Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Împlinirea a 20 de ani de la înființarea Asociației Scout Catolică Română

Catolicii cercetași au sărbătorit în perioada 13-15 mai 2011, împlinirea a 20 de ani de când a fost înființată Asociația Scout Catolică Română și primele centre catolice scout din dieceză.

La aniversare, alături de cei peste 100 de cercetași veniți din centrele din Bacău, Nicolae Bălcescu, Bălțați, Pildești, Pașcani, Valea Lupului și Iași, au fost și trei lideri italieni, din grupul mult mai numeros care a adus scoutismul catolic, din AGESCI. Organizația scout italiană este recunoscută ca "nașă" a pedagogiei scout promovată de catolici în Dieceza de Iași și nu numai. Mărturiile lor au scos în evidență că: întâlnirea dintre Evanghelie și metoda propusă de Robert Baden-Powell a adus bogăție și profunzime educației scout; fondatorul chiar de la începuturile mișcării a subliniat rolul educativ al religiei în scout; sfânta Maria a fost și este o ocrotitoare a cercetașilor; în Italia, de când s-a accentuat că educația "este rodul unei comunități care formează" (rolul CoLid), progresul calitativ și cantitativ a devenit evident.

La aniversare au participat și s-au integrat cu toată inima și disponibilitatea reprezentanți de seamă ai conducerii Organizației Naționale Cercetașii României.

Timp de trei zile, catolicii cercetași și oaspeții lor au participat la activități variate: explorarea orașului Iași promovată prin "vânătoarea de comori" care i-a ajutată la cunoașterea unor repere din istoria acestor meleaguri; la ateliere de lucru, jocuri și cântece în jurul focului de tabără.

Pe toată durata "acestor zile de sărbătoare" s-a promovat o spiritualitate ce dă prioritate continuă valorilor, dar și momentelor speciale de meditație, rugăciune, celebrări sacramentale și mai ales sfânta Liturghie.

Momentul culminant al aniversării l-a constituit sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă care a primit titlul de cercetaș de onoare, eșarfa scout, pe care a purtat-o, ca o expresie exterioară a spiritului scout pe care îl poartă în suflet de mult timp.

La simpozionul ce a urmat sfintei Liturghii, cercetașii de azi i-au cunoscut pe unii dintre cei care au fost în "grupul de inițiativă" al înființării asociației. Cu multă emoție, toți au urmărit filmul de prezentare a istoricului și a mai multor imagini sugestive. În intervențiile de la simpozion s-au dat mărturii despre schimbările bune pe care cercetășia le-a adus-o în viața lor și și-au exprimat bucuria că ceea ce au început ei acum două decenii se continuă și se dezvoltă acum.

PS Aurel Percă a subliniat importanța organizațiilor și asociațiilor care lucrează pentru educarea copiilor și a tinerilor, a exprimat speranța ca tot mai mulți parohi vor sprijini înființarea unor centre cercetășești, astfel ca, împreună, să lăsăm această lume puțin mai bună decât am găsit-o.

Ultima zi a întâlnirii a fost una de legătură cu comunitatea din Valea Lupului, cea care i-a găzduit pe cercetași. La Liturghia de dimineață, preotul paroh Alois Hîrja, asistentul spiritual general al ASCRO, a dat mărturie despre depunerea promisiunii în urmă cu 15 ani, apoi a insistat asupra modelului de lider pe care îl constituie Isus Cristos, model de iubire și dăruire, model recunoscut și promovat în toate documentele oferite de spiritualitatea catolică oferită cercetășiei.

Aceste sărbători aniversare au dovedit din nou că cercetașii întrupează iubirea pe care Dumnezeu o are față de copii și tineri, iar la rândul lor învață că această iubire este vie, rodnică numai dacă este dăruită altora.
 
 
 

Petronela Petrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Iași: Liturghia de sărbătorire a 20 de ani de ASCRo


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat