Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Funeraliile arhiepiscopului ad personam George Guțiu

ÎPS George Guțiu a fost înmormântat, joi, 12 mai 2011, în cripta capelei "Sfântul Iosif" din incinta viitoarei catedrale greco-catolice din Cluj. Din partea Diecezei de Iași, la funeralii au participat PS Petru Gherghel și pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași. Preluăm, prin adaptare, textul semnat de Viorica Sabo, redactor DIRMM, care a fost publicat pe www.bru.ro, la 14 mai 2011.

Despărțirea vremelnică de arhiepiscopul ad personam George Guțiu, episcop de Cluj-Gherla între anii 1990-2002, a fost prilejul unor momente de intensă comuniune și înălțare spirituală pentru toți cei ce l-au cunoscut și iubit pe blândul păstor care a împărtășit atât de profund soarta Bisericii Române Unite.

ÎPS George s-a născut și s-a format în perioada de înflorire a Bisericii, a intrat cu ea în întunericul prigoanei comuniste, dar luminând de acolo cu mai multă putere, a revenit apoi în legalitate odată cu Biserica, conducând-o pe drumul refacerii propriilor structuri.

S-a mutat la Domnul într-o zi a învierii, duminică, 8 mai 2011, și întreaga ceremonie de înmormântare a fost trăită de cei circa 2000 de participanți ca pe o înviere în Biserică - o mărturie de credință a prezentului, datorată mărturiei ÎPS George Guțiu prin întreaga sa viață, cum însuși a mărturisit în cuvântul rostit la consacrarea ca episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe Stadionul Municipal din Cluj, în 17 iunie 1990: "Cred într-una sfântă, catolică și apostolică Biserică - a fost deviza vieții mele. Cu acest crez și în acest crez am trăit și după ce m-am eliberat din închisoare și tot acest crez vreau să-mi însoțească zilele pe care mi le va mai da bunul Dumnezeu".

Luni, 9 mai 2011, trupul neînsuflețit al ÎPS George a fost depus în capela de la sediul Episcopiei, urmând ca marți, 10 mai, să fie așezat în fața altarului din catedrala episcopală "Schimbarea la Față". La catafalcul ierarhului s-a făcut veghe permanentă, atât prin vizitele credincioșilor și ale persoanelor consacrate care au dorit să își ia bun rămas, cât și prin programul de rugăciune neîntreruptă făcută de preoți și studenții teologi. Funeraliile s-au desfășurat joi, 12 mai 2011. De la ora 11.00, la catedrala episcopală s-a celebrat sfânta Liturghie arhierească pentru sufletul adormitului servitor al lui Dumnezeu arhiereul George.

PF Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a celebrat împreună cu PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, și ceilalți ierarhi greco-catolici: PS Virgil Bercea, episcop de Oradea; PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj; PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș și vicarul Bucureștilor; PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore; PS Keresztes Szilárd, episcop emerit de Hajdúdorog (Ungaria); PS Milan Šašik CM, episcop de Munkachevo (Ucraina), și cei romano-catolici: ÎPS György Jakubíni, arhiepiscop de Alba Iulia; PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Martin Roos, episcop de Timișoara; PS Jeno Schönberger, episcop de Satu Mare; PS László Böcskei, episcop de Oradea; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București.

În semn de comuniune, ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscop și mitropolit ortodox al Clujului, a asistat la sfânta Liturghie și la prohodul înmormântării, împărtășind durerea Bisericii Greco-Catolice, dar și nădejdea reîntâlnirii "acolo unde nu mai este nici scârbă, nici suspinare, ci viață fără de sfârșit", după cum a transmis în mesajul de condoleanțe adresat PS Florentin.

Răspunsurile liturgice au fost date de corurile reunite ale studenților teologi din Oradea și Cluj-Napoca, dirijate de Radu Mureșan. La celebrare au fost prezenți peste 200 de preoți și un mare număr de persoane consacrate din diferitele ordine călugărești, precum și numeroși credincioși laici. Catedrala fiind neîncăpătoare, credincioșii au putut urmări celebrarea liturgică și pe un ecran instalat afară, sub cupola cerului senin. Un omagiu au adus arhiepiscopului George, prin participarea la funeralii, și membrii celorlalte culte și comunități creștine, între care dl. consilier eparhial Diende Janos de la Eparhia Reformată din Ardeal și dl. consilier episcopal Ghezei Csaba, de la Biserica Unitariană din Transilvania.

Ultimul drum pământesc al ÎPS George a fost însoțit de numeroase personalități ale vieții politice și culturale, care au dorit să ia parte la funeralii.

La încheierea sfintei Liturghii s-a ieșit în procesiune din catedrală. Având în frunte crucea și Evangheliarul, preoții, reprezentanții celorlalte culte religioase, episcopii, PF Lucian, urmați de corul teologilor, sicriul purtat de șase preoți, membrii familiei îndoliate, autoritățile de stat, persoanele consacrate, tinerii care purtau coroane de flori și apoi credincioșii, într-o atmosferă de reculegere, s-au îndreptat spre catedrala în construcție din Piața Cipariu, lăcașul pe care arhiepiscopul George Guțiu, împreună cu Mons. Tertulian Langa, l-au ctitorit.

În capela "Sfântul Iosif" din incinta viitoarei catedrale greco-catolice clujene s-a celebrat slujba prohodului. După rugăciune, a luat cuvântul PF Lucian, care a amintit lungul șir al martirilor și mărturisitorilor credinței creștine, la care se adaugă acum "îmbrățișarea lui Isus cel răstignit și înviat a blândului arhiepiscop George Guțiu". Prin cuvinte pline de trăirea momentului, întâistătătorul BRU a prezentat modelul lui Isus, Cel ce a suferit pe cruce și a șezut de-a dreapta tronului lui Dumnezeu, fiind urmat apoi de mulțimea de bărbați și femei care au depus mărturia credinței prin viața lor. La fel a făcut și ÎPS George, despre care Preafericirea Sa a spus: "Iată un păzitor al credinței; iată un ucenic fidel al Domnului Cristos; iată un supus fiu al Sfântului Părinte papa; iată un prieten devotat al pururea pomenitului cardinal Alexandru Todea, iată un mărinimos frate al episcopatului nostru catolic, iată un mare iubitor al Blajului pe care îl avea în inimă, loc sfânt unde s-a format și unde a fundamentat un atât de profund atașament față de Biserica lui".

A urmat la cuvânt succesorul arhiepiscopului George Guțiu în tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care a răsfoit filele pline de lumină ale vieții ÎPS George, a reamintit crezul său creștin moștenit de la mama sa, o simplă țărancă, a vorbit despre cei 14 ani petrecuți în închisoare, pe care ÎPS George îi numea "cea mai frumoasă perioadă a vieții", de asemenea, a amintit despre perioada petrecută la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla, dar și despre perioada de neputință fizică - având aceeași tărie spirituală în ultimii ani ai vieții, petrecuți de arhiepiscop în îngrijirea familiei: a nepoților pr. Florin și d-ra Laura, alături și de sora lui, Maria. PS Florentin a încheiat: "Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate harurile oferite Bisericii prin arhipăstorul evlavios, blând, răbdător și modest, prin mărturisitorul dârz și neînfricat în credință, prin preotul rugător și mijlocitor în rugăciune pentru cei încredințați lui".

Un panegiric a rostit și pr. Teodor Lazăr, paroh la catedrala "Schimbarea la Față", subliniind exemplul de tărie în credință și "incapacitatea" preotului și apoi a arhiepiscopului George Guțiu de a face chiar și cel mai mic compromis. A urmat mesajul prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, citit de pr. Claudiu Pop, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, și în continuare mesajul nunțiului apostolic în România, ÎPS Francisco Javier Lozano, citit de pr. Cristian Langa. S-a dat citire și mesajului ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, precum și mesajului transmis din partea Patriarhiei Ortodoxe Române de către PF Daniel, patriarhul României.

Au fost adresate mulțumiri membrilor Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma și a episcopilor romano-catolici diecezani, precum și tuturor celor care au transmis mesaje de condoleanțe.

Ultima parte a ceremoniei s-a săvârșit la locul înmormântării - chiar sub altarul capelei "Sfântul Iosif", unde a fost depus sicriul și, în prezența ierarhilor, s-a făcut sfințirea criptei și binecuvântarea finală. După împlinirea celor rânduite, preoții și credincioșii au coborât la locul mormântului pentru a aduce un ultim omagiu arhiereului George Guțiu, cel care s-a pus cu totul la temelia Bisericii, devenind, asemenea apostolului Petru, o piatră pe care se va clădi Biserica lui Cristos.

Adaptare de Claudiu Bulai


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat