Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spania: Hramul comunităților catolice române

În perioada 1-15 mai 2011, cele trei comunități catolice române din Spania, Zaragoza, Lleida și Madrid au sărbătorit-o pe patroana lor, Sfânta Fecioară a Unității.

După ce cu o duminică înainte unii dintre noi s-au alăturat comunității din Zaragoza pentru a o sărbători pe Maica Unității, duminică, 8 mai, ne-a venit și nouă rândul, celor din Lleida, să ne îmbrăcăm fizic și sufletește pentru marea noastră sărbătoare. Parcă și orașul s-a pregătit de sărbătoare: pe străzi o ambianță festivă, deoarece anul acesta hramul a coincis cu zilele orașului, pus sub ocrotirea sfântului Anastasiu.

După o ploaie intensă și purificatoare, a ieșit soarele și ne-a adunat pe toți în biserica "San Juan" pentru a o cinsti pe mama noastră. Alături de păstorul nostru, părintele Adrian Burcă, au participat și alți preoți români: părintele Leonard Diac, inițiatorul acestei sărbători, aflat în prezent la Madrid, părintele Ionel Jicmon, de la Zaragoza și părintele Cristinel Antici, din România, aflat pentru câteva zile în Spania.

La predică părintele Jicmon ne-a îndemnat să rămânem uniți sub mantia sfintei Fecioare, să nu urmăm exemplul acelor persoane care, departe de casă, uită de biserică și de comunitate, și să îndepărtăm zidurile care ne separă de Mama noastră cerească. Solemnitatea celebrării a fost întregită de participarea corului, care, mai mult ca oricând, a cântat cu dăruire Sfintei Fecioare și lui Isus înviat.

Sărbătoarea a continuat apoi cu o agapă frățească, moment ideal de întâlnire și de comuniune. Adunați în curtea unei școli care ne-a deschis porțile, la fel ca în ultimii trei ani, ne-am bucurat împreună cu invitații noștri de bucatele tradiționale pregătite de gospodinele din Lleida, în sunetele muzicii populare interpretate de către o mică formație venită din România special pentru această ocazie. Ni s-au alăturat și câțiva reprezentanți ai autorităților locale, printre care consiliera pe teme de migrație și primarul orașului, care în ciuda agendei încărcate pe care o avea, a vrut totuși să fie alături de românii catolici în acest ceas de sărbătoare. Primarul a lăudat buna integrare a comunității noastre în oraș apoi a și dansat o horă alături de noi.

Ultima etapă a sărbătorii a avut loc duminică, 15 mai, la Madrid.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Lleida: Hramul comunității catolice române


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat