Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Bolnavului la Cacica și pelerinajul la Sighet

PS Petru Gherghel, însoțit de cei 15 diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și de câțiva preoți, au participat în zilele de 13 și 14 mai 2011 la două evenimente importante pentru Dieceza de Iași: celebrarea Zilei Bolnavului la nivel diecezan și pelerinajul de la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, locul unde se află înhumați episcopii martiri Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași, precum și episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu, morți în închisoarea din Sighet.

Din motive pastorale, în Dieceza de Iași, Ziua Bolnavului se aniversează la 13 mai. Cu această ocazie, la Cacica, s-a organizat un pelerinaj special pentru bolnavi. Liturghia solemnă a fost celebrată de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de el aflându-se mai mulți preoți din toate părțile diecezei.

Importanța acestui eveniment a fost subliniată și de către păstorul diecezei în cadrul omiliei; acesta a evidențiat faptul că, în opoziție cu ce se întâmplă în societate, locul pe care persoanele suferinde îl ocupă în Biserică este foarte important. Persoanele în vârstă care, pe lângă singurătate, au de îndurat boala, sărăcia și umilința, sunt de cele mai multe ori uitate de lume și mai ales de cei care au datoria morală să le ofere ajutor. Biserica este singurul loc unde aceste persoane găsesc răspunsul tuturor frământărilor și problemelor de zi cu zi. Pentru acești oameni nimic pe lume nu este prea mult, ei merită atenția, dragostea și respectul nostru. Tot în cadrul predicii a fost evocată și figura noului fericit Ioan Paul al II-lea, cel care a instituit Ziua Mondială a Bolnavului în anul 1992, pentru data de 11 februarie, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a aparițiilor de la Fatima.

Finalul celebrării i-a găsit pe toți cei prezenți în rugăciune, invocând mijlocirea fericitului Ioan Paul al II-lea pentru dobândirea de haruri, precum și binecuvântându-l pe Dumnezeu printr-o rugăciune specifică acestei sărbători.

După acestea, urmașul episcopului martir Anton Durcovici la cârma Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, împreună cu ceilalți însoțitori, s-au îndreptat spre Sighet, unde pe 14 mai, conform tradiției deja statornicite, au luat parte la pelerinajul de la Cimitirul Săracilor. La ora 9,30, din fața Memorialului Sighet, pelerinii au plecat în procesiune pe drumul până la cimitirul unde, în locuri necunoscute, își dorm somnul de veci episcopi, preoți, oameni de cultură și oameni politici. Aici ceremoniile au continuat cu sfânta Liturghie prezidată de PS Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba Iulia, alături de care au concelebrat numeroși episcopi și preoți.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Lucian a rostit un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat pe cei prezenți la o viață conformă cu învățătura și mărturia celor comemorați, deoarece "Isus Domnul a spus lumii pe față ce avea de spus. Adevărații slujitori ai cuvântului, a continuat Preasfinția sa, au vorbit societății în care trăiau, pe față. Aceasta a fost, și încă mai este, vina Bisericii noastre. Dar cel ce ne-a spus: și pe voi vă vor prigoni, ne-a mai spus că adevărul ne va face liberi. Aceasta este demnitatea Bisericii noastre. Așadar să prețuim moștenirea înaintașilor. Să prețuim mărturia lor. Să prețuim locul acesta, pentru a ne aduce aminte, întru vrednicia bunilor urmași". După aceasta PS Virgil Bercea a rostit, împreună cu toți participanții, rugăciunea pentru beatificarea episcopilor morți în închisorile comuniste.

Alin-Benone Conțu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Sighet: Pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat