Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic-Moldova: Campus pascal

În perioada 13-15 mai 2011, un grup de tineri de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" împreună cu un grup de tineri din Parohia Târgu Ocna și cu tineri din alte localități, au organizat în stațiunea Slănic Moldova, la pensiunea "Sara", un campus pascal cu tema "În luptă nu suntem singuri".

Campusul a început cu un simpatic joc de cunoaștere după care a urmat vizionarea unui film "Originea păcatului și consecințele acestuia" menit să provoace și să orienteze atenția participanților asupra temei. Acest moment s-a încheiat cu rugăciuni în jurul lumânării pascale și pentru că era 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima, fiecare a scris o intenție de rugăciune către Sfânta Fecioară, căreia ne-am încredințat cu toții. Seara s-a încheiat cu jocuri și momente de bună dispoziție.

A doua zi dimineața a existat o întâlnire de formare în care părintele capucin Romeo Horvat a accentuat faptul că "avem nevoie de virtuți înalte pentru a putea vâsli viețile noastre bătute de valuri", explicând cât de importante sunt pe drumul vieții virtuțile umane și spirituale ca rugăciunea, adorația, sfânta Liturghie, devoțiunea către Sfânta Fecioară Maria, răbdarea, curajul, speranța, prietenia adevărată, simțul umorului... și cât de mult poate ajuta starea noastră sufletească o plimbare în mijlocul naturii.

Așadar, după sfânta Liturghie și prânz, după răcorirea cu apa izvoarelor de la poalele muntelui, cei 33 de tineri au parcurs traseul "300 de scări" din stațiunea Slănic Moldova urmând ca la întoarcere să aducă cu ei un obiect simbol pe care să-l ofere seara la momentul de adorație a preasfântului sacrament.

În ultima zi, înainte de sfânta Liturghie, tinerii au fost invitați la un moment de lectio divina. Meditarea personală și în grupuri mici, asupra fragmentului de evanghelie specifice Duminicii Bunului Păstor, i-a ajutat să descopere chipul milostiv a lui Isus și să privească cu alți ochi sfânta Scriptură și propria lor viață.

Din bilețelele scrise cu impresii la sfârșit de campus citez:

"Organizatorii campusului au știut să ofere momente recreative tineretului și să-i facă să se roage" (anonim)

"Mi-a plăcut momentul de adorație de sâmbătă seara, a fost un moment în care nu era prezent în viața mea decât Isus" (Diana)

"Mi-a plăcut adorația. Cu toate că eram foarte obosită, am descoperit că Isus îți transmite o stare de liniște, îți demonstrează cât de mult te iubește și îl simt alături de mine. Știu că nu mă va părăsi niciodată" (anonim)

"În aceste trei zile am simțit că «îmi reîncarc bateriile»" (anonim)

"Experiența trăită în acest campus a fost cu adevărat uimitoare. Am avut timpul și dispoziția necesară pentru a lua inițiativa unei noi schimbări în viața mea, pentru alegerea noului stil de viață și pentru viitorul meu. Momentele trăite aici îți liniștesc spiritul și îți întăresc credința" (anonim)

"În acest campus am învățat că viața este atât de scurtă încât trebuie să prețuim mai mult toate frumusețile pe care ni le-a dat Dumnezeu" (anonim)

"Acest campus m-a ajutat să discern vocația mea și în ce mod mă cheamă Dumnezeu să-l slujesc. Mulțumesc pentru tot" (anonim).

Noi, tinerii, mulțumim părintelui Romeo pentru că în timpul acestui campus și-a făcut timp pentru fiecare dintre noi, ne-a ascultat dificultățile vieții, ne-a spovedit și ne-a îndrumat spiritual.

Mulțumim surorilor Congregației "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, de la Târgu Ocna pentru că s-au implicat și au încurajat inițiativele tinerilor și colaborarea dintre aceștia.

Andrei Afilipoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 mai: Slănic-Moldova: Campus pascal


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat