentru libertatea și protecția oilor. Trecând în mod continuu prin el, trăind diferitele evenimente ale zilei sub ochii săi, primim de la el mântuire și hrană pentru viața noastră. Aceste gânduri au însuflețit și comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a dorit să sărbătorească cea de-a XLVIII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, arătând darul prețios pe care îl aduce fiecare vocație Bisericii.

Acest lucru a fost evidențiat la sfânta Liturghie solemnă, celebrată în capela Institutului, duminică, 15 mai 2011, unde, în cadrul predicii, părintele Eduard Soare a amintit necesitatea raportării fiecărui creștin la Isus. Nimeni nu este exclus de la comuniunea cu Bunul Păstor, ci toți sunt chemați, conform stării lor de viață, să-l urmeze pe Isus și să devină mesagerii iubirii sale, trecând prin "poarta" sacramentelor, lăsate de Mântuitorul pentru desăvârșirea acelora care vor crede în el.

În cadrul ofertoriului au fost prezentate o tăviță cu două inele (simbol al fidelității și unității conjugale care trebuie să existe între soții creștini), o stolă (semnul puterii preoțești), un exemplar din "Carta, Statutele și Regulamentul Institutului Teologic Romano-Catolic «Sfântul Iosif» din Iași" (cartea de căpătâi care precizează liniile de formare pentru viitorii preoți diecezani), un exemplar din "Sfintele Evanghelii" - adevărate "îndreptare" pentru o viață cât mai conformă cu cea a lui Cristos, și un Rozariu, care ne-a amintit de profunzimea rugăciunii, mai ales că această sărbătoare se celebrează în acest an în timpul lunii mai, în care Biserica ne propune spre meditare exemplul de viață și de credință al Sfintei Fecioare Maria. La acest moment au fost implicați doi seminariști, o persoană consacrată și o familie.

După sfânta Liturghie, începând cu ora 11.30 s-a desfășurat finala Campionatului de fotbal din cadrul Institutului. Pentru obținerea mult-râvnitului titlu s-au "luptat" echipele anilor II și IV. Meciul a "antrenat" și emoțiile "suporterilor", care i-au încurajat pe jucători. Partida s-a încheiat cu victoria echipei anului II, dar nici membrii echipei care nu a câștigat nu au fost uitați, fiind apreciat jocul și mai ales atitudinea de fair play de care au dat dovadă.

Ora 15.00 a reunit comunitatea institutului în fața preasfântului sacrament, unde am avut ocazia de a ne apropia de Isus, care ne-a chemat să mergem în secerișul Bisericii sale. La acest moment seminariștii au avut din nou ocazia să aprofundeze câteva gânduri despre Isus, Bunul și Adevăratul Păstor, care cheamă fiecare oiță pe nume și o poartă cu iubire la staulul împărăției cerești, dar și despre răbdare, acea virtute care măsoară maturitatea și calitatea vocației. Seminariștii s-au rugat sfântul Rozariu pentru ca părinții să conștientizeze importanța dimensiunii educaționale în cadrul familiei.

Seara ne-a adus un moment deosebit pentru inimă și suflet, institutul oferind, începând cu ora 18.00, un concert de muzică sacră, susținut de Ansamblul "Musica sacra" al catedralei "Sfântul Iosif" din București. La acest concert au participat și credincioși din Iași. Au fost executate lucrări de A. Vivaldi, G. Caccini, G. Frescobaldi, J.S. Bach, G.F. Händel, W.A. Mozart. Au interpretat în manieră cu totul excepțională Anușca Veronica (soprană), Adrian Buciu (flaut) și Andrei Costea (chitară), sub conducerea dirijorală a domnului conf. univ. dr. Marcel Octav Costea, care a asigurat și acompaniamentul la orgă. Evenimentul a fost prezentat de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, care a precizat că acest concert este oferit ca un omagiu pentru papa Ioan Paul al II-lea, ridicat de curând la cinstea sfintelor altare. Sfinția sa a mai spus că evenimentul cultural găzduit de institut vrea să fie un moment de comuniune spirituală și de recunoștință față de tot ceea ce face Providența divină pentru cei credincioși.

Fragmentele muzicale ne-au introdus în atmosfera somptuoasei muzici clasice și baroce, menite să amplifice misterul divinității contemplate cu ochii credinței.

Comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a avut ocazia de a medita mai profund asupra lui Cristos, izvorul și scopul oricărei vocații, icoana desăvârșirii ce trebuie atinsă de fiecare creștin. Să dea Bunul Păstor ca fiecare zi a vieții noastre să devină o mulțumire pentru darul chemării primite în folosul fraților și pentru edificarea trupului său mistic, care este Biserica!

Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Iași (ITRC): Duminica Vocației


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat