Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Admiterea la Seminarul Liceal Catolic "Sfântul Iosif" și Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"

Seminarul Liceal Catolic "Sfântul Iosif" Bacău are ca scop dezvoltarea vocațiilor la sfânta Preoție printr-o formare spirituală adecvată și printr-o pregătire umanistă și științifică la nivelul cerințelor actuale ale societății.

Pentru a oferi tinerilor care simt chemarea la sfânta Preoție, posibilitatea de a discerne, de a aprofunda și a maturiza darul vocației, se va organiza și în acest an examenul de admitere în clasa a IX-a, la Seminarul din Bacău.

Deoarece opțiunile pentru Seminar sunt din ce în ce mai puține, în planul de școlarizare, s-a solicitat și s-a aprobat, pentru anul școlar 2011-2012, o clasă cu 30 locuri, profil teologic. În 2010 au fost 30 de locuri disponibile, însă s-au prezentat 25 de candidați.

Conducerea Seminarului face un apel către preoții parohi să susțină activitatea vocațională convinși fiind că viitorul Bisericii locale depinde de străduința preoților din parohii de a descoperi și îndruma pe cei care primesc darul vocației.

Mai sunt locuri disponibile în clasa a X-a, a XI-a și a XII; prin urmare, dacă sunt tineri care în momentul de față urmează un liceu și doresc să meargă la seminar, pot fi transferați.

Deoarece opțiunile pentru Liceul Catolic au fost în fiecare an mult mai multe decât numărul de locuri, pentru anul școlar 2011-2012 s-a cerut și s-a aprobat patru clase (120 de locuri): 2 clase profil umanist - științe sociale și 2 clase profil real - matematică - informatică. Este pentru prima dată când se organizează patru clase pentru a da o șansă și acelor elevi care nu au avut posibilitatea unei pregătiri foarte bune în școala generală și ca atare au medii mai mici. Anul trecut, ultimele medii cu care s-a intrat au fost: 7,68 - profil științe sociale și 7,56 - profil matematica-informatica.

Preoții parohi sunt rugați să-i îndrume pe absolvenții claselor a VIII-a - băieți și fete - spre Colegiul Național Catolic din Bacău, unde pot beneficia atât de o pregătire intelectuală foarte bună cât și de o formare umană și spirituală și de o educație aleasă!

Pr. dr. Anton Săboanu

*

Admiterea la Seminar:

În conformitate cu planul de școlarizare aprobat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în anul școlar 2011-2012 va fi o clasă - 30 de locuri.

Înscrierile se fac în perioada 27 - 31 mai 2011, la sediul Seminarului Liceal "Sf. Iosif" (Calea Moldovei, nr. 233), între orele 9.00-17.00. Se pot înscrie absolvenții de gimnaziu care nu au împlinit vârsta de 18 ani și care au media minimum 9 la purtare. În data de 24 mai școlile gimnaziale au obligația să elibereze anexele fișelor de înscriere absolvenților care doresc să participe la probele de aptitudini.

Candidații vor susține probele de aptitudini - scris și oral - în ziua de 1 iunie 2011, ora 9.00, la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" - Bacău.

Afișarea rezultatelor va fi la 4 iunie 2011.

Rezultatele la probele de aptitudini nu sunt rezultate finale: după încheierea anului școlar, absolvenții clasei a VIII-a, inclusiv cei care s-au înscris la noi și au susținut și promovat probele de aptitudini, vor susține testele naționale urmând ca în data de 28 iunie 2011 să fie actualizate listele în funcție de notele de la evaluarea națională și media claselor V-VIII și să fie afișate rezultatele finale.

În data de 30 iunie 2011, candidații care nu vor fi admiși își vor ridica dosarul și se vor putea înscrie la o altă școală.

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele acte:

- fișa de înscriere tip - cea pentru proba de aptitudini - se eliberează de școala de proveniența și va fi dusă înapoi după probele de aptitudini, completata cu notele obținute și ștampilată de conducerea seminarului;

- certificat de naștere în original și copie xerox;

- fișa medicală în original

- declarație din partea candidatului și a părinților acestuia că au luat la cunoștință de Regulamentul de ordine interioară și că sunt de acord să îl respecte - se va completa în momentul înscrierii.

- caracterizare din partea preotului paroh.

*

Tematica pentru probele de aptitudini pentru candidații la Seminar.

Mica Biblie

1. Dumnezeu - creatorul lumii (zilele creației, crearea omului)

2. Păcatul primilor oameni - consecințe

3. Perpetuarea păcatului (Cain și Abel, turnul Babel, potopul)

4. Abraham - părintele creației (chemarea lui Abraham, încercarea credinței acestuia prin jertfirea lui Isaac, făgăduința primită de la Dumnezeu)

5. Istoria lui Iosif, fiul lui Iacob

6. Chemarea lui Moise (nașterea și copilăria, eliberarea poporului ales din Egipt, legământul de pe Sinai)

7. Viața și activitatea lui Ioan Botezătorul (vestirea și nașterea lui, botezul Domnului, moartea lui Ioan Botezătorul)

8. Nașterea și copilăria lui Isus (Buna Vestire, nașterea Domnului, prezentarea la Templu, închinarea magilor, fuga în Egipt, viața la Nazaret)

9. Parabola fiului risipitor

10. Parabola samariteanului milostiv

11. Cina cea de taină (pregătirea Cinei, spălarea picioarelor ucenicilor, instituirea Sf. Euharistii)

12. Procesul și moartea lui Isus (prinderea lui Isus în Grădina Măslinilor, judecata, patima, răstignirea, îngroparea lui Isus)

13. Învierea și înălțarea la cer a Domnului nostru Isus Cristos

14. Coborârea Duhului Sfânt și viața primelor comunități creștine

15. Convertirea sfântului Paul

Bibliografie: Mica Biblie - Istoria sacră a Vechiului și Noului Testament, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Catehism

1. Despre Simbolul Credinței

2. Despre Poruncile lui Dumnezeu

3. Despre Poruncile Bisericii

4. Despre Sacramente

5. Despre Rugăciune

6. Despre păcat

7. Despre virtuți

Rugăciunile cele mai importante

Bibliografie: Catehismul Romano-Catolic (Catehismul Mic), Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

* * *

Admiterea la Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif" din Bacău

Pentru anul școlar 2011-2012 au fost aprobate 4 clase - 30 de locuri/clasă; 2 clase profil matematică - informatică, 2 clase profil științe sociale.

Candidații la Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif" din Bacău vor proceda asemenea tuturor elevilor care participă la repartiția computerizată. Totuși, având în vedere specificul școlii noastre, li se recomandă ca în perioada 30 iunie - 5 iulie 2011, între orele 9.00 - 15.00, să se prezinte la sediul din Calea Moldovei, Nr. 233, însoțiți de unul dintre părinți, pentru a li se prezenta Regulamentul de Ordine Interioară și exigențele școlii.

Candidații care sunt din județul Bacău vor depune Fișa de înscriere la centrul la care este repartizată școala pe care au absolvit-o, trecând la prima opțiune codul care este alocat colegiului, iar cei care provin din alte județe vor completa fișa în momentul înscrierii și o vor depune la unul din centrele din Bacău ce va fi stabilit de ISJ.

Codurile sunt următoarele:

- filiera teoretică, profil uman, specializare științe sociale - Cod 225 - anul trecut, ultima medie a fost 7,68;

- filiera teoretică, profil real, specializare matematică-informatică - Cod 226 - anul trecut, ultima medie a fost 7,56;

Recomandăm insistent elevilor ca după prima opțiune la Colegiul Național Catolic să treacă în Fișa de înscriere cât mai multe opțiuni la alte licee din Bacău - inclusiv cei care vin din alte județe - pentru a fi siguri că vor intra în repartiția computerizată.

Repartiția computerizată se va face în data de 12 iulie 2011, iar afișarea rezultatelor în 13 iulie 2011.

Depunerea dosarelor candidaților admiși în urma repartiției computerizate se va face în perioada 15 iulie - 25 iulie 2011, la secretariatul din Calea Moldovei, 233. Cei care nu-și depun dosarul în această perioadă pierd locul repartizat.

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele acte:

- cerere de înscriere

- carte de identitate ( dacă este cazul ) și certificat de naștere (original și copie legalizată);

- fișa medicală (original);

- foaia matricolă pentru clasele V-VIII ( cu calculul mediei generale )

- adeverință cu notele și media generală obținute la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a;

- declarație din partea candidatului și a părinților acestuia că au luat la cunoștință de Regulamentul de ordine interioară al liceului și că sunt de acord să îl respecte - se va completa în momentul înscrierii.

Informații suplimentare la telefoanele: 0234/550468; 0234/550469; 0234/574513.

* * *

Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif"
Calea Moldovei, 233
600353-Bacău
Tel. Seminar: 0234/550468
Tel. director: 0234/574513; 0234/579642


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat